Det är snart ett år sedan Intel äntrade grafikkortsmarknaden med Arc "Alchemist", efter många och långa förseningar. Redan till årsskiftet väntas nästa generation, där fantasyosande arkitekturen "Battlemage" är näst på tur. Fler kärnor, högre klockfrekvenser och omdanade drivrutiner ska ge ett betydande prestandalyft, något som uppges göra konkurrenten Nvidia nervös.

Enligt ett rykte som letat sig ut via ryska kanalen Pro Hi-Tech (via Videocardz) sätter Nvidia press på partnertillverkare att inte ge sig i lag med Intel. Källan uppges vara en anställd hos en mindre partnertillverkare, som avslöjat att Nvidia hotar strypa tillgång på grafikkretsar för de som väljer att börja producera Arc-grafikkort. Ryktet menar att detta redan sker i Kina, där Intel uppges aktivt förbereda den kommande lanseringen tillsammans med partnertillverkare.

Huruvida uppgifterna faktiskt stämmer är ytterst tveksamt. Pro Hi-tech presenterar inga direkta bevis utöver återberättandet och det är inte verifierat av andra partnertillverkare. Det går således inte att utesluta att det rör sig om rent påhitt, men det bör noteras att det inte är första gången Nvidia anklagas för liknande.

Anklagades för konkurrensbegränsande affärsmetoder år 2018

Genom åren har det cirkulerat uppgifter om att Nvidia "straffat" partnertillverkare som börjat producera AMD-grafikkort på mycket snarlika vis, exempelvis genom att dra in förtur vid lansering eller förmånligare priser. Bara för knappt ett år sedan pekade partnertillverkaren EVGA ut problem som respektlöst bemötande och ett allt mindre jämställt partnerskap, i samband med att de lade ned sin grafikkortsverksamhet.

Nvidia startade det kontroversiella Nvidia Geforce Partner Program tidigt år 2018. Programmet var tänkt att stärka samarbetet mellan Nvidia och partnertillverkare, men mötte massiv kritik för att vara konkurrenshämmande när det visade sig begränsa partnertillverkare till Nvidia i utbyte mot tidig tillgång till kretsar, marknadsföringspengar och andra fördelar.

Kritiken fick Nvidia att lägga ned programmet kort därefter och i samband med det bedyrade grafikjätten att syftet aldrig var att begränsa marknaden. Tvärt om menade Nvidia att de värderar ett öppet "gaming-ekosystem" och god konkurrens högt.

Med första generationens Arc-grafikkort är Intel inte ikapp varken Nvidia eller AMD:s absoluta topp. Med förhållandevis små volymer och en knackig start har det blå laget hittills inte kammat hem några enorma vinster sett till marknadsandelar. Med det sagt är grafikkorten inte utan sina styrkor och en teknikjätte som Intel bör inte underskattas – men huruvida Nvidia anser det vara ett tillräckligt hot för att redan nu sätta press på sina partnertillverkare förblir högst oklart.