Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Tips på bra batteriladdare

Permalänk
Medlem

Tips på bra batteriladdare

Nu är jag osäker på om jag är på rätt plats i forumet men jag undrar bara om ni har något/några tips på bra batteriladdare för AA- och AAA-batterier, samt om för- respektive nackdelar med olika batterityper (NiMh LiIon etc.)?

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Medlem

@LaoLao: Om du ska ha laddningsbara batterier för att ersätta vanliga AA och AAA-batterier så finns det i praktiken bara en batteriteknologi och det är NiMH.

Anledningen till att man inte använder LiIon är att spänningen från både AA- och AAA-batterier är på 1.6 V och spänningen från en LiIon-cell är 3.7 V.

NiMH-batterier ger en spänning på 1.2 V, men all elektronik som använder AA och AAA-batterier väl anpassad för att fungera vid 1.2 V (annars skulle man vara tvungen att byta batteri nästan direkt eftersom batterispänningen i sjunker snabbt i icke-laddningsbara batterier när de används).

Det som avgör hur länge de laddningsbara batterierna räcker är antalet milliamperetimmar, mAh. Så ju fler mAh desto bättre, och eftersom prisskillnaden är så liten så skulle jag inte köpa laddningsbara batterier med mindre än 2000 mAH för AA, eller 900mAh för AAA.

IKEA har prisvärda laddningsbara batterier under namnet LADDA, och Kjell&Co, ClasOhlsson och liknande kedjor har sina egna varianter. Jag vet att IKEAs är bra, men jag tror inte att det är någon större skillnad mellan dem. Annars finns Panasonics Enerloop som är lite dyrare men som ska vara bra för apparater som drar mycket ström.

Permalänk
Inaktiv

Jag kan starkt rekommendera IKEAs "LADDA" AA-batterier. Dessa är i princip samma som eneloop pro's, troligen tillverkas de i samma fabrik i Japan. Bara att kolla jämförelseklipp på youtube "eneloop pro vs ikea LADDA". Kör själv dessa till kamerablixtar och de håller lika länge som min kompis eneloop's. Inte testat deras AAA-batterier, utan bara AA, så kan bara uttala mig för dessa.

Som laddare till dessa kör jag en billig laddare jag köpte via amazon som hade fått många bra recensioner. Fungerar utmärkt för mig, inget att klaga på. Vissa klagar dock på att den bara laddar batterierna till 80% av deras kapacitet, så kan vara värt att investera i en bättre laddare om man behöver så mycket kapacitet som möjligt. Personligen tar jag bara med några extra uppsättningar batterier vid behov.

Permalänk
Medlem

Jag köpte precis ikeas dyraste laddare av två anledningar. 1 den har individuella laddkanaler (många andra laddar i par). 2. Den har underhållsladdning så när batterierna är färdigladdade så kan de sitta kvar tills man behöver dem och de är då fulladdade (många andra slår av laddningen när det är fullt, beroende på tid till användning och battetiernas kvalitet så kan självurladdningen vara problematisk).

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Kan bara hålla med om att eneloop är riktigt bra, har ej provat IKEA´S "eneloop" dock.
Mestadels för att jag ej behövt handla några nya NIMH batterier sedan jag köpte på mig 4st AA o 4st AAA Eneloops för runt 5 år sedan (tror jag det var) innan IKEA hade dessa.

En par bra länkar om batterier/laddare/ficklampor här.
En bra test sida.
http://www.lygte-info.dk/
O tex deras billigaste laddare testas här https://lygte-info.dk/review/Review%20Charger%20Ikea%20Vinnin...

Conclusion

Charging empty 2450mAh batteries in it works perfectly, but remember to remove them when the charger is finished. Trickle charge is not good for LSD (Low Self Discharge) cells.
With smaller capacities or not empty cells the charger will overcharge them.

The charge time is rather long, 700 minutes is nearly 12 hours.

My first idea was that it could be used for travel charger, due to the compact size and a few overcharges during travel is not a big deal, but the long charge time will spoil that in some circumstances.

The charger is acceptable for occasional usage, but not as a regular charger.

Dom två andra testade ikea laddarna säljs dock ej längre men dom fick bra (mitt priset) och acceptabel (den dyrare) i betyg.

Här https://www.geckoandfly.com/10056/rechargable-aa-and-aaa-nimh...
Och här https://bestreviews.pro/best-rechargeable-batteries/
Finns tex en lista på dom bästa batterierna och tex Eneloop Retains 70% capacity
after 5 years in storage.
Medans andra (fortfarande BRA batterier men annan NIMH teknik) Charge lasts up to
12 months in storage.
% Unknown.
En viss skillnad tex när man har batterierna i en fjärrkontroll där eneloops räcker år längre (för mig i 2st fjärrar) än vanliga NIMH.

http://budgetlightforum.com/
https://www.candlepowerforums.com/vb/forum.php
Är två bra forum om batterier/laddare/ficklampor.

Själv kör jag idag med en https://lygte-info.dk/review/Review%20Charger%20Xtar%20VC4%20... laddare för allt.
Funkar kanon bra och som jag handlade från https://eu.nkon.nl/ där jag även köpte eneloop batterierna som i alla fall då var klart billigast inom EU.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Tack alla, för bra tips!

Det hela landade i Ikeas "Kvarts" och deras batterier "Ladda 2450". Just det att även Kvarts kan ladda ett batteri i taget tycker jag verkar smidigt att ha.

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305