Bildkvalitet

Bildkvalitet är till viss del subjektivt men företaget HQV har ett antal produkter vars syfte är att testa en uppspelningsenhet (DVD-spelare, grafikkort och så vidare). För denna artikel valde vi att använda oss av HD HQV. Denna HD-DVD-skiva testar bland annat brusreducering. Mer information om denna och andra HQV-produkter kan hittas på http://www.hqv.com.

De modernare korten klarar alla av alla deltester utan några större problem. Brusreduceringen var satt till 100 procent i respektive drivrutin men kan självklart ställas in annorlunda om så önskas. Geforce 8500 GT-kortet fick några poängs avdrag i brusreduceringstestet och kantighetstestet men fick annars full pott på alla andra deltester. Geforce 6600 GT-kortet misslyckades däremot totalt i alla deltester. Antingen beror det på att drivrutinen för det kortet fortfarande är relativt gammal (NVIDIA har dock lovat nya drivrutiner snart för GeForce 6 och GeForce 7) eller så är GPU:n helt enkelt inte så bra för HD-material. Det skall dock nämnas att när vi testade processorbelastningen med riktiga HD-DVD- och Blu-ray-filmer såg filmerna fortfarande riktigt bra ut även med Albatron 6600 GT-kortet så ett dåligt resultat i detta test betyder inte automatiskt att GPU:n är värdelös för filmtittande, bara att det finns bättre alternativ.

Det finns många faktorer som påverkar hur bra grafikkorten klarar detta test. En av de viktigaste är faktiskt drivrutinerna. Vi testade flera HD2000- och Geforce 8-kort när Windows Vista släpptes och resultaten var under all kritik. Både AMD och Nvidia har dock arbetat hårt med att förbättra sina drivrutiner och nu finns det egentligen inte mycket att klaga på när det gäller bildkvaliteten.