Permalänk

Ang olja istället för vatten

Ja vet inte om det är så populärt idag att vattenkyla sin dator men varför använda vatten? Varför inte använda en tunn mineralolja? Menar på att oljan tar hand om värmen bättre än vad vattnet gör.

Visa signatur

Overloaded

Permalänk
Medlem

Vatten har betydligt högra värmekapacitet. Dubbelt så hög om jag inte misstar mig. Dvs det krävs mer värme för att värma vatten jämfört med olja. Också kletigt och mer energikrävande att pumpa, har en förmåga att lösa upp packningar mm.

Men samtidigt så är det ju inte heller strömledande så jag är osäker.

Visa signatur

Det som flöt iland senast.

Permalänk
Medlem

Vatten är billigare, lättare att få tag på, mer lättflytande vilket gör det enklare för pumparna att köra runt vätskan.

Permalänk

Olja har betydligt högre termisk resistans än vatten dvs den kommer ta längre tid att värma upp och längre tid att kyla ner.

Och vätskans ända uppgift är att flytta värmen från punkt a till punkt b så snabbt som möjligt där av är vatten mer lämpligt.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Avstängd

Fördelen med olja är väl att det inte leder ström, alltså kan du typ sänka ner hela datorn i ett oljebad vilket ju inte går så bra med vatten. Vet inte om destillerat vatten hade funkat bättre kanske. Men som andra nämnt är olja ju inte så passande för att pumpa runt av diverse anledningar.

Permalänk
Medlem

Sedan är olja j*vligt kladdigt att hålla på med, finns i princip inga torra och rena hydraulsystem.

Permalänk
Medlem

Det finns väl ingen pump som är konstruerad att pumpa olja? Så man kommer nog bränna igenom pumpen på ett par veckor. Sålänge man inte vill ha en riktig oljepump liggande utanför datorn

Permalänk
Medlem

Vatten används i de flesta system av flera anledningar en är att det är ett av de bästa sätten att flytta värme, olja är sämre. ett annat är tillgängligheten och priset.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Vet inte om destillerat vatten hade funkat bättre kanske.

Destillerat vatten leder inte ström, nej. Vatten i kombination med elektronik är oftast dåligt för att vanligt vatten innehåller en massa mineraler och annat som leder ström mycket bra. Ja, och så har vatten en viss tendens att få saker att rosta eller korrodera på ett eller annat sätt, beroende på metall och andra omständigheter.

Permalänk
Lego Master

Gammal som fan nu (7 år!), men LTT har gjort exakt detta:

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem

Ingen ny idé..

På jobbet tempererar vi formverktyg med vatten, men vi har även vissa där vi kör olja.
Fördelar: oljan kokar inte och man kan köra långt över 100 grader utan att det måste hållas under tryck, aggregaten blir billigare..
Nackdelar: Kladdigt, leder värme dåligt, kletigt, sämre flöde pga viskositet, slabbigt, lägre värmekapacitet, luktar, kladdigt, kladdigt, kladdigt.

Sa ja att det är slabbigare att hålla på med också? Och att det transporterar värme sämre?

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Jag är nog mer inne på ett trycksatt system med R290 i så fall.

Permalänk
Medlem

Vatten har ungefär 4 ggr högre värmekapacivitet än tex. olja räknat på vikt och ungefär samma gäller på de flesta andra ämnen, även fasta sådana som sten/stål. Vatten är väldigt unik i det avseendet och det går knappt hitta andra ämnen - även dödligt giftiga som kan komma i närheten av det.

Med andra ord så är det ungefär 4 ggr mer volym som måste cirkulera i systemet för samma värmebortförsel (i Watt räknat för samma temperaturhöjning), till detta måste kontaktytan mellan oljan och det som skall kylas i tex processor-kylaren bli mycket större då den högre viskositeten gör att värmen sprider sig ogärna in på djupet i en tjockare oljeskikt

Det är samma sak med faskiftande system som heat-pipes där vatten som används idag är oerhört svårt att ersätta med något annat som tex. inte fryser vid 0-grader C

tex. flytande torr ammoniak behöver minst dubbla gas och vätskeflödet för samma effektbortförsel (och kan inte vara i kopparrör då kopparen sakta men säkert skulle ätas upp av ammoniaken), för alkoholer som metanol kanske 4 ggr och kör man med R134a eller motsvarande syntetisk köldmedie så handlar det om 10 ggr mer massaflöde både i gas och vätskeform mellan kall och varmända vilket ger en logistiskt bekymmer med både gasflödestransporten och vätskeflöde tillbaka i heat-pipen.