Microsoft Windows sammanfogas till ett operativsystem med nästa version

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mimematis:

En samlad butik kan fungera det vet vi redan, Steam.
Steam satsar dock inte på att mobila spel ska fungera på alla sorts plattformar. (något Microsoft nu lägger vikt på)

Sen så är webbläsaren den absolut största delen till varför det inte ens är lönt med det.
På mobiler så är det lättare med speciellt byggda appar för hemsidor och spel, på datorer så finns redan kraften och stödet i webbläsaren.

Jag kanske har helt fel och om 15år så sitter alla med sina Youtube, Reddit och SMHI appar på stationära och webbläsaren är på nedgång.
Men skulle inte sätta några pengar på det.

Fast å utgår du ju ifrån att de bara kommer att konvertera nuvarande store till ett fönster i princip. En store i sig är ju inte nödvändigtvis dåligt, sen så kan man ju implementera den kasst och så pass begränsande att det inte kommer spela någon roll.

Just nu så öppnar dock Store leveransmetoden en hel del dörrar för att smidigt lösa ett utav de största problemen med Windows imo: En vettig pakethantering för att ta död på hela "vilda västern" systemet kring Windows och program. Så länge det tas fram ett tillräckligt flexibelt paketeringssystem så skulle det skapa möjligheten att dra in rena desktop applikationer i Storen. Då pratar jag inte saker som extensions för Facebook eller reddit utan mer program i stil med Notepad++, Firefox, Bitcoin/IRC/Torrent klienter, mediaapelare/konverters, etc. etc.. Saker som inte gör sig bra i HTML/JS.

Det tillåter även Microsoft att enforcea vissa best practices och det kan ge en central punkt för att distribuera uppdateringar till applikationer (typ som Steam gör för spel) och man kan se tillåta att installera enklare program utan att behöva ge Administratörsrättigheter (vilket även ger möjlighet att spärra det genom GPO). Det skulle vara väldigt enkelt för Microsoft att i en sådan lösning förbjuda utvecklare att skicka med mer programvara än sin eget i en applikation, alltså stoppa installationen av Ask toolbar och liknande. Med ett bra pakethanteringssystem så kommer det framförallt bli enkalre och pålitligare att ta bort program då man inte behöver förlita sig på en uninstaller som förhoppningsvis finns och fungerar.

Ifall de tillhandahåller en bra plattform så tror jag att många kommer att flytta in i den, om inte annat på grund av hotet att man blir utkonkurrerad av någon nykommare just för att ens programvara är mer otillgänglig. Sen så kommer ju vissa stora aktörer att vägra (Google, Valve), men det är ett steg i rätt håll i alla fall. Största problemet är ju företag som Oracle som inte kommer bry sig och alla kommer att behöva installera deras jälva skit ändå. Java installationsprocessen är förövrigt ett utmärkt exempel på allting som är fel med pakethantering i Windows. En installer som försöker installera Ask toolbar inte bara vid installationen, utan vid varje uppdatering. En uppdateringstjänst som är igång i bakgrunden och av någon konstig anledning efterfrågar eskalering till administratör för att visa notisen om att det finns en ny updatering, vilket bidrar till beteendet att folk blir vana vid att godkänna eskalering till admin utan att ens läsa igenom meddelandet.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Mimematis:

Blanda inte in Android i det hela nu med eller hur Steam gör det för som jag nästan måste tjata om så gör ju Microsoft på sitt egna vis och det är där jag ser problemen.*host Windows Update*
Istället för att låta datorer/mobiler ha sin egna butik så ska allt slås samman och förenklas för portning mellan dom.
Och det är där vi inte ser till samma öga då du anser att jag hänger upp mig på ordet app..

Har aldrig använt Mac App Store men fungerar det som jag beskriver så borde ju Microsoft satsa mer på det än att samla allt under ett OS bara för att pressa ut mer appar till sina olika stödda enheter som inte ens har med varandra att göra.

Ja du händer upp dig på ordet app eftersom alla nackdelar du pratat om har varit kopplade till att du tror att det bara kan säljas enkla små appar och inget annat. Det går att distribuera vanliga desktopprogram också via samma plattform. Det går att göra redan idag. Hela din utläggning om att appar är överflödiga eftersom du har en browser visar på att du helt har missat poängen och hängt upp dig på ordet app.

Om Windows Update stänger ner program för dig utan förvarning så har du ställt in något fel.

Glöm ordet app och tänk ordet program istället.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Om Windows Update stänger ner program för dig utan förvarning så har du ställt in något fel.

Kanske var något dom fixade med Windows 8.1 men om du har igång automatiska uppdateringar så kan du inte pusha att datorn ska startas om.
Du har 15min på dig sen gör den det automatiskt oavsett om du är redo eller ej.
För att stänga av det så får du antingen stänga av automatiska uppdateringar eller ändra en inställning i group policy.

Microsoft i ett nötskal.

klipper bort det överflödiga då jag ärligt talat inte orkar repetera mig.

Dold text
Permalänk

Microsoft som är så duktiga på att sälja 10 olika versioner av Windows. Ex. Starter edition. Home edition. Professional. Ultimate i både 32 och 64 bitars utgåvor. Ändå kunde dom inte ge ut ytterligare en för antingen dator lr surfplatta. Lr bara gjort ett enkelt meny val under installation om det var för datorer lr surplattor. Så att där avgjorde om det skulle vara metro lr klassisk startmeny för desktop. Kunde även funnits med så att detta gick att ändra på kontrollpanelen.
Men jag kanske ska tacka Microsoft som fick mig att öppna ögonen för något annat efter win8 fiaskot.
Är extremt nöjd med os x mavericks som dessutom är gratis. Och jag kommer inte att gå tillbaka till Windows igen. My 50 cents.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Legion 5 Pro" Ryzen 5800H / 32GB ram / 2TB+1TB nvme / RTX 3070 8GB 140w

Permalänk
Skrivet av KimTjik:

Det jag syftade på och som tydligt framgår av sammanhanget är marknadsandelen. Att MS inte förlorat några år i det här sammanhanget antar jag vara odiskutabelt; MS är trots allt en aktör som redan hade halva foten inne på det som blev marknaden för smartatelefoner, men när steget verkligen skulle tas gick mycket i stå.

iOS är ändå långt större än Windows dito inom företagsvärlden, just därför att de upplevs ha tillräckligt stöd för företagssäkerhetslösningar. Sedan säger det sig självt att om du utgår ifrån en homogen Windows-miljö är det ju ingen sensation att Windows-lösningar har bäst integration, vilket jag antar du syftar på; annat vore väl katastrof? Däremot handlar de större förändringarna i Androids nästa version om att förbättra operativsystemets funktionalitet i företagsmiljöer. Google arbetar inte isolerat på den fronten utan har hjälp ifrån t ex VMware och Citrix.

Sedan vet jag inte riktigt vad det sistnämnda syftar på. In-house lösningar baserade på .NET? Om så, kan det kanske vara ett alternativ för dem som vill ha det, men det blir ändå kostsamt och något som inte är aktuellt för kreti och pleti. Om det ska bli aktuellt kommer du troligen behöva genomgå kostsamma övergångar ifrån nuvarande mobila lösningar till Windows-baserade. Jag ser inte hur detta i sig plötsligt ger det enorma övertag strejf åsyftade.

Absolut, tror man hade för mycket förhoppningar på att Windows CE skulle vara en värdig konkurrent.

Ja, iOS är större och har implementerat flera säkerhetslösningar, problemet med många är att det inte är hanterbart på större skalor. Pratar vi om certifikat, policys och utrullning av applikationer som blivit godkända pratar vi helt andra lösningar och igenom att Microsoft kommer erbjuda detta och integrationen med exempelvis Intune och SCCM kommer vara billigare än de nuvarande MDM-lösningar som finns etablerade, MobileIron med flera kommer få konkurrens och få sätta ned priset för dessa produkter. Vill man dock ha ett större val skall man implementera en tredjepartslösning, men som tidigare påpekat är det väldigt dyrt och Microsofts säljare kommer peka på sin enkla integration, hantering och priset därmed öka marknadsandelarna markant.

Android skall vi dock inte prata om så pass mycket, då jag vet att flera stora företag i Sverige har tagit bort dessa för sina användare då de lider av väldigt stora brister på säkerheten och hanteringen, vilket ett tredjeparts MDM-lösning kan lösa i många fall, dock brukar kostnaderna vara så pass höga att det är enklare att helt enkelt ta bort dem ur sortimentet. Fortfarande om de arbetar fram en lösning ligger de betydligt efter både Windows och iOS, men dock är det bra att de tar steget. Samsung Knox är ett perfekt exempel på en lösning de borde ha använt direkt i Android, och det ryktas om att det även skall komma med i alla versioner av Android.

Nja, nu ser jag världen lite fyrkantigt ur ett outsourcing och säkerhetsperspektiv, (arbetar som säkerhetskonsult så mina tankar rör mycket inom ramen för säkerhet) och tanken rörde inte riktigt in-house då man anlitar externa företag för utveckling idag och när det kommer till det är det stor efterfrågan på just .NET-utvecklare då delvis sker det stora migreringar från gamla, utdömda applikationer till just .NET-kod just nu, sedan har de även en förmåga att kunna arbeta över emot SharePoint. Kravet från många kunder är just mobilitet och åtkomst utanför företaget emot sina applikationer både via web och "desktop". Och visst, man kan porta dessa till Android eller iOS, men är det inte enklare att just erbjuda limiterade enheter baserad på Microsoft för erbjuda övergripande säkerhet och kontroll av applikationer? Speciellt kommer ekonomiavdelningarna se att man kan spara stora mängder pengar på detta.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Mindhunter:

Vill man dock ha ett större val skall man implementera en tredjepartslösning, men som tidigare påpekat är det väldigt dyrt och Microsofts säljare kommer peka på sin enkla integration, hantering och priset därmed öka marknadsandelarna markant.

Android skall vi dock inte prata om så pass mycket, då jag vet att flera stora företag i Sverige har tagit bort dessa för sina användare...

Nu är det ju inte ett okänt faktum att Sverige är ovanligt Microsoft-bundet. Det hela måste ju även ses utifrån att alla de stora - MS, Apple och Google - gärna ser sina användare inbäddade helt och hållet i sina egna lösningar. Även Google har gått ifrån att vara ett komplement till Apples och Microsofts produkter till att konkurrera med alternativa produktlösningar. Så det är väl inte så märkligt om MS är bättre på att pussla ihop sina egna produkter.

Citat:

... Samsung Knox är ett perfekt exempel på en lösning de borde ha använt direkt i Android, och det ryktas om att det även skall komma med i alla versioner av Android.

Ja, och det är egentligen detta plus andra förändringar som är det stora med Android L, än om mest fokus här på Sweclockers blev det grafiska gränssnittet. Sätt saker i sitt perspektiv: har MS historiskt utmärkt sig som främst ett säkerhetsfokuserat företag? Nej, och när de i och med Vista väl började fokusera på detta blev det ett herrans liv. Google hade ett bättre ramverk att starta ifrån, men självklart var deras fokus, likt MS "in their heyday", att först tillskansa sig en stark marknad. Google har nu ett starkt fäste och oavsett om det gäller ChromeOS eller Android skjuter Google sig in på organisationer och företag. Utan en stark marknad och stora resurser är det oerhört svårt att komma någonstans när du utmanar jättar som MS.

Citat:

Nja, nu ser jag världen lite fyrkantigt ur ett outsourcing och säkerhetsperspektiv, (arbetar som säkerhetskonsult så mina tankar rör mycket inom ramen för säkerhet) och tanken rörde inte riktigt in-house då man anlitar externa företag för utveckling idag och när det kommer till det är det stor efterfrågan på just .NET-utvecklare då delvis sker det stora migreringar från gamla, utdömda applikationer till just .NET-kod just nu, sedan har de även en förmåga att kunna arbeta över emot SharePoint. Kravet från många kunder är just mobilitet och åtkomst utanför företaget emot sina applikationer både via web och "desktop". Och visst, man kan porta dessa till Android eller iOS, men är det inte enklare att just erbjuda limiterade enheter baserad på Microsoft för erbjuda övergripande säkerhet och kontroll av applikationer? Speciellt kommer ekonomiavdelningarna se att man kan spara stora mängder pengar på detta.

Det kan ju också uttryckas "som man bäddar får man ligga". Med det ger jag ingen känga åt MS produkter, men när Sverige i stort investerat in sig så i den milda grad som man gjort i MS produkter måste självklart beslut fattas utifrån detta. Som du själv förklarar kan omständigheter som brist på resurser göra att många ändå tvingas att leva med det som erbjuds. Jag har själv erfarenhet av hur Windows Phone helt väljs bort, oavsett om företaget i övrigt använder MS produkter, för att utvecklingsmodellen för Android är snabbare och enklare. Alla har inte resurser att gräva ner resurser i förhoppningar om en "bättre framtid".

(Med in-house avsåg jag lösningar utvecklade för det egna företag, oavsett om det görs av egen personal eller om det outsourcas.)

Permalänk
Skrivet av peterthegreat:

På vilket sätt har Apple gjort det? Sist jag kollade var IOS och OSX olika operativsystem.

Ios är väldigt mycket Osx. Flexibiliteten med Unix/linux.
Man kan faktiskt säga att en Iphone kör Osx.

Visa signatur

Blegh <3 ^^

Permalänk
Avstängd

många år sen

Microsoft hade "olika OS" för olika syften, inte ens Windows 2000 var sådant (Windows 2000 Server / Pro var samma Kernerl.

Detta fortsatte med Windows 2008 och nu Windows 2012, alltså Windows 8 och Windows Server 2012 delar samma kernel.

Om någon tror att Windows 9 Starter, Standard, Professional och Enterprise är olika OS har hen helt enkelt ingen koll på Microsoft, samma sak där.

Dessutom att tro att "OEM" har en egen version är också befängt, alla varianter av Windows kan fås i OEM (Tidigare var enterprise undantaget men är så inte längre)

// Senior it-konsult

Visa signatur

Anders Johansson
Alltombredband.com