Steg 1: Utökad ingångssignal aktiverar 4K/120 Hz

Innan 4K/120 Hz fungerar behöver du in HDMI-anslutningen i Samsung TV till att arbeta med högre bandbredd och för att inte bli låst till 4K/30 Hz. Utökad ingångssignal eller input signal plus i engelska menyerna. Utökad ingångssignal talar om för varje HDMI-anslutning hur de ska identifiera sig. Detta kan även vara ett måste för att funktioner som HDR och VRR ska fungera.

Hur du aktiverar HDMI för 4K/120 Hz, HDR och VRR:

  1. Kugghjulet

  2. Alla inställningar

  3. Anslutning

  4. Extern Enhetshanterare

  5. Utökad ingångsignal

Samsung_PC_input_signal_plus.jpg

Funktionen är alltså avstängd från början och då identifierar sig HDMI-anslutningen via EDID, Extended Display Identification Data för källorna på ett enklare och äldre sätt. Likt att den föredrar 4K/30 Hz-signal, använder den äldre HDCP-versioner som inte ger information om HDR. Detta för att undvika problem med exempelvis mormors gamla digitalbox vars kretsar blir förvirrade av information som inte existerade när boxen tillverkades.

Vissa moderna bildkällor kan från början få TV:n att automatiskt aktivera Utökad ingångssignal. Andra bildkällor har inte den effekten utan fastnar på den avsökningen. Det verkar vara godtyckligt med vilka källor Samsung automatiskt identifierar och inte.

Detta aktiverar 40 Gbps FRL och DSC

FRL-kapaciteten, Fixed Rate Link, på Samsungs HDMI-anslutningar är typiskt 40 Gbps med kapacitet för komprimerad bildsignal (DSC, Display Stream Compression) med 24 Gbps bandbredd. Det är ganska få TV-apparater som använder DSC i dagsläget.

Samsung_PC_EDID.jpg

En titt på den EDID, Extended Display Identification Data, som QN95B lämnar över HDMI när Utökad ingångssignal är aktiverad. Pilarna markerar information om vilken FRL, Fixed Rate Link som är aktuell samt om TV:n använder DSC, Display Stream Compression

Som DSC över HDMI fungerar måste källan, source använda DSC ifall displayen sink begär det. Denna begäran kan komma efter så kallad Link Training där source och sink först testar vad som fungerar.

Användningen av DSC ökar chansen till att få fungerande bild även med sämre kablar. Potentiell nackdel är istället att DSC är en delvis förstörande komprimering och endast ”Visually lossless” enligt en testpanel av försökspersoner som fått bedöma testbilder. Tyvärr är det inte helt självklart att veta när DSC används eller inte eftersom det är en kommunikation som sker mellan två kretsar.

Notera att många Samsung-modeller specificeras på webbsidor och butiker av gammal korkad branschvana som "50 Hz" eller "100 Hz". TV-apparaterna är självklart kapabla till 60 Hz respektive 120 eller 144 Hz.

TV:n kan självmant stänga av 4K/120 Hz och HDR

Det hände med QN95B att den fick för sig att själv stänga av utökad ingångsignal och jag fick åter gå in i menyerna och aktivera funktionen på nytt. Detta var typiskt när TV:n varit avstängt ett par dagar. Särskilt efter att man dragit ur HDMI-kabeln och satt tillbaka den.

Ett återkommande exempel är att UHD-BD-spelaren plötsligt konverterade till SDR, eftersom att Samsungen självmant stängde av Utökad ingångssignal, vilket i sin tur medför att HDMI-anslutningen inte längre meddelar att HDR är möjligt.

Ytterligare inställningar värda att tänka på

Här finns också menyerna Ingångsenhetshanterare och Enhetsanslutningshanterare kan verka som de påverkar HDMI-anslutningar. Dessa menyer är dock till för tillbehör som tangentbord via USB och och Bluetooth.

Anynet+ är Samsungs namn för HDMI-CEC-funktionen och fjärrstyrning via HDMI. Det är den som påverkar att TV:n startar av sig själv när användaren startar exempelvis enheter som är anslutna. Det är CEC som gör att ARC och eARC fungerar.

HDMI-CEC bär sällan relevans för en dator. Inställning för Anynet+ är dock viktig att känna till om TV beter sig på oväntat sätt runt sådant som hur anslutna enheter stängs av.