Jonas speldator för vardagsrummet

4.3
48 röster
Skapat
2017-01-17
Senast ändrat
2019-07-12
Visningar
12 003

På senare tid har jag börjat avnjuta merparten av mina spel från soffposition i vardagsrummet, och då främst via dedikerade spelkonsoler eftersom det trots allt är den smidigaste metoden. Har dock aldrig varit nöjd med att lämna PC-spelandet bakom mig, vilket resulterade i att jag under en längre period även kompletterade med att strömma spel via Steam till en enklare HTPC.

Någon gång i våras tröttnade jag rejält på spelkonsolernas ständigt sunkiga framerate samt generellt nedskalade detaljnivå, och även om strömningslösningen via Steam fungerade helt okej blev det aldrig riktigt 100 procent perfekt. Beslutet föll därför på att äntligen få tummen ur och bygga en dedikerad speldator för vardagsrummet.

Som mall användes vissa grundkomponenter och erfarenheter från SweClockers speldator för vardagsrummet, även det finns en del skillnader i slutändan - speciellt när det kommer till grafikprestandan.

Uppdaterad 2019-07-12: Efter att ha rullat i drygt tre år med de ursprungliga komponenterna är nu vardagsrumsdatorn delvis uppgraderad med 2019 års hårdvara.

Specifikationer:

Intel Core i5-6600K AMD Ryzen 5 3600
Asus Z170I Pro Gaming Asus ROG Strix B450-I
Crucial Ballistix Sport 16 GB DDR4 2400 MHz Corsair Vengeance LPX 16 GB DDR4 3200 MHz
MSI Geforce GTX 1070 Gaming X
Samsung 850 EVO 500 GB
Crucial MX300 750 GB
Corsair SF450
Silverstone ML07
Be Quiet Shadow Rock LP

Det hela började med att jag fick tag på en Core i5-6600K för en billig slant, vilket la grunden för hela systemet. Någon gång i april kompletterades det med resten av prylarna på bilden, och som synes valde jag att hoppa över inköpet av grafikkort i detta skede (detta var precis innan Nvidia lanserade Pascal).

Komponentvalet baseras som sagt till stor del på SweClockers speldator för vardagsrummet, där de stora skillnaderna i detta bygge är processorn (6600K istället för 6500), grafikkortet (GTX 1070 istället för GTX 960), minnena (16 GB istället för 8 GB), nätaggregatet (Corsair SF450 istället för Silverstone SX500) samt kompletterandet av ytterligare chassikylning i form av två Noctua NF-S12A.

Med alla delarna inhandlade (lånade hem ett provisoriskt GTX 970 under byggprocessen) var det dags att börja bygga ihop allt, vilket inledningsvis innebar att smälla ihop moderkort, minnen, processor och kylare, då dessa historiskt sett är väldigt puliga att montera när allt sitter i det tilltänkta chassit. Moderkortet är egentligen ruskigt överkvalificerat för det här bygget, då jag varesig använder wifi eller den integrerade ljuddelen, men eftersom jag har haft goda erfarenheter av det sedan tidigare så kändes det helt enkelt bättre att ta det säkra för det osäkra.

Jag diggar verkligen Shadow Rock LP, speciellt med tanke på att den nästan känns skräddarsydd för det här bygget med passformen och faktumet att den precis går in på höjden i chassit. En av farhågorna med att bygga kompakt är utan tvekan ljudnivåer samt begränsad ventilation, men här gör faktiskt denna Be Quiet-kylare ett riktigt bra jobb att hålla båda parametrarna i schack.

Silverstone ML07 är knappast ett särskilt snyggt chassi (nästan lite VHS-varning), men det är dock praktiskt och välplanerat på insidan samtidigt som det passar in ganska bra bland annan hifiutrustning utan att göra väsen av sig. Plus i kanten för ett något högre utförande där större lågprofilskylare får plats samt en ordentlig dedikerad grafikkortskammare med förhållandevis god potential till ventilation.

Där "SweClockers speldator för vardagsrummet" var bestyckat med ett Geforce GTX 960 hade jag betydligt större ambitioner på grafikfronten för detta bygge. Därför behövdes det lite mer kärlek på ventilationsfronten i form av dubbla Noctua-fläktar som matar luft utifrån in i grafikkortskammaren.

Nästa steg var att montera in moderkortet innan det började bli trångt i chassit. Observera den fördragna 8-pinskabeln som annars är helt jäkla omöjlig att klämma i när moderkortet redan är fastskruvat (tacka det stora spaghettimonstret för modulära nätaggregat). Här var också ett bra läge att koppla in chassifläktarna och pula undan de kablarna.

I det här läget känns nästan chassit luftigt och lättmanövrerat, men det ska det bli ändring på strax!

Dags för nätaggregatet, och då det rör sig om SFX-formfaktorn så finns det inte alltför många val där ute. Jag blev oerhört imponerad av Corsairs nylanserade modell SF450 när det passerade testlabbet, så det fick helt enkelt bli ett sådant. 450 W räcker till och bli över för i princip allt som ryms i den här typen av chassi, samtidigt som både ljudnivå och elektrisk prestanda är klassledande i just den här enheten. Plus i kanten för modulära kablar samt att modellen håller sig till SFX-formfaktorn, där det sistnämnda ger mer manöverutrymme för kabeldragning än exempelvis SFX-L-diton.

SSD-enheten, en Samsung 850 EVO på 500 GB, var ironiskt nog billigare när jag köpte den i våras än den är nu. Monteras här med fördel på separatorplåten mellan nätaggregatet och grafikkortskammaren för att fria upp två lättillgängliga 2,5"-platser för framtida uppgraderingar.

Alla kablar är nu på plats samtidigt som strömmatningen har dragits fram till grafikkortskammaren. Var inte så farligt pilligt denna gång, men det är å andra sidan 315646:e gången jag bygger något i den här typen av chassistomme från Silverstone.

En funktion som verkligen var viktig för mig var möjilgheten att starta datorn tillsammans med all annan utrustning med hjälp av en Harmony multifjärr. Dessutom ville jag inte att det skulle finnas något krav på att datorn var i något form av "hibernate"-läge utan själva kontrollen skulle alltså kunna kicka igång systemet från helt avstängt läge (S5 stand by).

Det finns ett par olika lösningar som fixar detta, men det enklaste jag hittade var Flircs skräddarsydda IR-mottagare för Streacoms HTPC-chassin. Denna matas med "stand by"-ström från moderkortets interna USB-headers och kortsluter helt enkelt powerswitch-polerna på moderkortet när den tar emot en specifik IR-signal.

Det finurliga med Streacoms chassin är att de har ett dedikerat fönster i framkant där man kan montera IR-mottagaren. Den turen hade ju dock inte jag med mitt Silverstone-chassi, men lyckligtvis gick det hela att lös med lite kreativitet. Då jag inte hade tänkt använda någon optisk läsare fick den springan agera "fönster" mot utvärlden, och med lite stark dubbelhäftande tejp satt mottagaren som en smäck.

Nu blir det ett litet hopp i tiden eftersom jag inte köpt det slutgiltiga grafikkortet till systemet vid byggets början. Under tiden använda jag som sagt ett Geforce GTX 970 och var nöjd med det, men siktet var dock inställt på Nvidias kommande Pascal-arkitektur som snart skulle lanseras.

Till slut skedde lanseringen och under sommarsemestern slog jag till på ett Geforce GTX 1070 från MSI. TwinFrozr VI-kylare som sitter på de korten är verkligen ruskigt vass, både ur en värmeaspekt och en ljudaspekt. Dessutom hanterar den trånga utrymmen riktigt bra, vilket gör modellen perfekt för detta bygge.

Det finns bara ett problem med detta kort - det får inte plats i chassit. Trots att jag provmonterat vårt testexemplar av kortet i ett likadant chassi på kontoret så var det helt omöjligt att klämma in det när jag väl skulle montera allt hemma. Varför? Jo, jag hade ju inte prövat att montera kortet med strömmatningen till PCI Express-kontakterna ikopplade, och dessa bygger på ytterligare några centimeter på kortet höjd.

Jag ville dock verkligen ha just detta kort, och därför vände jag mig till den sista utvägen - plåtsaxen. Sidan av ML07 täcks av en perforerad plåtstomme som i sin tur har plastpaneler på sig. Genom att försiktigt klippa upp en sektion av plåtstommen öppnade jag upp för PCI Express-kontakterna att passera ut inuti den ihåliga plastpanelen utan att det var synligt från utsidan. SUCCESS!

Då var allt monterat (inklusive grafikkortet med en monteringsmarginal på 0,001 mm). Det blev hyfsat städat och som synes finns det ytterligare plats ovanpå grafikkortshållaren för dubbla SSD-enheter när den nuvarande får slut på utrymme.

Nu har den stått i ungefär ett halvår och puttrat i tv-bänken, och jag är SÅ JÄKLA NÖJD! Från att ha spelat nästan allt på konsol är det nu ungefär 90 procent av speltiden som görs på den nya vardagsrumsdatorn.