Problem med fast bredband via mobilnätet. Vad göra?

Permalänk
Medlem

Problem med fast bredband via mobilnätet. Vad göra?

Hejsan!

Jag har tjänsten "fast bredband via mobilnätet plus" från telia som ska ge 30-150 Mbit/s nedladdningshastighet. Denna köpta jag i april som då skulle ersätta min ADSL som jag hade tidigare. I början så fungerade den över förväntan för mig och gav stabila nedladdningshastigheter mellan 60-90 Mbit/s under hela dygnet vilket jag var jätte nöjd med då detta täcker alla mina internet behov. Det var väl något enskilt avbrott en gång var annan vecka där routern lös rött och internetuppkopplingen tappades i ett par minuter för att sedan komma tillbaka men absolut inget att klaga över.
Men så plötsligt den 27e september vid 20-21:00 tiden, så inträffade en plötslig och kraftig retardation av nedladdningshastigheten. Den sjönk till under 10 Mbit/s vilket var med stor marginal, det lägsta jag någonsin sett det nya bredbandet. Den befann sig i nedladdningshastigheter mellan 5-15 Mbit/s fram till 23-24:00 tiden då den återvände till det normala.
Följande morgon hoppades jag att det bara varit "Något tillfälligt" men den kvällen och alla följande kvällar inträffar samma fenomen och händelseförlopp. Det verkar till och med blir värre då det senaste dagarna har retardationen inträffat redan vid 18:00 och vid 20:00 är den rekordlåg, 1-2 Mbit/s nedladdningshastigheter. Det är knappt så att det går att läsa wikipedia artiklar med det, att spela något online-spel eller ens att titta på Netflix kommer inte på fråga. Inte för att uppladdningshastigheten är särskilt viktig för mig men den har liknande värden under hela dagarna, kanske lite mindre under kvällarna.
Jag nämnde detta för en kollega som sedan länkade denna video till mig (https://www.youtube.com/watch?v=KYglTikRd_I&ab_channel=Destin...) och föreslog det som orsaken. Nu har jag ju ingen praktisk förståelse för hur internet faktiskt fungerar men det i videon låter rimligt och överensstämmande med de problem jag upplever.
Jag kontaktade Telias kundtjänst i morse och de var frustrerande ohjälpsamma. Jag framförde klart och tydligt samt flera gånger att nätverket fungerar oklanderligt mellan klockan 00:00 - 18:00 men att mellan 18-19:00 ~ 23:00 är nätverket så långsamt att det inte går att använda. De sa då att de inte kunde öppna ett ärende eftersom nedladdningshastigheterna är inom det godkända intervallet när jag anmäler felet. Jag gavs sedan tipset att fabriksåterställa routern med ett spetsigt objekt. Tyvärr har jag redan provat det säkert 20 gånger sedan den 27e september vilket inte hjälper. Att internet fungerar bra under dagarna och nätterna är ingen tröst. Av en ren slump har jag kunnat varit hemma denna vecka och utfört mätningar men vanligtvis kommer jag hem som tidigast 17:00 och går och lägger mig vid 23:00.

Mina frågor är: Finns det någonting som kan göras för att jag ska få tillbaka adekvata nedladdningshastigheter på kvällarna?
Finns det någon vits att lägga ned en massa energi och frustration över att bråka med Telias kundtjänst över det här? Är det något de hypotetiskt sett skulle kunna göra om jag envist klagar och ett ärende öppnas?

Jag bor en liten bit utanför stan och har länge antagit att installation av fiber är omöjlig/för dyrt, dock kontaktade en försäljare från IP-only mig i Juni och ville prata om Fiber. Jag avvisade samtalet hastigt då eftersom jag var nöjd med hur bredbandet via mobilnätet fungerade vid det tillfället men den situationen har ju vänts uppochned nu. Jag vet dessutom att flera av mina grannar är intresserade av att ha fiberanslutning så det kanske är bättre att lägga ned energin på det... Fiber verkar ju vara det ända som fungerar.

Jag behövde mest skriva av mig lite då det är frustrerande att det funkar så dåligt samt att inget indikerar att det kommer bli bättre.
Jag vore tacksam om någon har några idéer, tips eller perspektiv på det här.
Mvh

Permalänk
Rekordmedlem

Dra in fiber.
Mobilt bredband använder radio och det är ett delat medium och påverkas av "allt" det kan vara nån granne som börjat använda mer kapacitet eller fler användare inom samma område, det kanske beror på årstiden/vädret typ att det fortfarande finns löv i träden men att de nu blivit blöta.
Har du en installation med riktantenn utomhus ? om inte borde du ha det och om du har det så kan du kanske behöva rikta om antennen.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@Solomonz prata med grannarna och hör dig för.

Om det kommer bli så att ni ska få fiber i området är det ALLTID bäst att vara med från början, då får man oftast bäst pris. Dessutom har du redan 4G så även om det tar tid att få fiber gör det inget, jag är säker på att många andra i området upplever liknande problem. Det du kan göra är att fixa extern antenn och kanske byta till 4G modem som stödjer extern antenn. Då kan det funka bättre men så länge det är många som använder det och belastningen är hög är det inte säkert det blir så mycket bättre.

Sedan krävs det oftast ett visst antal människor som är intresserade i ett område att skaffa fiber för att dom ens ska bygga ett nät. Men prata med grannarna och börja höra dig för. Fiber kommer alltid vara bättre än 4G för fast anslutning.

Permalänk
Medlem

Jag ser att många skriver att man bara ska skaffa fiber men tyvärr är det inte så enkelt. Bor själv i ett område där det finns personer som har försökt att få dit fiber i 15 år. Har haft tre olika företag som ville gräva på tre år men ingen har återkommit till os. Det kan vara väldigt jobbigt ute på landsbygden. Jag kan tipsa om Starlink, om du bor på södra delen av Sverige. Hoppas du har mer tur med fibern. Jag tycker när det gäller fiber är Telia bäst men oftast har man ju inget val och måste välja ett viss företag som t.ex. IP-Only (Vilka också villa gräva fiber och har sedan dess aldrig hört av sig).

Permalänk
Medlem

@Djayy instämmer.

Bor man mer på landet och HAR möjligheten att få fiber så är det något man ska hoppa på. Jag anser det är så viktigt att jag skulle låna pengar enbart för att kunna få fiber om möjligheten finns i området. Såklart kan det ta tid men jag kan inte tänka mig bo på en plats där det inte finns någon form av fast uppkoppling. Fiber är bäst men det går ju bra även med Kabel-TV eller RJ45 uttag som man fick från bredbandsbolaget när det var i ropet. Har man tur så funkar 4G riktigt bra och stabilt. Det ironiska är att bäst fart får man i större städer men där behöver man det oftast inte eftersom där finns andra alternativ till fast uppkoppling.

Tyvärr har pengar till bredband kommit av sig från politiskt håll. Eftersom man bråkar om en massa annat (i min mening) trams. Det krävs mer pengar från staten för att det ska kunna grävas mer och folk ska kunna ansluta sig till fiber för en rimlig slant. Sedan ska man inte sticka under stolen med att vissa kommer aldrig kunna få fiber, bor man för avlägset och långt ute i skogen så får man nog räkna med att 4G är det som gäller men hur många bor så, det kan inte vara många.

Kan man få fiber och ett projekt i området är aktuellt, missa inte den möjligheten är mitt råd.

Permalänk
Medlem

Tack för era svar allihopa! Höra av mig till grannar och företag om fiber för att se över intresse och möjlighet, samt installera en sådan där riktantenn medans jag väntar eller om fiber inte skulle funka. Det känns bra, då har jag en del att gå på.
Mvh

Permalänk
Medlem

Du kan sätta upp en radiomast eller maströr och montera utrustning på.

Telia kan kolla belastning på basstation och så vidare, men kräver säkert felanmälan. Du bör kunna göra saker som att byta band redan nu.

Vilken utrustning är det du har?

Permalänk
Medlem

Alla ISPer översäljer sina tjänster. Det är därför alla hastigheter är "upp till". Det är ofta dom säljer 1000mbit tjänster på en switch som bara klarar 1000mbit och dom då delar med sina grannar. Chansen att 500-1000mbit är ledigt till personen med 1000mbit över dygnet är ju väldigt stor. Sällan folk maxar sina linor konstant.

Om DSL avvecklas där du bor så är det troligtvis fler som gått över till MBB. Ni delar alla på utrymmet.

Visa signatur

Amd 2500+ AQXEA 0330 @ 2200mhz 220x10 | 2x256mb-1x512mb PC3200 | Powercolor x800Pro ViVo @ XT PE
Celeron 800 @ 920mhz 115x8 | 512mb PC 133 | Geforce 2 200MX

Permalänk
Medlem

Alternativet är ju att bli din egen WISP (Wireless Internet Service Provider) genom att bygga en mast där du kan få tillgång till fiber och sen sätta upp exempelvis Ubiquiti UISP-utrustning för att stråla fiber-förbindelsen till dig och ett par fler som är i samma sitts för att täcka upp för omkostnaderna genom att ta betalt av dem. Alla funktioner för detta finns inbyggt i Ubiquiti:s UISP-kontrollermjukvara som är gratis att installera.

Du kan experimentera med radio-länkar med deras planeringsverktyg på länken nedan. De har utrustning för att skjuta radiolänk på allt från ett par hundra meters avstånd upp till 10-15km och med olika kapacitet och redundans i form av alternativa radiofrekvenser. Jag har länge varit sugen på att sätta upp något sådant, men det finns inga direkta behov när man bor mitt i en stad och inte har någon stuga själv.
https://ispdesign.ui.com/

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se

Permalänk
Medlem
Skrivet av Solomonz:

Hejsan!

Jag har tjänsten "fast bredband via mobilnätet plus" från telia som ska ge 30-150 Mbit/s nedladdningshastighet. Denna köpta jag i april som då skulle ersätta min ADSL som jag hade tidigare. I början så fungerade den över förväntan för mig och gav stabila nedladdningshastigheter mellan 60-90 Mbit/s under hela dygnet vilket jag var jätte nöjd med då detta täcker alla mina internet behov. Det var väl något enskilt avbrott en gång var annan vecka där routern lös rött och internetuppkopplingen tappades i ett par minuter för att sedan komma tillbaka men absolut inget att klaga över.
Men så plötsligt den 27e september vid 20-21:00 tiden, så inträffade en plötslig och kraftig retardation av nedladdningshastigheten. Den sjönk till under 10 Mbit/s vilket var med stor marginal, det lägsta jag någonsin sett det nya bredbandet. Den befann sig i nedladdningshastigheter mellan 5-15 Mbit/s fram till 23-24:00 tiden då den återvände till det normala.
Följande morgon hoppades jag att det bara varit "Något tillfälligt" men den kvällen och alla följande kvällar inträffar samma fenomen och händelseförlopp. Det verkar till och med blir värre då det senaste dagarna har retardationen inträffat redan vid 18:00 och vid 20:00 är den rekordlåg, 1-2 Mbit/s nedladdningshastigheter. Det är knappt så att det går att läsa wikipedia artiklar med det, att spela något online-spel eller ens att titta på Netflix kommer inte på fråga. Inte för att uppladdningshastigheten är särskilt viktig för mig men den har liknande värden under hela dagarna, kanske lite mindre under kvällarna.
Jag nämnde detta för en kollega som sedan länkade denna video till mig (https://www.youtube.com/watch?v=KYglTikRd_I&ab_channel=Destin...) och föreslog det som orsaken. Nu har jag ju ingen praktisk förståelse för hur internet faktiskt fungerar men det i videon låter rimligt och överensstämmande med de problem jag upplever.
Jag kontaktade Telias kundtjänst i morse och de var frustrerande ohjälpsamma. Jag framförde klart och tydligt samt flera gånger att nätverket fungerar oklanderligt mellan klockan 00:00 - 18:00 men att mellan 18-19:00 ~ 23:00 är nätverket så långsamt att det inte går att använda. De sa då att de inte kunde öppna ett ärende eftersom nedladdningshastigheterna är inom det godkända intervallet när jag anmäler felet. Jag gavs sedan tipset att fabriksåterställa routern med ett spetsigt objekt. Tyvärr har jag redan provat det säkert 20 gånger sedan den 27e september vilket inte hjälper. Att internet fungerar bra under dagarna och nätterna är ingen tröst. Av en ren slump har jag kunnat varit hemma denna vecka och utfört mätningar men vanligtvis kommer jag hem som tidigast 17:00 och går och lägger mig vid 23:00.

Mina frågor är: Finns det någonting som kan göras för att jag ska få tillbaka adekvata nedladdningshastigheter på kvällarna?
Finns det någon vits att lägga ned en massa energi och frustration över att bråka med Telias kundtjänst över det här? Är det något de hypotetiskt sett skulle kunna göra om jag envist klagar och ett ärende öppnas?

Jag bor en liten bit utanför stan och har länge antagit att installation av fiber är omöjlig/för dyrt, dock kontaktade en försäljare från IP-only mig i Juni och ville prata om Fiber. Jag avvisade samtalet hastigt då eftersom jag var nöjd med hur bredbandet via mobilnätet fungerade vid det tillfället men den situationen har ju vänts uppochned nu. Jag vet dessutom att flera av mina grannar är intresserade av att ha fiberanslutning så det kanske är bättre att lägga ned energin på det... Fiber verkar ju vara det ända som fungerar.

Jag behövde mest skriva av mig lite då det är frustrerande att det funkar så dåligt samt att inget indikerar att det kommer bli bättre.
Jag vore tacksam om någon har några idéer, tips eller perspektiv på det här.
Mvh

Du kan också kolla med en annan operatör, om de har bättre täckning och hastighet i ditt område än Telia

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem

@Solomonz förhoppningsvis blir det bättre med extern antenn och router till det som klarar av extern antenn. Sedan som andra säger kan det också bli bättre om man byter till annan leverantör men det beror på vilka master som finns i området och vad man har för mottagning.

Det är en ganska billig investering när inget annat finns att tillgå. Berätta gärna hur det gick och hur mycket bättre det blev. Sedan är det säkerligen många som vill använda Telia via 4G eftersom dom erbjuder det där "fast" bredband över 4G med flatrate (obegränsad). Och om många i område med mycket fastigheter ska använda samma sak så blir det fullt på masten och den blir överbelastad för det finns för lite kapacitet och utrymme. Mobilnätet var ju inte tänkt för fast uppkoppling i den omfattning som sker när folk måste lämna xDSL och gå över till 4G.

Permalänk
Medlem

Har samma problem. Kör med Telia fast mobilt bredband obegränsat samt en nokia antenn/mottagare på husväggen (som instalerades när vi hoppade på deras erbjudande).
Vi kan inte få fiber här och när det inte är strypt så funkar det otroligt bra. Gjorde en mätning just nu på 147Mbit/s. Men laddar jag ner något/några större spel på steam eller kör twitch 24/7 så kommer det strypning ner till 0.xMbit/s i x dagar och då går det i stort sätt inte att göra någonting.

Hade varit smutt om dom i alla fall ströp till säg 5-10Mbit/s istället då just vårat nät här inte lider av överbelastning(?) (ofta ÖVER 150Mbit/s, oberoende tid på dygn/dag i veckan).

Första gången jag talade med support så fick jag prata med någon som uppenbarligen var lite högre upp för han tog bort strypningen och sa att det bara är att ringa tillbaka NÄR det sker igen. Alla samtal därefter så vet ingen någonting om några strypningar, alternativt så har vi missbrukat vårat internet (använt för mycket, får inga svar på hur mycket som är för mycket) och därför fått strypningen för att inte överbelasta nätet mot andra...

Permalänk
Medlem

@Lustig mmm, det är precis detta som är problemet.

4G funkar bra om du får en snabb hastighet i genomsnitt och över hela dygnet, det är skönt att ha någon form av obegränsat men det innebär ändå inte att dom kan strypa det. Nackdelen är just som du säger att man inte kan ladda ner jättestora mängder data, spela spel funkar kanske sådär. Det är lite jobbigt om man gillar streaming för då är inte 4G lämpligt egentligen med tanke på datamängder och annat. Har man inget att välja på så finns det inte så mycket man kan göra, förhoppningsvis kan det bli bättre i framtiden då fler och fler får fiber vilket innebär att det blir färre som kommer belasta 4G och 5G vilket i sin tur kanske medför att man slipper strypningar etc.

Det är lite fult att dom inte kan tala om hur mycket datamängd som systemet ger dig varje månad innan det stryps, på de sättet kan man hålla koll själv så slipper man råka ut för strypningen så att säga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pitr-:

Alternativet är ju att bli din egen WISP (Wireless Internet Service Provider) genom att bygga en mast där du kan få tillgång till fiber och sen sätta upp exempelvis Ubiquiti UISP-utrustning för att stråla fiber-förbindelsen till dig och ett par fler som är i samma sitts för att täcka upp för omkostnaderna genom att ta betalt av dem. Alla funktioner för detta finns inbyggt i Ubiquiti:s UISP-kontrollermjukvara som är gratis att installera.

Du kan experimentera med radio-länkar med deras planeringsverktyg på länken nedan. De har utrustning för att skjuta radiolänk på allt från ett par hundra meters avstånd upp till 10-15km och med olika kapacitet och redundans i form av alternativa radiofrekvenser. Jag har länge varit sugen på att sätta upp något sådant, men det finns inga direkta behov när man bor mitt i en stad och inte har någon stuga själv.
https://ispdesign.ui.com/

Du lär behöva tillstånd av PTS för att stråla ut så stark signal från dig på alla band som behövs.
Alla ISP köper rättigheter för sina band o styrka dom sänder. Inte bara o köpa en fet antenn o börja leka ISP från sin trädgård.

Visa signatur

ASUS X570-F, AMD Ryzen 9 3900x, 16Gb RAM, Gigabyte 2070Super auros

Permalänk
Medlem

Det kommer troligtvis inte hjälpa med annan utrustning (extern antenn, bättre modem etc). Eftersom du har bra hastighet vissa tider är det högst troligt kapacitetsproblem i masten eller någon form av strypning och inte signalstyrkan som är problemet.

Detta är väl tyvärr som många påpekat högst väntat. Blir alltid lika road av folk som minsann ska bojkotta den "dyra" fibern och köra på 5g som kommer lösa allt.

Det dök upp en möjlighet att få fiber i vår stuga för ett tag sen som jag hoppade på trots att vi egentligen inte behöver det där och att vi i dagsläget har 4g som funkar tillräckligt bra för de små behoven som fanns. Detta endast för att det hade troligen kostat 5-10x mer att göra en efteranslutning och det KAN ju vara så att man vill bosätta sig där någon gång i framtiden

Så jag vill stämma in i kören: använder man internet till något annat än att betala räkningar, hoppa på fiber när erbjudandet ges!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Solomonz:

Tack för era svar allihopa! Höra av mig till grannar och företag om fiber för att se över intresse och möjlighet, samt installera en sådan där riktantenn medans jag väntar eller om fiber inte skulle funka. Det känns bra, då har jag en del att gå på.
Mvh

Du bör även logga in i routen och se vad modemet säger om radiomiljön. Vilka band kör du på och vad är signalstyrkan. Felsökning måste alltid utgå från de faktiska förhållandena och hastigheten du får kan bero på många olika grundorsaker. Därför behöver du hitta mer information innan du börjar köpa nya antenner etc. Din operatör kan även vara behjälplig med felsökning, speciellt om du kan komma i kontakt med 2nd line support eller tekniker. Lycka till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mullvaden83:

Du lär behöva tillstånd av PTS för att stråla ut så stark signal från dig på alla band som behövs.
Alla ISP köper rättigheter för sina band o styrka dom sänder. Inte bara o köpa en fet antenn o börja leka ISP från sin trädgård.

Så länge man håller dig till de tillståndsbefriade frekvenserna, dvs 5150-5350Mhz samt håller dig till en maximal bandbredd av 50Mhz så behöver du inte tänka på tillstånd vad jag har förstått.
https://e-tjanster.pts.se/radio/frekvensplanen/Service.aspx

Så det är då med andra ord inga som helst problem att sätta upp ett lite mindre WISP-nät baserat på exempelvis AirMAX LTU Rocket med en 10dBi omni-antenn som PtMP bas och exempelvis LTU Lite som klienter ute i husen.

Nu kanske inte trådskaparen är beredd att gå så långt som Jared Mauch gjorde, mannen som var less på internet-leverantörerna och blev sin egen ISP/fibernätsutbyggare.
https://arstechnica.com/tech-policy/2022/08/man-who-built-isp...

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se