Steg 4: Energisparlägen låser vissa inställningar

Moderna TV-apparater kommer ofta med energisparlägen aktiverade för att följa EU-regler. De ska också enligt dessa regler varna ifall de ändringar du gör i TV:n kan påverka energianvändningen.

Samsung_PC_energispar.jpg

Energisparlägen kan låsa ut inställningar för att reglera bakgrundsbelysningen hos Samsungs TV.

Exakta energisparlägen varierar med vilken Samsungmodell du använder. De bättre modellerna har en ljussensor som tittar på ljuset i omgivningen och anpassar ljusstyrkan automatiskt. Därför kan de låsa ut inställningar för att reglera just ljusstyrkan. Du finner dessa inställningar här:

  1. Kugghjulet

  2. Alla inställningar

  3. Allmänt och sekretess

Inställningar för Intelligent läge (endast vissa modeller) påverkar Samsungs AI-baserade bildbehandling. Dessa bör vara avstängda i Spel- och PC-läge då främst överdriver bilden på sätt som ser märkligt ut med en dator. Funktionerna kan möjligen användas för att piffa till bilden från en usel TV-sändning. De borde därför egentligen vara knutna till anslutningar och källor snarare än en global inställning.

Ström- och energibesparing (de flesta modeller) styr hur starkt belysningen ska arbeta och sådant som skärmsläckare.

Optimering av ljusstyrka är det som gråar ut menyerna för ljusstyrkan på under Bild/Expertinställningar. Du kan mycket väl fortfarande använda denna funktion om du vill spara energi och även styra hur svagt den ska tillåtas gå. Känn dig fram då det inte finns några rätt eller fel här utan mest en förklaring till varför vissa menyer är låsta.