Permalänk

Litet företagsnätverk.

Brorsan skall starta ett företag med två andra och de behöver ett litet nätverk.

3st bärbara datorer finns, de behöver internet på dessa i lokalen vilket skall vara trådlöst, samnt en skrivare som de skall komma åt.

Vad har ni för förslag på hårdvara de kan behöva?

Switch/märke?
Skrivare märke?
mer...?

Visa signatur

"In god we trust, all other we monitor."
NSA

Permalänk
Hedersmedlem

Lite mer uppgifter tack
Vilka trådlösa standarder stödjer allas datorer? Troligen 802.11B & G men vi kan ju bara sitta och gissa på bra utrustning som kanske visar sig vara felaktig sen. Var för typ av skrivare är de ute efter? Bläckstråle, laser, färglaser?
Kanske inte rätt forum att fråga om skrivare, "Datortillbehör" är avsett för det. Har inte skrivaren något inbyggt går det alltid att koppla en "printerserver" (en dosa) till den så den kan agera på nätverket.
Vad för typ av uppkoppling kommer de ha i sin lokal? Och framför allt, får de flera publika IP-adresser eller inte?

Men med kontorsdatorer så kanske det inte är nödvändigt att köra med publika adresser till alla datorer utan att NAT:a istället (som bredbandsroutrar gör).

Sen ska du känna SKAM om du rekommenderar något trådlöst till dem och inte ser till att det är säkrat
WPA eller helst WPA2 med en väldigt lång och komplicerad nyckel med olika typer av tecken.
Utan detta så kan andra använda uppkopplingen och ännu värre avlyssna deras trafik. Ett nystartat företag har väl inte så stor risk för att bli attackerade av företagsspioner men det är onödigt att lämna något öppet.
WEP, mac-adresslåsning, dolt SSID och nedställd effekt (räckvidd) ger bara falsk säkerhet.

Behöver skrivaren vara trådlöst ansluten?

Sen kan det kanske vara idé att ha möjlighet att ansluta trådbundet om det trådlösa för någon anledning inte skulle fungera. Kan ju vara så enkelt som att ha några TP-kablar i lokalen bara beroende på hur anslutning fixas.
Det finns ju wlanroutrar med inbyggd skrivarserver, men utbudet minskar ju lite då (och så ska ju skrivaren vara trådbundet kopplad till routern). Är kanske bättre att sprida ut risken för hårdvarutrassel på fler apparater. Går "allt-i-ett" apparaten sönder så sitter de och rullar tummar och spelar MS Röj tills de får tag i en ny.

Tipsa dem även om att tänka över backuper av viktiga dokument/data som har med företaget att göra. Försvinner sånt kan det ju själpa ett nystartat företag.
Man kan väl även se på risken om någon laptop blir stulen, hur mycket skada datan på den kan göra mot företaget. Kanske ska man ha kryptering på den datan?

Jag svävade visst ut en del men det är vad jag skulle tänkt på för att inte få dåligt samvete om någon bad mig rekommendera utrustning till deras nya företag.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk

Ìnga företagshemligheter på datorerna, vad för standarder de stödjer kan jag inte svara på. Datorerna köps de närmaste dagarna, kan återkomma med mer info då. NAT blir det med stor sannorlikhet, osäker vad för uppkoppling de har men gissar på nån ADSL variant. Att det skall vara trådlöst är pga att det skall kunna röra sig runt med datorerna när de arbetar.

Att det finns några kablar liggande för nödfall ser jag som självklart.
Skrivaren kan vara kopplad med kabel, inga problem där. Har kollat på routrar med inbyggda skrivarservrar jag med, men känner att jag kan för lite om den typen av hårdvara, bla därför denna post.

Sen kommer nätverket givetvis vara säkrat, så skamsen kommer jag knappast att känna mig. Brorsan är faktiskt långt ifrån okunnig om datorer han med, men det skadar aldrig att be om fler åsikter.

Så du menar att med dessa uppgifter är det inte möjligt att ge några råd angående hårdvara?

Visa signatur

"In god we trust, all other we monitor."
NSA

Permalänk
Hedersmedlem

Möjligt är det alltid, men precisit och "garanterat fungerande" är ju lite svårare. Men håller de sig till standarderna så brukar det ju gå bra.

Ok nya datorer, då är det minst b och g i trådlösa vilket är rätt bra. Är det samma tillverkare/modell av nätverkskorten (och inte intel) så kan de ha olika speedboostsaker (108 mbps utanför standarden), då kan det vara värt att titta på samma tillverkares routrar för detta.

Helt rätt att ta in flera åsikter.

Personligen brukar jag inte gå och rekommendera produkter hur som helst, själv har jag mest troligen inte haft någon egen erfarenhet av produkten och kan bara läsa specifikationen och hoppas på att den håller bra kvalité osv. Då överlåter jag hellre för någon annan som har produkten och kan säga om det strular eller fungerar finfint.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem

har ni inga prylar frrån början så satsa på en LAN-printer och koppla till det trådlösa om det finns lämplig placering på samma ställe. eller en (som förslagits) router med USB för skrivvaren. en trådlös skrivare ser jag mycket liten poäng med, blir bara dyrare och krångligere.

produkter: köp de märken du känner har kvalitet i din prisintervall.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem

Printservers : http://www.webhallen.com/list.php?avd=3&konsol=13&genre=196

Räcker det inte med att köpa en switch som är kopplad till skrivaren (genom print servern) och sen är en trådlös accesspunkt kopplad till switchen !?

Jag tror att du kommer behöva lägga ut mest pengar på skrivaren om det ska vara företagsgrejs !

Permalänk
Medlem

http://www.webhallen.com/prod.php?id=60418

lika bra att ha det i, en mindre grej som ska ha ström och kan krångla. Samsung har bra kompatibilitet dessutom med olika system.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint