Att höga ljud kan resultera i hörselnedsättningar är knappast en nyhet, men med ständig tillgång till strömmad musik är potentiellt skadliga ljudnivåer mer eller mindre alltid inom räckhåll. Nu uppmärksammar TT (via TV4) stadigt ökande hörlursanvändning, en trend som oroar forskare och kan riskera att dagens unga i framtiden hör sämre än dagens äldre.

Som grund för detta ligger siffror från rapporten Mediebarometern, som den medieforskande avdelningen Nordicom vid Göteborgs universitet årligen framställer. Mediebarometern 2022 (PDF) visar att en genomsnittlig person i åldersspannet 9–85 år lyssnar på musik 94 minuter per dag, medan gruppen 15–25 år ligger klart högre med 134 minuter. Detta är ungefär en dubblering ställt mot lyssningstiden som den yngre åldersgruppen hade år 2010.

Det flitiga lyssnandet – till stor del genom hörlurar – är således ett relativt nytt fenomen och inget som hittills gett mätbara effekter. Hörselforskaren Pernilla Videhult Pierre från Karolinska institutet menar att försämrad hörsel först lär vara påtagliga när de unga når medelåldern, men menar att det finns risk för att detta blir ett utbrett samhällsproblem.

Studier pekar på en koppling mellan hörselnedsättning och hörlursanvändning, men det finns inga klara riktlinjer för vad som kan vara skadligt. Rekommendationen från Videhult Pierre är därför att "vila hörseln" och att inte använda hörlurar hela tiden, något som enligt TV4:s reportage om ämnet inte är ovanligt.

Hur mycket lyssnar du på musik i hörlurar? Dela med dig i kommentarstråden!