Bygge av HTPC/Mediaserver i Lian Li PC-Q08B mini-ITX

3.2
21 röster
Skapat
2011-01-22
Senast ändrat
2011-01-22
Visningar
9 782

Jag har en tid velat ha en tyst och diskret dator i vardagsrummet att fungera som Bluray spelare, HTPC och mediacenter/server för hemmet. Vi ska kunna titta på filmer och lyssna på musik i rummet där den står men också över LAN till andra rum. vi ska kunna ladda ner media till Iphones mm.
Gjorde nu slag i saken och tog lite bilder när jag satte ihop prylarna, lägger upp ett galleri som kanske hjälper eller intresserar någon.

Komponenterna

Innan jag började hade jag en massa förpackningar, delarna är...
Gigabyte GA-H55N-USB3 Mini-ITX - MOBO
2TB Western Digital Caviar Green, SATA II - HD
Corsair 4GB (2x2048MB) 1600MHz XMS3 - Minne
Intel Core i3 550 3.2GHz - Processor
Fractal Design 140mm Silent Series - Som främre chassifläkt
Lian Li PC-Q08B mini-ITX Svart - Chassi
Fractal Design Integra 400W - PSU
Windows 7 Home Premium 64-bit Svensk
LG super multi blue - BR-läsare och DVD-RW
2 st Fractal Design silent series fläktar, 14 och 12 cm
Scyte Big Shuriken - CPU kylare

Optiska läsaren på plats

På denna bild har jag tagit isär chassit och bort med HD burarna.
Läsaren ska skruvas fast bakom den främre delen som helt gömmer den. Logon på den syns sen inte utan det är bara chassit som det såg ut från början men ser.

Bytte ut fläktarna

Det skulle bli en vardagsrumsdator och jag vill att den ska märkas så lite som möjligt. Därför bytte jag ut båda fläktarna mot FD silent series som jag vet är tysta av sig, dessutom slipper jag det blå ljuset i fronten som jag inte vill ha.

MOBO

Moderkortet med processor och minnen på plats, minnena måste i före kylaren då det inte går att komma åt efter.

Moderkortet på plats

Här syns moderkortet på sin plats i chassit, som ni ser är det litet och kylaren förhållandevis stor. Man mister möjligheten att använda PCI platsen med denna kylare så vill man ha bättre grafik än den inbyggda får man leta någon annan lösning.

Baksidan

Dom två kablarna jag dragit ut kommer från USB uttagen på framsidan och ska in i USB3 uttagen på baksidan av moderkortet. Jag hade en enkel fläktkontroller liggande som blev över från ett bygge i ett FD chassi, satte in den och kopplade chassifläktarna över den.

Allt utom nätagget på plats

Här har jag satt i allt utom PSU men inte kopplat sladdar ännu. Om man har ett kort i PCI slotten använder man inte den undre HD buren. Det följer med en bockad stödplåt att sätta in i stället och som går runt bakom kortet.

David och Goliat

Här är den klar för provstart (som gick bra).
Den står framför min stora stationära arbetsdator för bildredigering, den i min signatur som en jämförelse, byggd i ett CM ATSC 840.
Det var bökigt att hitta en hyfsad dragning av alla sladdar men det blev bra luftgenomströmning där den behövs till slut.

Klappat och klart

Här syns den på sin slutliga plats i vardagsrummet efter att ha fått OS och en del program i sig. Den funkar alldeles utmärkt att spela upp HD film från. Det går också utmärkt att spela upp material på andra burkar över nätet.
Den går inte att höra alls om man inte lägger örat emot den. Jag har inte kopplat in några av lysdioderna så den står där alldeles tyst, mörk och diskret precis som jag ville ha den.
Helnöjd med resultatet.