Trots att praktiskt taget alla dömt ut Moores lag som död betyder det inte slutet för stora teknikkliv. Tvärtom arbetar halvledarindustrin för fullt med mer avancerade tillverkningstekniker, där fler transistorer ryms på en mindre kretsyta än tidigare – för den som är villig att betala.

Den senaste tekniken att gå in i storskalig produktion är 7 nanometer från TSMC, som redan är i full gång med nästa steg. Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att TSMC följer schemat och snart är redo att inleda testtillverkning, så kallad riskproduktion, av 5 nanometer.

Likt 28, 16 och senaste 7 nanometer räknar TSMC med att 5 nanometer blir en långlivad teknik, som kommer användas för så gott som alla applikationer. Från strömsnåla systemkretsar för mobila enheter till processor- och grafikkretsar med en strömförbrukning på hundratals watt. Med andra ord är det en sannolik kandidat för framtida produkter från AMD och Nvidia, vilka är storkunder hos TSMC.

Fördelen med TSMC:s 5-nanometersteknik jämfört mot det som används idag blir framförallt högre transistortäthet. I jämförelse med nuvarande 7 nanometer ska det handla om en reduktion på 45 procent eller nära en halvering med samma antal transistorer. Energieffektivitet och prestanda som historiskt är viktiga och avgörande parametrar ska "enbart" bli 20 respektive 15 procent bättre.

Nämnvärt är att förbättringarna som anges är mot dagens 7 nanometer och inte generation två, som går in i produktion under andra kvartalet 2019. Denna ska erbjuda runt 17 procent högre transistortäthet, 10 procent högre energieffektivitet och något bättre prestanda än generation ett.

Om allt går som planerat när 5 nanometer går in i riskproduktion är tanken att tekniken ska lanseras skarpt under år 2020. Nästa steg blir 3 nanometer, som är tänkt för lansering under år 2022.

Läs mer om TSMC: