Rädda data ifrån trasig hårddisk

Permalänk

Rädda data ifrån trasig hårddisk

Jag har en HP-dator som jag skulle fixa till en kompis. Han kommer inte in i Windows utan den stannar när Windows ska laddas.
Jag försökte att starta en Windows installation via USB men det är likadant där, datorn stannar bara när installationsprogrammet försöker starta. Jag såg sedan att hårddisken är sönder, den har HPs Quick error code 303.

Jag tog ut hårddisken och kopplade den via USB till min dator. Jag såg då ca: 4st partitioner i utforskaren, ex. Recovery. Men det är en partition som jag inte kommer åt, Lokal disk F: I utforskaren så laddar den bara och hårddisken arbetar hela tiden.

När jag försöker starta diskhanteraren så händer ingenting, detsamma med Minitool Partition Wizard, Testdisk och andra hårddisksprogram. Dem startas så fort jag drar ut hårddisken. Jag försökte att starta CHKDSK i cmd men jag kan inte skriva in nånting när hårddisken är kopplad, alltså datorn låser sig när hårddisken är ansluten.

Vad kan jag göra för att komma åt filerna på disken? Jag kan ju inte använda något program när den är ansluten.

Permalänk
Vila i frid

GetDataBackNTFS

När saker inte händer på tre röda, låt operativet sköta felhantering etc och GetDataBackNTFS kommer att ta tillbaks det som går. Det kan ta flera dagar att göra en recover. Välj "ignore" på sektorfel.

Permalänk
Medlem

Du bör INTE försöka återskapa data direkt från den skadade hårddisken utan du skall först göra en avbild av disken med ddrescue. Sedan kör du dataräddningsprogrammet på avbilden.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

OM du kan få en avbild till så är Getdataback bra som hasefrasen sa. Är det lite sektorfel så har jag haft en hel del framgångar med SpinRite. Fick tillbaka ca 90% data på en rejält klickande disk för ett par år sedan, dock tog det mer än en vecka (74 GB).
Lycka till

Permalänk

Tack för tipsen! Jag tänkte köra ddrescue så jag får en avbild av disken. Jag är en rätt ovan Linuxanvändare, så jag hade lite problem att lyckas få till installationen av programmet, men jag hittade denna sida som hade bra tips: https://askubuntu.com/questions/1038882/how-do-i-clone-a-failing-hard-drive-to-a-new-hard-drive-using-ubuntu

Jag körde TryUbuntu, går det bra eller bör jag installera ubuntu på en disk? Sedan undrar jag om jag kanske inte bör köra ubuntu i GUI? Jag såg att det fanns ddrescue som jag kunde starta direkt ifrån USB, det kanske är bättre?

Disken är i alla fall på 500gb, så frågan är hur länge det kan ta. Jag har läst i olika forum att det har tagit allt ifrån sju dagar till fyra månader. Men min kompis ska i alla fall köpa en extern hårddisk så att jag kan starta hela processen.

Permalänk
Medlem

Jag brukar använda http://www.system-rescue-cd.org/ startad på USB/DVD-skiva

(tänk på att vissa USB-stickor är omöjliga att starta ifrån då de har fel flaggor när den identifierar sig och BIOS vägrar ta in dem och ge som startalternativ, gör alltid kallstart med USB-sticka/DVD-mediat redan sittande i datorn)

Den försöker inte med udev eller andra program för att automontera några enheter utan alla grepp är det du själv gör och tar ansvar för.

efter uppstart, satt vilken keyboard du använder etc. (underlättar i högsta grad...)

Först monterar man den USB-disken som diskimagen skall lagras på

efter koll med lsblk som listar aktuella lagringsmedia - kolla storleken på disken att den matchar med mediat du skall lagra din diskimage, vi antar att den meddelar sig som /dev/sdb och /dev/sdb1 är NTFS-partitionen (den med stor storlek)

mounta partitionen med tex mount /dev/sdb1 /mnt

- kan vara /dev/sdb2 eller /dev/sdb3 om det är GTP-partition på disken - se på storleken på partitionen så att du tar rätt...

cd /mnt

nu är man på den externa diskens filsystem (brukar vara NTFS)

anslut nu med diskdockan och där trubbliga disken sitter i

Kolla med lsblk att ny enhet dykt upp och stämmer med storleken - antar här att den nu heter /dev/sdc och kanske angivna /dev/sdc1...

Därefter ddrescue /dev/sdc whole_diskimage.img logglista

och låt den börja arbeta

'logglistan' glöms ofta bort att anges men är jätteviktig för progressen - där i noteras alla hinder som ddrescue möter, noter vad som lyckats kopiera och inte lyckats kopiera samt den kommer ihåg var den var ifall du måste avbryta för att du behöver datorn till annat.

starta man med kommandot ovan igen efter avbrottet så fortsätter den där den slutade sist och inte börja från början igen. - glömmer man denna logglista så börja den alltid från början och dessvärre i värsta fall kan förstöra lyckade redan lästa sektorer i diskimagen.

Man kan också bryta (eller tvingas bryta pga att disken hängde sig - SSD är benägna för sådan beteende och kan behöva spänningscyklas innan det är synlig igen) och med olika flaggor starta igen och därmed förändra läsförsöken i antalet försök innan den ger upp, ny start adress att börja på (ifall man har låsande SSD:er och krachar igen när man försker med samma adress igen) hur stora stycken den skall hoppa framåt eller som att läsa baklänges på disken i områdena som trilskas - det sista gör man dock när man provat med standardscanning innan då att läsa baklänges är inget som går fort och man vill inte göra det på hela disken...

'logglistan' är essentiell i samband med diskräddning...

om man vill och har plats för det så kan du efter att tagit hela disken även ta de enskilda partitionerna i varsina ddrescue-omgångar. - dessa är lättare att montera och kan skrivas in på andra diskar med redan gjorda partitioner (som är större än din diskimage-partition)

När det hela är klart så bör diskimagen sedan _kopieras_ till en annan ytterligare disk - den du skall jobba på, man jobbar aldrig någonsin på den första tagna diskimagen - den är referensen i det fortsatta arbetet och man kan hämta en ny orörd kopia av om arbetsdiskens partitioner blivit söndertrasad av olika diskräddningsprogram.

Så minst två extra diskar behöver man köpa (om man inte redan har) när man skall rädda data ur en krånglande disk - stora diskar.... - typ 8 TB diskar om man köper externa 3.5" USB-diskar eller 5TB diskar om man köper 2.5"

Dom kan du sedan ha till backupp när du är klar med räddningsjobbet.

Vill du montera en full diskimage under linux så kan du prova med 'losetup -f -P diskimage' på arbetsdiskens diskeimage

Då kommer man med lsblk se en eller flera /dev/loop1 /dev/loop1p1 /dev/loop1p2 etc. och dessa kan du sedan montera med mount /dev/loop1p1 /media (eller annan tom direktory) och är inte filsystemet trasig och oläsbar så monteras partitionen och du kan börja utforska den och kopiera ut filer.

bråkar det för att NTFS inte är avslutad korrekt - prova att montera det i read-only mode.

fungerar det inte då heller så får man försöka med diskräddningsprogram under windows - obs åter igen - bara på arbetsdisken, inte första disken som har orginal-diskimagen.

Permalänk

@xxargs:

Tack för hjälpen! Nu efter ett mer än ett halvår så har min kompis till slut köpt en USB-hårddisk och jag har fått startat hela processen med ddrescue. Jag körde boot med SystemRescue och det rullade fint de första tre dagarna, men nu de senaste dagarna så verkar den inte gå så mycket längre: ddrescue

Jag tror att den var inne på forward 5 senast den kunde skriva det, men nu de senaste tre dagarna så har den börjat visa en massa "weird characters" som ni kan se på bilden jag har länkat. Återstående tid ökar ju givetvis bara, så man undrar ju om det kanske är dags att avsluta den. Det står ju att 99.68% är räddat, 498.5gb, så det är då 1.5gb som inte är räddat hittills. Jag tänkte avvakta till imorgon för att se om det händer något, för den låg i alla fall på 99.68% igår också.

Det tog väl en dag att komma till 91%, sedan en dag till 95% och till slut en tredje dag för att komma till 98-99%. Därefter har den gått forwards och backwards ett antal gånger. Men nu om jag vill avsluta den, vad skriver jag in då?

Nu köpte ju min kompis endast en hårddisk på 1TB. Disken jag håller på att rädda är då på 500GB, så när det sedan är dags att börja jobba med image-filen, då bör jag ju kopiera den och jobba med kopian.
Han vill ju bara ha bilder ifrån disken, så dem ligger förmodligen i usermappen.

Permalänk
Medlem

@-tecknen är förmodligen en progressmarkör var den håller på att jobba - sådana program brukar inte ha något avancerad progressmätare utan spottar ut ett tecken för varje gång den skall ge sig på en viss sektor eller block - mest för att se att prorammet fortfarande lever och jobbar - du får väl hämta hem källkoden och läsa i den om det inte framkommer i man-sidorna

----

Tryck ctrl-c så stannar den - piltangent upp så ser du den gamla kommandot som du körde nyss och om du har haft loggfil så startar processen där den var sist på de krångliga sektorerna om du startar igen.

Men innan dess kopiera diskimagen till annan media först ('cp /path/filnamn /path2/' är kopiera i linux-världen - kör du systemrescuecd så finns 'mc' som är en nortoncommander/totalcommander-liknande interface och kan kopiera den vägen (tangent F5)

tryck _inte_ igång kommandot ddrescue om du _inte_ har loggfil - gör du det utan loggfil så försvinner din mödosamt ihopskrapade fil och det börjar från början, nu kanske med sämre chans att få ut data.

---

När det tagit 99.xx % så behöver inte sektorerna som är kvar vara av något värde, dock vet man inte det innan man öppnad partitionerna och börja läsa ut data.

När man håller på med diskräddning så behöver man armbågsrum dvs. flertal lösa USB-diskar med anständig storlek då man kommer att dribbla med flera kopior av diskimagen samtidigt och flera fysiska enheter just för att skilja på 'orginalkopia' som man aldrig annat än kopierar ifrån och en fysisk enhet som man jobbar på och datat kan påverkas där och blir det för sörjigt av olika diskräddningsprogram så kan man hämta en fräsch kopia från disken med orginalkopian igen. Sedan brukar man behöva en ytterligare disk där man lägger den räddade datat.

mest utrymme per krona är för närvarande 3.5" 8TB diskar, men vill man inte köra med stora diskar så kan man titta på 2.5" i 4 till 5 TB - den disken man jobbar med behöver vara minst med marginal dubbelt så stor som den disken man räddar data ur då du kommer att ha minst 2 disk images på den...

Permalänk
Medlem

Ett bra kriminaltekniskt programt för att rädda filer från ett korrupt filsystem är foremost
http://foremost.sourceforge.net/

Visa signatur

Fagerja

Permalänk

Den går i alla fall framåt. Nu ligger den på 99.80%, så den har gått 0,12% på fem dagar. Jag låter den rulla på och får hoppas att den har nått 100% om 10 dagar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av IceTouche:

Den går i alla fall framåt. Nu ligger den på 99.80%, så den har gått 0,12% på fem dagar. Jag låter den rulla på och får hoppas att den har nått 100% om 10 dagar.

De som har havererade SSD med sina personliga och unika data skulle bli våta i brallan om det gick att rädda data på samma sätt som du gör med din snurrdisk just nu - en SSD som går sönder så är det oftast en svart ridå som går ned plötsligt och helt utan förvarning och inget man kan göra något åt efteråt...

Permalänk
Skrivet av xxargs:

De som har havererade SSD med sina personliga och unika data skulle bli våta i brallan om det gick att rädda data på samma sätt som du gör med din snurrdisk just nu - en SSD som går sönder så är det oftast en svart ridå som går ned plötsligt och helt utan förvarning och inget man kan göra något åt efteråt...

Men pajar inte SSD på samma sätt som ett flashminne? Eller såklart det beror på hur den har pajat, men jag tänkte som på en SanDisk MicroSD som jag hade en gång, så gick det helt plötsligt inte att skriva data på den. Det gick att kopiera ifrån den, men det gick inte att föra över filer till den. Jag hade ju använt den som MicroSD i telefonen och jag flyttade över kortet mellan telefonen och datorn utan att avmontera den.

Jag tänkte att en SSD har en liknande funktion där det till slut inte går att skriva data på den.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Om flashkontrollern går sönder eller kryptonyckeln (som alla moderna SSD har) tappas eller blir oåtkommlig för att en ledare till flashminnena får en lodspricka, så kommer det inte att bete sig så snällt som du beskriver det utan det är ridå ned och all data förlorad på en gång.

Permalänk
Medlem
Skrivet av IceTouche:

Men pajar inte SSD på samma sätt som ett flashminne? Eller såklart det beror på hur den har pajat, men jag tänkte som på en SanDisk MicroSD som jag hade en gång, så gick det helt plötsligt inte att skriva data på den. Det gick att kopiera ifrån den, men det gick inte att föra över filer till den. Jag hade ju använt den som MicroSD i telefonen och jag flyttade över kortet mellan telefonen och datorn utan att avmontera den.

Jag tänkte att en SSD har en liknande funktion där det till slut inte går att skriva data på den.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo, tanken är att det ska fungera så men så är det inte alltid tyvärr.

Visa signatur

Antec P280 | Corsair RM750x | ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero | Ryzen 9 5900X | G.Skill Trident Z RGB 3200MHz CL14 @3600MHz CL16 2x16GB | ASUS RTX 3080 TUF OC | WD SN850 1TB | Samsung 970 Pro 1TB | Samsung 860 Pro 1TB | Samsung 850 Pro 1TB | Samsung PM863a 3.84TB | Sound Blaster Z | 2x ASUS PG279Q

Permalänk

Okey! Det gäller att ha backup på backup, eller köra moln.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Då blev den till slut färdig!

Den kom upp till 99.95% och det tog 31 dagar och 10 timmar. Den sista 0.01% tog väl 1-2 veckor.

Jag kollade sedan på diverse olika räddningsprogram i Windows, men de flesta kräver Pro-versioner för att kunna plocka ur data. Jag körde med testdisk som är det enda gratisprogrammet jag hittade. Där gick jag in på img och kunde kopiera C:\Users\"användaren".

Enstaka bilder som han hade blev skadade med grön färg eller att bara halva bilden kom fram, så jag provade att köra diskdrill (hittade en crack till Pro), men det blev samma resultat som testdisk.

Men tack för all hjälp!

Jag undrar däremot, kan man läsa loggfilen i exempelvis notepad? Fast den innehåller kanske bara information om sektorer eller så. Jag tänkte om det går att se vilka sökvägar som den inte kunde rädda.

Permalänk
Medlem

Får du filsystem/trädstruktur där du kan se filhierakier, direktoy- namn och filnamn.

Vet inte vad man kör idag men provade bl.a R-studio en gång i tiden - en skadad NTFS med sin känsliga $MFT är i sig en 'best' att hantera även om filerna som sådan är oskadade, då kan de vara extremt svårt att extrahera dem i fulla delar för att filsystemet kan vara så fragmenterat och det finns inget sätt att veta om de är kompletta (dvs. skulle ha samma hach-summa som orginal-bilden) om man inte kan använda $MFT i avläsningen.

Skall man vara säker på att filerna skall vara intakta så måste räddningsprogrammet kunna läsa $MFT, för det är bara där som det finns information för en fil hur sektorerna är kopplade i ordning för att skapa filen - är filsystemet nyligen deduplicerad så är det chans att större delarna av filerna hänger ihop sekventiellt och det är detta som räddningsprogram chansar på i sin 'datascrape' som är sista steget i dataräddningen om det inte går att läsa i $MFT trots alla tänkbara trix...

---

För skadade bilder kanske specifika bildbehandlingsprogram kan rädda och släta över de bitfel som finns och fick avkodningen att gå vilse (bli grön fält efter en viss punkt...), istället för att hoppa över skadan och jobba med datat som är efter.

I det här vet du heller inte vilka som beror av de 0.05% som du inte lyckades läsa eller om det var orginal-fel sedan tidigare - gröna fält halvvägs i en bild är annars klassiker på kamerabilder lagrade på SD-minnen av kinakvalitets-nivå och där man varit dum nog och inte läst ut filerna samma dag typ...

99.95% är jättebra resultat för en disk med läsproblem och inte så god prognos till en början - det är trots alla andra nackdelar med snurrdiskar - dess styrka och allt som oftast inte går sönder i en enda tillfälle och är heldött utan man har många chanser att rädda det mesta av datat om man tolkar tecknen i tid.

Permalänk

Med filsystem om du menar att jag fick fram hela C:/ katalogen och alla mappar i rätt struktur så ja.

Jo, jag får säga att är jävligt nöjd att ha fått ut 99.95%.
Det var som sagt bara enstaka bilder av 14 600st som var skadade. De med grön fält var väldigt gamla bilder tagna med en gammal telefon ifrån 2005. Några andra bilder hade blivit ihopblandade där en fjärdedel kom ifrån en annan bild och en annan fjärdedel ifrån en annan, men totalt kanske det var 50st bilder som blev skadade, så det gör inget.

Min kompis blev jävligt nöjd och jag får ännu en gång tacka för all hjälp!
Nu har jag kört in Endless OS till honom på en gammal celeron dator och hittills så fungerar det mycket smidigare än vad Windows 10 gjorde för honom.