Permalänk
Medlem

Gjutjärn och smör.. som det alltid har varit.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Inaktiv

Ni som steker i smör, vilket använder ni?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon42512:

Ni som steker i smör, vilket använder ni?

Vanligt normalsaltat smör från Arla..

http://www.arla.se/produkter/svenskt-smor/normalsaltat-82pct-...

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av jummarn:

Såg tråden på förstasidan och tänkte för mig själv, "gjutjärn såklart". Blev lite smått besviken när tråden i själva verket handlade om vad för medium folk steker i .

För min del är det mestadels smör men även Raps eller Olivolja, eller kombinationer av de tre. Beror helt på vad och hur något ska tillagas.

Nu menar jag inte att starta ett "krig", men jag är en av dem få som upplever gjutjärn opraktisk. Det är så otympligt att använda att jag under en tid innan jag skaffade teflonpanna hellre köpte mikromat och pizza - bara jag slapp använda gjutjärnet. Det är billigare att använda gjutjärn i längden men precis som anledningen till Apple och Konsoler fokuserar på så betalar jag hellre för convenience.

Men det är mitt val.

Visa signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Permalänk
Medlem

Kokosfett

Visa signatur

PSU: Cooler Master V850 SFX Case: Lian Li O11 Mini
GPU:
RTX 4090 TUF OC CPU: Ryzen 5950x RAM: G.Skill 32GB Trident Z Neo Motherboard: Asus ROG Strix X570-i
Onkyo TX-RZ820 | Advance Paris X-A160 EVO | Dynavoice DF-8

Permalänk
Medlem

Nästan alltid olja (raps), för att det är enkelt. Men smör är godare. Aldrig någonsin margarin.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Keramisk stekpanna och lite smör för smakens skull.

Visa signatur

"En superdator är en maskin som kör en ändlös slinga på bara två sekunder" - Okänd

Permalänk
Medlem
Skrivet av DaBone:

Gjutjärn och smör.. som det alltid har varit.

Som det ska vara. Har aldrig varit så mycket för Teflonpannor och allt vad det är det har som beläggning, de jag har ägt har ofta slagit sig rätt snabbt. Det gör aldrig en panna i Gjutjärn. Tycker även att temperaturen är betydligt lättare och justera i en panna av Järn, men det kanske mest beror på att jag alltid har haft kassa spisar. Med en bra spis kanske en Teflonpanna funkar fin fint vad vet jag, men det är inget för mig. Aldrig testat Kopparpannor för de är hiskeligt dyra för att köpa när de jag har i Gjutjärn funkar så bra.

Skrivet av anon42512:

Ni som steker i smör, vilket använder ni?

Normalsaltat från Arla som nämns tidigare, men det är nog mest av nostalgiska skäl, har sett den loggan sedan barnsben. Även tillgängligheten, det finns alltid i vilken butik man än går in i.

Visa signatur

Data Data

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ohem:

Nu menar jag inte att starta ett "krig", men jag är en av dem få som upplever gjutjärn opraktisk. Det är så otympligt att använda att jag under en tid innan jag skaffade teflonpanna hellre köpte mikromat och pizza - bara jag slapp använda gjutjärnet. Det är billigare att använda gjutjärn i längden men precis som anledningen till Apple och Konsoler fokuserar på så betalar jag hellre för convenience.

Men det är mitt val.

Nja, det gör du inte. Alla gillar vi olika. Till viss del har du rätt, Gjutjärnspannor är tunga men det är den ända nackdelen jag ser med dom. Sen kanske de inte är så roliga att "steka in" om man skulle köpa sprillans nytt. Men de är relativt lätta att sköta, skölja av med riktigt hett vatten och sedan i med lite olja som dras runt med hushållspapper. Klart.

Visa signatur

Data Data

Permalänk
Hedersmedlem

Ofta detta, men annars rent smör och/eller kallpressad raps eller olivolja. Olivolja använder jag främst direkt i maten (pasta/sallader osv) förutom när jag poppar popcorn där en liten inblandning av olivolja i rapsen ger superb smak. Olivolja är inte speciellt bra att steka i annat än i låga temperaturer, imho

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Avstängd

Vad är ni för barbarer som använder matfett vid stekning? Man steker det naturellt, "rakt upp & ned", precis som det är. Punkt.

Permalänk
Skrivet av Militias:

Vad använder ni i stekpannan vid matlagning, och varför föredrar ni just det alternativet?

Olivolja för det mesta, vissa saker steks i smör eller en kombination av olivolja och smör. T.ex. sparris är så mycket godare smörstekt än oljestekt...

Visa signatur

Corsair Vengeance LPX 4x8GB DDR4 2666MHz CL16 | Intel Core i7 6700 3,4 GHz 8MB | MSI Z170A KRAIT GAMING | Corsair Force Series 3 120 GB | Seagate SSHD Desktop 2 TB 7200 RPM 3,5" | Creative Sound Blaster Z PCIe | Western Digital 500 GB | Samsung Writemaster | Corsair TX750 V2 750 W | EVGA GeForce GTX 970 4GB SSC ACX 2.0+| Fractal Design Define R5 (Svart)

Permalänk
Medlem

Flytande smör och olja , bara keramiska stekjärn och grytor i mitt kök.

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karaff:

Flytande steksmör oftast (är väl lite olja i det också), då det är smidigt.

Stekte mycket i olja förr men tycker smör är bättre.

Men ibland är det ju olja också..

Givetvis i en gjutjärnspanna, inget annat !

Jobbar med plast varje dag och vill inte ha plast i min mat också

En bra skött gjutjärnspanna släpper bättre än en medioker teflonpanna alla dagar, många teflonpannor är ett skämt (när jag provat/lånat), skillnaden måste vara större för att jag skall kontaminera min mat med PTFE. För wook är väl teflon smidigt på sätt och vis.
Men skall man steka ett par goda nötköttsbitar vill man ha rejäl hetta och då är inte plast ett lämpligt material!

Från http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/plast/:

"Är det farligt att använda stekpannor och kastruller som har ett skadat teflonskikt?

Det finns inget som tyder på att teflonflagor som lossnar från en stekpanna eller kastrull när man steker eller kokar maten innebär några hälsorisker.

Vad ska man tänka på när man använder grillgaller?

Var försiktigt om du använder nät eller grillgaller belagd med PTFE/Teflon när du grillar, följ tillverkarens anvisningar. PTFE-galler i ugn där temperaturen kan hållas under kontroll är inga problem.

PTFE är en termoplast som sälj under olika namn, bland annat Teflon. Materialet klarar värme upp till 260–300° men smälter vid cirka 330°. När man grillar är det vanligt med temperaturer över 330°C, särskilt om fett eller marinad droppar ner och orsakar flammor. Då kan temperaturen bli åtskilligt högre (>750°C)."

Din oro är alltså obefogad när det gäller normal användning. Dock är PTFE ingen höjdare i miljösammanhang, så gjutjärn eller keramiskt har den fördelen också, förutom att de inte har beläggning som släpper.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av r3mpuh:

Vad är ni för barbarer som använder matfett vid stekning? Man steker det naturellt, "rakt upp & ned", precis som det är. Punkt.

Nej. Jag tycker det ger smak till det man lagar.

Permalänk
Medlem

Beror ju på vad som ska stekas
Krispig stekyta för panerat etc = rapsolja.
För i stort sett allt annat, flytande Milda culinesse.
Pratar vi svamp eller något som ska vara smaskigt så pratar vi MASSOR av rent extrasaltat smör

Permalänk
Medlem
Skrivet av Militias:

Vad använder ni i stekpannan vid matlagning, och varför föredrar ni just det alternativet?

Du har glömt det bästa alternativet olja+smör...

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk

Använder lite dyrare rapsolja som har smörsmak. Bättre än vanlig rapsolja enligt mig

Visa signatur

MAIN OS: W10PRO 64-bit, CPU: Intel 4790k @4,0GHz, CPU-kylare: Noctua NH-U9B SE2, GPU: ASUS DCII OC GTX 670, RAM: 32GB Kingston 1866MhZ, BRÄDA: ASUS Z97-A, SKÄRM: Benq BL2400PT + Samsung Syncmaster 940BW, LÅDA: Corsair 550D
LAPTOP ASUS 1215N | TV LG 55UF850V | NAS WD EX2 8TB | MOBIL YotaPhone 2 & Samsung Galaxy A3 | PLATTA Lenovo Yoga Tab 3 Pro & Linx7 32GB
KAMERA Canon 760D

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Ofta detta, men annars rent smör och/eller kallpressad raps eller olivolja. Olivolja använder jag främst direkt i maten (pasta/sallader osv) förutom när jag poppar popcorn där en liten inblandning av olivolja i rapsen ger superb smak. Olivolja är inte speciellt bra att steka i annat än i låga temperaturer, imho

http://i533.photobucket.com/albums/ee339/MultiMan_photo/a%20smor-o-rapsolja-80--500ml-arla%201_zps7ykpro4i.jpg

Kallpressad ska man väl bara använda till sallader och dyl.
Kallpressad fick jag höra när jag besökte en liten by i Frankrike kan orsaka att gifter frisläpps.
Steker bara i varmpressad och smör numera.

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Militias:

Vad använder ni i stekpannan vid matlagning, och varför föredrar ni just det alternativet?

Smör.

Dels är det ett hälsosamt fett som kroppen är van vid och kan hantera, och så ger det en god smak. Olja och kokosfett och allt annat "fjortistrendigt" matfett känns kletigt och smakar liksom inget, plus att det lämnar en fetthinna i munnen efteråt så det känns kladdigt och ofräscht.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Smör och olivolja, rapsolja skulle jag aldrig vilja ha i min kropp..

Eller endast smör.. beror på vilken yta jag vill ha Tycker oljan ger lite mer "krispigare"

Sen antingen gjutjärn eller Teflon panna, men då är det inga teflon pannor från IKEA precis, utan mer av Hackman som alltid producerat bra produkter för en amatör kock!

Permalänk
Medlem

smör
olivolja
eller en kombo av ovan beroende på vad man har i stekpannan.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Steker i smör och olja, i en färdig kombination kallad Bregott. (ibland i rent smör, och ibland i ren rapsolja beroende på vad det är för något. Men i 99% av fallen blir det Bregott.)

Visa signatur

Jag är en optimist; det är aldrig så dåligt så att det inte kan bli sämre.

Permalänk
Medlem

Som flera nämnt beror på temperatur och vad som ska stekas.
Olivolja t.ex förändras då den blir förvärm, något inte jordnötsolja har problem med.
Sen om vi t.ex steker gul lök så blir den kemiska förändringen av löken helt annorlunda med smör.

Det är kemi och personliga preferenser. Sen tror jag inte att det är farligt att någon gång då och då, använda fett med mycket transfetter. Alt handlar om balans.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Philippk:

Smör och olivolja, rapsolja skulle jag aldrig vilja ha i min kropp..

Eller endast smör.. beror på vilken yta jag vill ha Tycker oljan ger lite mer "krispigare"

Sen antingen gjutjärn eller Teflon panna, men då är det inga teflon pannor från IKEA precis, utan mer av Hackman som alltid producerat bra produkter för en amatör kock!

En till som bara säger A, varför vill du inte ha rapsolja i din kropp? Enligt Wikipedia, samt detta 2 "källor" så är Rapsolja bättre än olivolja, vad är då dina argument?

Edit: Jag förespråkar inte Rapsolja, utan jag vill ha seriösa argument om varför man inte ska använda exempelvis Rapsolja om det nu är så farligt. Jag har använt till största del Rapsolja, med vissa undantag smör under senaste 8-9 åren, och det inkluderar ju mina barn som får sig det "hemska" ifrån rapsoljan... Så jag är seriöst intresserad av vad som är bäst/nyttigast.

Hittade denna info ifrån 2 olika hemsidor:

"Olivolja:
Innehåller en hög andel nyttigt enkelomättat fett som ger dig massvis med nyttigheter. På grund av att olivoljan har en så hög grad av enkelomättade fetter så passar den inte att steka i på allt för hög temperaturer. Då utvecklas istället en del cancerframkallande ämnen. Det kan vara både svårt och dyrt att hitta ekologiska rena olivoljor så om du ska använda olivolja, stek då på låg temperatur eller använd den till dressingar. Varmpressad olivolja är bäst till stekning på lägre temperatur och kallpressad är bäst till dressing.

Rapsolja:
Har en hög del av fleromättat fett och får därför en bra blandning av Omega-3 och Omega-6 som hjälper till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Rapsoljan tål dessutom något högre stektemperaturer än olivoljan och passar därför perfekt att bytas ut mot smör vid stekning. Ett annat plus med rapsoljan är att den odlas naturligt här i Sverige. Så om du väljer rapsoljan framför olivoljan bidrar du även till en minskad miljöförbrukning. Men se till att du steker i en varmpressad variant och att du använder den kallpressade till dressingar då det annars kan uppstå farliga ämnen vid stekning."

"Kvoten mellan mättade och enkel/fleromättade fettsyror är bättre i rapsoljan än i olivoljan. Jungfruolja eller Extra Virgin Olivolja är en olja som har tagits fram genom ett mycket lågt tryck under själva pressningen. Då denna olivolja inte genomgår upphettning kommer ämnen, sk enzymer, att finnas kvar i oljan som påskyndar åldrandet av oljan. Rapsolja hettas däremot upp till cirka 80 grader vilket gör att enzymer förstörs och oljan får då en längre hållbarhet och tål högre temperaturer. Då stekning innebär höga temperaturer är det därför fördelaktigt att steka i rapsolja. Spara jungfruoljan till salladsdressingen.

Varken raps- eller olivolja ger någon direkt stekyta. Är syftet att få fram en fin stekyta kan en klick smör tillsättas. Eventuella fördomar om att rapsoljan skulle vara ohälsosam kan komma från att den tidigare innehöll en del av fettsyran erukasyra, som i råttstudier sågs ha negativa konsekvenser. Under 60-70talen odlades nya rapssorter fram som inte innehöll denna fettsyra. Istället ökade andelen av den hälsosamma fettsyran oljesyra. Ur miljösynpunkt är det bra att använda KRAVmärkt rapsolja från Sverige"

Visa signatur
Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Militias:

Vad använder ni i stekpannan vid matlagning, och varför föredrar ni just det alternativet?

Olja i hemmet och margarin på jobbet, då min arbetsplats har personer med vissa dietetiska behov.

Permalänk
Medlem

Samtliga fleromättad fetter förlorar kvalitet och bildar många olämpliga derivat vid upphettning. Exempelvis transvarianter och t.o.m. aldehyder. Detta gör dem olämpliga att steka i om man utgår från ett hälsoperpektiv. Kalla är de utmärkta, men man bör kanske titta på kvoten omega 3/6.

Olivolja, som är enkelomättad, klarar upphettning rätt bra, men olivolja av hög kvalitet innehåller oftast mycket mer än bara olja, vilket ger fler biprodukter. Ändå godkänt.

Av de mättade fetterna torde kokosfett, ister och njurtalg vara bättre än smör då det sistnämnda innehåller mjölkproteiner som bildar Maillardprodukter vid upphetning. Dessa har visserligen vacker gyllenbrun färg och knäckig smak, men är inte hälsosamma.
Det mättade fetterna reagerar minst vid upphettning och är att föredra vid stekning.

Visa signatur

| CPU : TR1950X | GPU :Powercolor RX6800 | PSU : EVGA Supernova G3 750W | MOBO : MSI X399 GAMING PRO CARBON AC | RAM : 32GB 3200mhz GSkill | Asus MG279Q |

Permalänk
Medlem

Beror la på.

Har man en ordentlig teflon- eller gjutjärnspanna behöver man sällan något.
Men!

Stekning höga temp = olja
Stekning lägre temp = smör

Sen beror det ju på vad man steker.

Visa signatur

"Ah vi kör mest omkring i vår bil å så." - Polisen, den så kallade tredje statsmakten. (Varan-TV)

Permalänk
Skäggig legend

Värmer oljan och sedan en klick smör, alltid. När det gäller fisk är det bara smör på låg värme.

Visa signatur

Tråden om Skägg!
My cave...
Ryzen 5 3600@4,3Ghz - 16GB CL16 - RTX 3070 - Kingston Fury M.2 2TB
🎧Schiit Hel + DT-770 PRO - NAD C316 - B&W 685 - LG 65" OLED B6
 Watch Series 5 4G - Macbook Pro 13" 2015 - iPhone 11 PRO 256GB 

Permalänk
Medlem

Olivolja, för att den ser mest softisikerad att ha på hyllan i köket.
Lätt att applicera, inga bekymmer, lätt att få upp hög värme fort.