Huruvida datorspelare och konsolspelare bör kunna spela ihop via så kallat crossplay har varit en het potatis på sistone, där Microsoft ställer sig positiva till fenomenet medan Sony är mer tveksamma. En orsak är att mus och tangentbord ofta tillåter snabbare rörelser i bland annat förstapersonskjutare.

Alldeles oavsett vad Sony väljer att göra så har Microsoft sedan över ett år tillbaka aviserat att stöd för mus och tangentbord ska komma till Xbox One. Den skarpa lanseringen har dröjt, men under spelevenemanget X018 Mexico City avslöjas nu de första spelen som begåvas med stödet.

Inledningsvis handlar det om totalt åtta spel som ska få stöd för mus och tangentbord i november, däribland storspel som Fortnite och Vermintide 2. Även Warframe, Bomber Crew, Deep Rock Galactic, Strange Brigade, War Thunder och X-Morph Defense kommer få stöd. Strax därefter kommer DayZ, Children of Morta, Minion Master, Moonlighter, Vigor, Warface och Wargroove få samma stöd.

Nämnvärt är att stödet kräver att utvecklaren vill ha och implementerar detta, och Microsoft trycker hårt på att företaget helt och hållet kommer låta spelutvecklarna själva avgöra om detta passar in i deras speltitel. För den som är sugen på skräddarsydd hårdvara så samarbetar Microsoft med Razer för att ta fram detta.