Permalänk
Medlem

Smör oftast, ibland olja. Beror på vad jag steker

Visa signatur

Grubblare

Permalänk
Medlem
Skrivet av orginallinus:

Min farfar gillade att steka t.ex. korvar i ister. Blev 93. Så var får man tag i prima ister idag?

Ica? Står det inte bland smör och liknande, prata med charken. Har de inte hemma, tar de hem.

Själv steker jag i Milda, med få undantag. Använder ett teflonjärn till fågel, ett annat till "halvfabrikat" typ köttbullar och pannbiffar, (Som mer är färdigmat, än halvfabrikat) ett gjutjärn till nötkött, ett annat till korv, ett rostfritt järn till fläsk, utom färs, som åker i samma järn som nötkött, och två tunna gjutjärn till pannkakor. "Smörgåsgrill" i gjutjärn till bacon, om jag inte gör dem på plåt i ugnen. Jag har fler stekjärn än grytor.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Blandad flytande smör och rapsolja

Permalänk
Medlem

Lard is the poor mans butter.

Permalänk
Medlem

Självfallet Arlas Smör, normalsaltat. Skulle det av någon anledning vara slut använder jag mig av Bregott, normalsaltat.

Visa signatur

Chassi: Fractal Meshify, Skärm: LG C2 oled, GPU: AMD 6950XT, CPU: Ryzen 5800X3D, M2: 1TB , SSD: 480GB, M2 1TB, PSU: Dark Power Pro 1500W, Mobo: ASUS TUF GAMING X570-PLUS, RAM: 32GB Ripjaws @ 3600MT, Mus: Logitech G502X Matta: Steelseries QcK Heavy, Tbord: Logitech MX Mech Mini, Hörlurar: BD DT1990 Pro, DT770 PRO, Superlux HD-668B, Sennheiser HD599 OS: Win11. AI: Tascam US-20x20, Monitorer: Yamaha HS7 x2.
Citera när ni svarar! :)

Permalänk
Medlem

Vad man använder i pannan beror först och främst på temperaturen och vilket resultat man vill nå på den färdiga produkten.

Permalänk
Medlem

Själv brukar jag steka i en stekpanna.
Det fungerar väldigt bra.

Permalänk
Medlem

Vanligen olja, emellanåt kan det bli en kombination olja/smör.

Visa signatur

Chassi: Phanteks P600S CPU: Intel I9-9900K CPU Kylare: Noctua NH-D15 Moderkort: Gigabyte Z390 Aorus Elite RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 32GB 3200MHz Grafik: ASUS TUF 3080SSD:Samsung 980 PRO NvMe Samsung EVO 840 250GB,850 EVO 500GB, 860 EVO 500GbHDD: Western Digital Caviar® Black 1TB 7200rpm PSU: EVGA Supernova 750W Skärm:ASUS ROG Swift PG279Q

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valiumballong:

Steker nöt, kyckling och fläsk i rapsolja eller jordnötsolja, sen avslutar jag med att ösa med smör
Steker fisk i olivolja
Steker grönsaker i olivolja
Wookar i jordnötsolja
Rostar i torr panna

Olivolja och smör gillar inte höga temperaturer vilket krävs för tillagning av nöt, fläsk, kyckling, så det är bättre att göra stekandet i något som står pall för hög temperatur och sedan avsluta med något som smakar mer och/eller ger mer färg.

Du menar "gillar inte" som i, är inte bra att steka i vid höga temperaturer och inte att de faktiskt är nyttigare att steka i rapsolja va?

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karaff:

Flytande steksmör oftast (är väl lite olja i det också), då det är smidigt.

Stekte mycket i olja förr men tycker smör är bättre.

Men ibland är det ju olja också..

Givetvis i en gjutjärnspanna, inget annat !

Jobbar med plast varje dag och vill inte ha plast i min mat också

En bra skött gjutjärnspanna släpper bättre än en medioker teflonpanna alla dagar, många teflonpannor är ett skämt (när jag provat/lånat), skillnaden måste vara större för att jag skall kontaminera min mat med PTFE. För wook är väl teflon smidigt på sätt och vis.
Men skall man steka ett par goda nötköttsbitar vill man ha rejäl hetta och då är inte plast ett lämpligt material!

Testa då keramiska pannor! Väldigt bra om dem sköts ordentligt och du behöver inget extra fett alls.

Visa signatur

Futureproofing explained
Temp "sensorers" riktiga utseende!
^Är även anledningen till att inte alla program visar samma temperatur på samma hårdvara.
Ryzen 7800x3D | TUF GAMING B650-PLUS | Asus 4070 || 8700k | Aorus gaming k3 | XFX core 650 Bronze | 1070ti | Fractal Design XL R2 |

Permalänk
Medlem

Nästan uteslutande äkta smör i gjutjärnspanna.

Varför? Ja det kan man ju undra. Det fungerar bra och maten blir bra.

Edit: Spelar ingen roll vad man steker. För övrigt så finns det ju "riktiga kockar" som fortfarande påstår att man ska ha ägg i färsen när man gör t.ex. biffar eller köttbullar. Så dem är det inget man ska ta på allvar med.

Permalänk
Medlem

Oavsett vad man tror om innehållet så kommer jag inte riktigt förbi tillverkningsprocessen och håller mig därför långt från margarin.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab

Jag varierar vad jag steker i, oftast smör, raps- eller olivolja.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem

Beror helt på vad som ska lagas, skulle tex aldrig använda olivolja i en asiatisk rätt lika lite som jag skulle använda smör till löken i en tomatsås. Kör dock smör till allt det som passar då jag gillar smaken och det smöret tillför stekytan. Margarin skulle jag inte ta i med tång. Angående själva pannan införskaffade jag mig nyligen en kolstålspanna från de Buyer, kan varmt rekommenderas för kött och sånt som kräver högre temperaturer!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pan.Pan:

Testa då keramiska pannor! Väldigt bra om dem sköts ordentligt och du behöver inget extra fett alls.

Man bör definitivt använda stekfett även med keramiska pannor.

Sen är det lite upp och ned vad det gäller vad som håller bäst, teflon, eller keramiska...
Testfakta.se
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bellerefon:

Du menar "gillar inte" som i, är inte bra att steka i vid höga temperaturer och inte att de faktiskt är nyttigare att steka i rapsolja va?

En billig olivolja börjar ryka tidigare (och smör bränner) vid lägre temperatur än man brukar vilja ha vid hård stekning av nöt och fläsk.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem

Smör,O lja, eller Smör och Olja.

Visa signatur

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.

Permalänk

@zephead: de Buyer, riktigt bra professionella grejor. Lika bra som en gjutjärnspanna och helt överlägset allt annat "släpp lätt skit"
Letade länge, 15 år, bland teflon, keramiskt etcetera. Helt bortkastad tid, , köp en kolstålspanna och du har gjort ditt sista inköp i livet vad gäller stekpannor

Och som svensk, köp dem från amazon.es https://www.amazon.es/s/ref=nb_sb_ss_c_2_8/253-8570092-601364...
för att få bästa pris! Minst tre till fyra hundra billigare än att köpa från en butik i Sverige.

Visa signatur

"Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win."

Permalänk
Medlem

Smör eller jordnötsolja. Riktigt feta saker som falukorv och bacon t.ex. får klara sig utan stekfett. Olivolja gillar jag inte någonstans, så det skulle jag aldrig komma på tanken att steka i.

Permalänk
Medlem
Skrivet av QuantumPersuader:

@zephead: de Buyer, riktigt bra professionella grejor. Lika bra som en gjutjärnspanna och helt överlägset allt annat "släpp lätt skit"
Letade länge, 15 år, bland teflon, keramiskt etcetera. Helt bortkastad tid, , köp en kolstålspanna och du har gjort ditt sista inköp i livet vad gäller stekpannor

Och som svensk, köp dem från amazon.es https://www.amazon.es/s/ref=nb_sb_ss_c_2_8/253-8570092-601364...
för att få bästa pris! Minst tre till fyra hundra billigare än att köpa från en butik i Sverige.

Till och med bättre än gjutjärn tycker jag, om än väldigt marginellt och bara i vissa sammanhang. Fantastiska pannor. Vackra blir de också efter ett tag. Jag tror att vi har en sliten teflonpanna kvar i botten av skåpet men den är aldrig framme.

Oftast olja. Raps, oliv eller sesam beroende på önskad smak. Margarin till saker där det är en fördel om fettet stelnar igen så att det inte känns oljigt.

Visa signatur

i5 750@3,6GHz(vatten), 4GB DDR3, HD6870@1000/1100(vatten), 1TB, Proton AM10 + Dynavoice Challenger S5
Asus U36SD
FreeNAS - Intel G620, MSIH67MA-E35, 8GB DDR3, 5x2TB RAIDZ, Intel PRO 1000GT Desktop

Permalänk
Medlem

@QuantumPersuader: Tackar för tipset! Köpte min förhållandevis billigt i Göteborg på Bagaren och Kocken, stekte egenmalda högrevsburgare tidigare idag som blev helt perfekta när man kan skruva upp värmen utan att tänka på några känsliga ytbehandlingar i plast. Det enda negativa jag kan komma på är att jag förstått att man bör undvika att göra skysåser med vin eller tomatsåser i dem då detta tydligen kan lösa upp det fina non stick-ytskiktet som byggs upp i pannan. Funderar fortfarande på vad jag ska införskaffa för denna typ av matlagning, kör på teflon tills vidare för dessa specifika tillfällen

Permalänk
Medlem

Det enda jag har hemma är olivolja, så det brukar bli det.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Medlem

Beror lite på vad jag ska steka. Men oftast blir det en kombination av smör och rapsolja/matlagningsolja

Visa signatur

Ryzen 5600X | MSI Tomahawk | GTX 3070

Permalänk
Medlem

Beror ju såklart på vad man steker.
Italienska rätter ska oftast ha olivolja, men använde inte det till något annat.
Ska man ha fin steksmak på kött och fisk gäller rapsolja. Man kan ösa med smör i slutet på stekningen om man vill ha den smaken på just den rätten.
Till potatis använder jag solrosolja, eventuellt blandat med rapsolja eller smör om man vill ändra smaken, men bäst yta och smak får man med solrosolja.
Fisk och ägg ska stekas i antistick-panna, kött ska stekas i stål/gjutjärnspanna.

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk

@zephead: Det är egentligen inga problem med att tillaga "något med syra i". Förstör förvisso ytskiktet, som du skriver, och ger en "flammig" yta men en eller två stekningar så är det som regel borta.

Jag använder själv rostfritt till att göra såser, "något med syra i", sautera etcetera från: http://www.patina.se/index.php/sv/produkter/cookware/rostfrit...

För att inte förstöra tråden så gör jag det givetvis med olivolja eller smör eller så klart en blandning av de två Gillar smaken som de två produkterna ger, var för sig eller tillsammans .

Visa signatur

"Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win."

Permalänk
Medlem

Steker i smör. Om sakerna ska stekas riktigt varmt blandar jag i rapsolja, typ 50/50, för att inte smöret ska brännas.

Lagar jag nptt i ugn blir det olivolja för att oftast lagar jag grönsaker eller fisk i ugnen och tycker det smakar bättre.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ingen här som använder talg?

Visa signatur

| Skärm: LG 23" LED E2350v-PN | Chassie: Silverstone Raven RV 02 | Nätagg: Corsair HX 750w PSU | Moderkort: Asus P7P55D-E PRO | Cpu: Intel Core i5 Quad - 750 | Noctua NH-D14 | Minne: Corsair Dominator DHX 1600MHz DDR3 20gb | Grafik: Powercolor Radeon HD 5870 1GB GDDR5 | HDD: Intel X25-M SSD 80GB, WD Caviar black 1TB |
Psn: Joi_

Permalänk
Medlem

Steker med riktigt smör i gjutjärnspanna.

Visa signatur

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

Permalänk
Inaktiv

Kokosolja använder jag efter att ha läst denna för ett tag sedan.

http://kurera.se/har-ar-basta-fettet-att-steka-i-och-fettet-d...

Permalänk
Medlem

Svärfar har runt 7 hektar olivträd i Grekland och pressar sin egna olivolja.
Så ja, vi använder endast olivolja till allt i köket.

Permalänk
Inaktiv

Undvik vegetabilisk olja när du steker, varnar nu ledande experter. Anledningen: Vegetabiliska oljor innebär för många hälsorisker. När de hettas upp bildas nämligen höga koncentrationer av skadliga kemikalier, vilka kallas aldehyder och kopplas till ett flertal sjukdomar, såsom bland annat cancer, hjärtsjukdomar och demens.