Open Source Virtual Reality (OSVR), är en plattform för virtuell verklighet utvecklat av Razer tillsammans med Sensics. Som namnet anspelar på är det en öppen plattform som innefattar både hård- och mjukvara för virtuell verklighet och deras egna VR-headset OSVR HDK2 gjordes tillgänglig att förboka tidigare under året.

Produkten är än så länge en utvecklarversion, men trots detta meddelar nu Valve att de lägger till stöd för OSVR på sin spelplattform Steam. Stödet innebär att ikoner för OSVR kommer dyka upp på kompatibla Steam-spels butikssidor, samt att det kommer gå att filtrera på titlar för plattformen. I dagsläget finns det över 250 speltitlar på Steam som har stöd för VR-headsetet.

Specifikationsmässigt ligger OSVR HDK2 på samma nivå som konkurrenterna HTC Vive och Oculus Rift, med två OLED-paneler med den totala upplösningen 2 160 x 1 200 pixlar samt en bilduppdateringsfrekvens på 90 Hz. Tanken är att andra tillverkare ska kunna bygga sina egna produkter och tillbehör baserade på samma plattform.

Enligt Christopher Mitchell, chef över OSVR på Razer, är detta ett steg i rätt riktning när det kommer till att göra VR-material på öppna plattformar som är tillgängligt för alla, en vision de delar med Valve.