En students Unraid server/nas

1.3
7 röster
Skapat
2018-03-28
Senast ändrat
2018-03-28
Visningar
1 124

Hej alla Trevliga människor! 😃

Nu tänkte jag ge mig på att dela min super SNÅL byggda server som är bara byggd med delar som jag har haft hemma eller fått från nära och kära! Syftet med bygget va att bygga en server för lagring av bilder, videos, filmer och "övrigt man har på sin mekaniska disk i speldatorn" så billigt som möjligt. Men även lära sig mer om Nätverk, NAS och Unraid. Men nu undrar ni säkert varför unraid? jo av 2 anledningar:

1. man kan ha olika storlek på alla hårdiskar så länge parity drive är störst
2. De finns mycket Guider på youtube som har varit till stor hjälp (av bra kvalitet och pedagogiska)

Som tidigare nämnts så är de flesta komponenterna något jag har haft hemma eller fått. så vi kan börja med chassit som hade en komplett dator i men en defekt 160 gb hårddisk och många år på nacken men vad gör de när man fick den grattis av Farfar 👍🏻
De första som fixades va att byta de gamla nätagget då det lät som ett flygplan på ynka 300w. Och istället fick ett Corsair Cx 500M flytta in som jag hade liggandes hemma efter ett tidigare data bygge. Nästa punkt på listan blev hårdiskar och efter att ha plundrat speldatorn och externa lösningar så hade jag en vild blandning av diskar men som alla fungerade utan problem! Men nu kom nästa problem.. Chassit stödjer ju bara 2 diskar som blir stumt monterat i plåten. inte optimalt men hittade som tur va en hårddisk bur ifrån ett Fractal Design chassi bland mina gömmor och även tillhörande skruvar till vaggorna 👍🏻
Sedan skruvades allt ihop men buren blev på enklaste sätt "monterad".. Hittills funkar det jätte bra och hårddisk buren löste det stora problemet med var ska alla diskar vara. På kylfronten så hade chassit redan 2 st Fractal Design 80mm fläktar en bak och en fram med en Zalman cpu kylare så den värme som alstras har inga problem att hitta ut.

Men Herregud! hur kan du ha bilder och videos om den är byggd på så låg budget?? tänk om du förlorar allt? men detta är löst genom att alla bilder och videos är även sparat på ett mycket mer "säkert" sätt.

Men nu till lite specs av burken som bor bakom soffan 😃

Chassi: okänt märke
Moderkort: Asus P5KLM-AM
CPU: Intel E5200 Core 2 Duo @ 2,5 Ghz
RAM: 2GB 800mHz 1 st
PSU: Corsair CXM 500 semi modulärt
HDD: 2x Seagate barracuda 500 GB, WD Green 1 TB , WD Green 2 TB
Kylare: Zalman cpu och 2st 80 mm Fractal Design silent r3

Hittills har jag bara behövt lägga ner tid på att bygga och pengar till OS vilket jag anser vara en väldigt liten summa.
i framtiden hoppas jag att uppdatera denna med kanske lite nyare hårdvara men framförallt ett bättre chassi ^^

Jag tar gärna emot förslag på förbättringar! 😃👍🏻

Hade du vågat bygga en "budget" NAS??

Ett ganska "normalt" chassi.

En tydlig bild på Zalman kylaren och Fractal design 80mm

Och den övergripande bilden på insidan!