Belastning på processor

MPEG4-AVC

MPEG4-AVC avkodas helt på grafikprocessorn hos Avivo HD och Purevideo 2. Purevideo 1 tar hand om en del av avkodningen medan processorn får sköta resten.

Det äldre Albatron 6600 GT-kortet som stöder Purevideo 1 avlastar bara processorn en liten del vilket resulterar i en hög belastning på processorn. Däremot ser vi att alla de andra grafikkorten inte har några problem att ta över arbetet från processorn och de små skillnader vi ser ligger inom felmarginalen.

VC-1

VC-1 avkodas helt på grafikprocessorn hos Avivo HD och delvis i Purevideo 1 och Purevideo 2.

Återigen hamnar Albatron 6600 GT i botten. Speciellt Transformers har den problem med. De nyare grafikkorten från Nvidia klarar bättre av att avlasta processorn även om de ligger något efter grafikkorten från AMD. Notera att även det äldre HD2600 XT-kortet presterar mycket bra.

Övriga format

Belastningen på processorn blir lika för alla testade grafikkort i dessa filmklipp. Vi har därför valt att ta ett snitt på processorbelastningen för varje klipp istället för att göra en diagram med alla värden.

Inget av grafikkorten har något problem med DivX-klippet. MKV (Matroska) är det däremot större problem med. Även om avkodaren inuti containern är h.264/x.264 kan inte grafikkorten automatiskt hjälpa till att avlasta processorn. Det verkar dessutom också som om varken Media Player eller Zoom Player klarar av att använda båda kärnorna i vår processor när den spelar upp våra MKV-klipp. Även om "Killer sample"-klippet hackar håller sig processorbelatningen på runt 55 procent för alla kort. Troligtvis innebär det att den ena kärnan maxas ut.

Nu är "Killer Sample"-klippet något av det värsta man kan spela upp på en dator/mediaspelare så det är intressantare att se att vårt klipp från filmen Iwojima, som också är i 1080p-formatet, spelas upp utan några hack.

Enligt denna tråd på AVS-forum skall det gå att få hårdvaruacceleration även med MKV-filer efter lite jobb men vi lyckades inte få ordning på detta inför denna artikel.