Inlägg

Inlägg som Commander har skrivit i forumet
Av Commander
Skrivet av Sveklockarn:

Kan du förklara problemet med Nvidias Linux-drivrutiner på ett enkelt sätt för någon som inte kört Linux i någon meningsfull omfattning? Jag har uppfattat det som att "det stora problemet" är att Nvidias drivrutiner till Linux är closed source, inte att de inte fungerar per se.

Beror lite vilken synvinkel man tittar på. För Linux och FOSS människor är det att de är stängda. Detta gör att alla lösningar måste Nvidia implementera och ingen annan. Men utöver att deras drivrutiner är stängda så är problemet också att de kör sitt egna race och varit sega på att följa med strömmen som Intel eller AMD eller Samsung etc har följt.

Kernel och Nvidia

Som en följd av allt detta så skapar det problem för "Gamers" eller de som faktiskt använder deras kort. Eftersom Nvidia drivrutinen inte kan följa med kernel uppdateringar gör att du måste "bygga om" drivrutinen varje gång en kernel uppdatering kommer annars får man en svart skärm med en terminal för att drivrutinen och kernel hamnade i en "missmatch". Linux folk är snabba med att patcha deras egna drivrutiner (installern) för att anpassa sig till ändringar i kerneln eller patcha kerneln till Nvidia. Ibland måste man invänta att Nvidia släpper en ny version för att kernel senare än version x skall fungera. Arch med flera har tidigare "löst" det att man väntade med att uppdatera kerneln tills man säkerhetställde att Nvidia fungerade men detta slutade man med eftersom i vissa fall hamnade man mer än en månad efter mainline (om jag minns rätt nu) vilket inte var positivt ur säkerhetsynpunkt samt att icke nvidia folk blev sura.

Detta är också orsaken till att _alla_ säger att man inte skall använda Nvidia.com som källa för vid en uppdatering där om du manuellt inte uppdaterar också drivrutinen direkt efter kommer sluta med svart skärm och promt eller helt förstörd prestanda.

Detta skapar också problem då vägrar Nvidia uppdatera sin drivrutin för X kernel så kommer inte kortet att fungera. Så har du ett gammalt kort som Nvidia valt att inte längre ta med i sin drivrutin så är enda sättet att köra kortet via nouveau eller köra med gammal Kernel. Blir lite som att du tvingas endast köra ditt kort med specifik Service Pack av Windows, uppdaterar du så slutar saker att fungera.

Dold text

Teknikstack

Det hjälper inte heller att Linux utvecklas när det kommer till teknikerna som används.
KMS (Kernel Mode Setting) där upplösningen sätts så fort Kerneln har kört igång. I princip alla var färdiga med detta medans Nvidia blev klara med detta för ~2 år sen och även då inte en fullt färdig implementation. (Detta medförde att en basic sak som hög upplösning inte fungerade innan Nvidia drivrutinen laddades) Inte kul med en 4k skärm och ha en promt på 800x600px.
Intel / AMD hade en lösning på detta 2013.

Wayland är det nya protokollet som ersätter Xorg (för att kunna hantera mus/tangentbord/fönster etc). Här var alla med på en implementation medans Nvidia vägrade och valde gå en egen väg som i stort sätt har tvingat FOSS folket att implementera speciellt för Nvidia för att få det fungera. Än idag är det inte färdigt men börjat att fungera någolunda som jag förstår det. https://blog.devgenius.io/wayland-and-nvidia-in-2022-2f0407fb...
Intel / AMD hade en lösning på detta 2018.

Optimus Att kunna använda laptop med Intel + Nvidia har varit ett stort problem då Nvidia vägrade implementera stöd för det. Detta är också orsaken till kända "Nvidia f*** You" från Torvalds
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEyMjk%2...
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEyMTc

GalliumNine är kanske av en överdrift, men fördelen med att köra opensource var exempelvis att man kunde implementera Direct3D 9 direkt i Linux och få till bra prestanda. Iom att detta fungerar som en drivrutin så fungerar det endast för Intel/AMD kort.

Dold text

Saker som man tagit för givet på Windows med Nvidia finns inte på Linux. DLSS, DSR, etc. Vissa av dessa har bara nyligen börjat fungera för att FOSS tog tiden och började implementera och röra runt med deras SDK i Wine/Proton. Jag blev själv förvånad när något simpelt som HDMI ljud strulade för något år sen när jag försökte köra Valve Index. På tal om VR, Asynchronous Reprojection gick fort för AMD att fixa men Nvidia som vanligt laggade efter.

Gsync tog sin tid också innan den började och då bara för fullscreen. Sen kanske inte deras fel iom att stacken inte har för bra stöd men ingen aktivitet sker från Nvidia att försöka röra till det. Händer något är det snarare en reaktion att hantera det.

(Notera datumen)
More than 140% of performance loss with drivers superior to 470 series
Performance issues in Dota 2 on 495.44

Av Commander
Skrivet av timerx:

Det finns redan en driver som är öppen och skriven av communitit, med lite hjälp av anställda på nvidia. Dock så har den en bra bit kvar till att bli en ersättare

Kommer aldrig bli klar när Nvidia motarbetar de på varje nivå samt att det bygger på clean room design som någon nämt. At best får du grym 2d prestanda, bra 3d kan man glömma.

Skrivet av perost:

Det har redan hänt, Nvidia har redan publicerat en hel del dokumentation. Det stora problemet för öppna Nvidia-drivrutiner är inte dokumentationen utan att nyare grafikkort kräver signerade firmware för att komma åt vissa hårdvarufunktioner, vilket gör att t.ex. klockfrekvenserna är fast på lägsta nivåerna.

AMD kräver också tyvärr firmware blobbar på sina kort. Problemet här är att Nvidia jobbar på sitt håll och vill att alla skall anpassa sig efter de. Gör Nvidia något open source är det ett försök att få deras Tegra eller andra chip för att fungera i Android eller stödja server/ai området.

AMD försöker och har gjort stora satsningar att jobba ihop med resten av aktörerna bland annat Intel och Valve för att göra en release så smidig som möjligt. Innan 6000 serien fick man vänta något tag innan de fungerade efter launch. 6000 serien fick stöd i kerneln innan release. (felfrit nej, men ett mycket bra stöd) för att jämföra med att Nvidia inte hade felfritt fungerande ljud via HDMI via deras egna drivrutiner.

Nu med Steam Deck har du stöd och drivrutiner på Linux innan du har ens en fungerande version i Windows vilket säger något.

Skrivet av Thor:

Så du har inga problem att dra nytta av brottslighet med andra ord?

Tycka vad man vill om open source, men att glädjas över brottslighet är inte ärskilt snyggt.

Sen så vet jag inte om detta gynnar open-source egentligen, tror snarare detta har negativ inverkan på open-source ryktet just pga att det begås brott. Som tidigare nämnt i tråden så finns det ju liten poäng för Nvidia att gå med på kraven och om gruppen då faktiskt släpper infon så gör de som nyttjar den sig skyldiga till ganska allvarliga brott.

Om de släpper eller inte så har de väl endå gjort ett brott så för deras håll är det skitsamma, finkan är redan förberedd. Det som skiljer sig kanske är får de 30 eller 60 miljoner eller vad nu Nvidia kommer försöka få i skadestånd.

Av Commander

Jo hittade också efter ett tag på overclockers just, men brexit gör det lite osmakligt att köra import och betala extra skatt på.
Samt om det är nu så att 13/19 slangar börjar bli till ovanligheten så känns det som man bara sparar lite tid till nästa gång man kommer göra slangbyte och inget finns då.

Skrivet av Rouge of Darkness:

https://www.aquatuning.se/vattenkylning/slang/slang/1744/pvc-...
https://www.esska.se/shop/PVC-slang-Diameter-2-60-mm--7021010...

eller kolla butiker som säljer slang till akvarier akvarier brukar också ofta kunna ha lite udda storlekar på pumparna.

har för mig 13/19 är lite halvspecial för just vattenkylning.

standardmåtten på slang brukar generellt vara med 2mm inkrement i storlek dvs 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16mm innerdiameter.

och 2-4mm väggtjocklek brukar vara rätt standard så 19mm yttermått är också ett udda mått om än inte lika ovanligt.

med det sagt troligen kan du tvinga på 12/18mm slang utan problem och få det tätt men skulle överväga gå över till kopplingar med mer standardiserade slangmått så du i princip kan använda vilken slang du vill från vilken butik du vill t.em biltema säljer slang i dessa standardstorlekar.

antingen 12/18mm eller 14/18mm.

Hm skall kika runt i värsta fall får man byta...

Av Commander

13/19 Slangar (clear) & anslutningar

Hej,

Försökt leta runt men är det något trendbrott som sker eller är det covid/etc som gör att 13/19 slangar och anslutningar är i helt omöjliga att få tag på?

Hela min setup är på 13/19 så känns verkligen meh att uppdatera anslutningar mm. EK-ACF 13/19 är också end of life och ser inga nya anslutningar med den storleken heller...

Av Commander
Skrivet av JonasT:

https://i.redd.it/3ybyjpeew8f81.png

Hittade ovanstående jämförelse på Reddit. Tycker den renderade 3D-grafiken är fullt gångbar, men textelementen hade mått bra av att få renderas i native-upplösning.

Hm dock inte så farligt faktiskt. Blir ju värre för spel som har mycket text, men förhoppningsvis klarar de också av att köra i native då.
Inte ofta man har Crysis med massa text

Av Commander

Chromium: Version 97.0.4692.99 (Official Build) Arch Linux (64-bit)
168 ± 4.5
Firefox: 96.0.3 (64-bit) Arch Linux
179 ± 5.0

Massa extensions på Chromium dock

Av Commander
Skrivet av JonasT:

Så då sker uppskalningen och appliceringen av skärpefiltret efter post processing och UI-renderingen. Hoppades lite på att de lyckats trolla in den biten tidigare i renderingskedjan, men det var väl önsketänkande. Är personligen lite allergisk mot uppskalning i spel som sker i sista steget av renderingen (som med AMD RSR och Nvidia NIS) då det tenderar att producera överskärpt text med haloartefakter.

Samtidigt finns det en klar styrka i att ha en funktion likt detta som fungerar globalt över alla speltitlar, oavsett hur gamla eller nya de är. Det är också mycket möjligt att de negativa bieffekterna från uppskalningen inte alls blir lika uppenbara på Steam Deck-enhetens lilla skärm.

Det lär ske efter ja, men de har lagt in hotkeys ser det ut som så man kan toggla med skärpa osv.
Teoretiskt skulle man kunna lösa det snyggt om spelet skulle använda sig av Vulkan och rendera sitt UI i ett separat lager. Då skulle man ganska enkelt kunna lägga FSR som ett lager innan UI. Dock hur vanligt det är har jag ingen aning om.

Man kan säkert få samma resultat med Proton+FSR och testa att rendera något från lägre => native steam deck upplösning för att se hur det kommer se ut. Skall se om jag kan få några exempel.

Av Commander
Skrivet av dlq84:

Var det inte det som kallas för RSR? Rörigt, AMD. Kanske skulle ha kallat det för FSR och FSR Native, eller nåt.

Det finns redan: RSR

Skrivet av JonasT:

Ja, det låter onekligen mer som RSR snarare än FSR i det här fallet. Om nu inte Valve på något magiskt sätt lyckats injicera uppskalningen på rätt ställe i renderingskedjan, men det låter väldigt osannolikt utan inblandning från spelutvecklaren.

De implementerade det i sin "Gamescope"
https://github.com/Plagman/gamescope

FSR har funnits globalt ganska länge på Linux nu som någon tidigare i trådan sagt injektar det då i Vulkan lagret när spelet renderas. Slutresultatet blir RSR som publicerades något tag sen för Windows drivrutinerna.

Vad jag kan se så använder deras Gamescope Vulkan så förmodligen läggs det där.

Skillnaderna mellan global FSR och RSR är nog att RSR också har stöd för Direct3D och OpenGL?? Medans FSR i Proton och nu Gamescope förlitar sig på Vulkan helt vilket i sin tur inte är ett problem om resten av systemet kör Vulkan eller om man kör via Proton som renderar spelet via Vulkan.

Skulle vara kul att få till en extension för FSR i Gnome / KDE för globalt också för oss med ultrawide skärmar. Inte lätt att driva 5120x1440 spel, men oftast funkar det smärtfritt med Proton. Ännu intressantare kanske för gamla spel som inte klarar av större upplösningar och inte fått remakes (Tiberian Sun) tex.

Av Commander
Skrivet av Dansken88:

Vad händer med folk som ha redan köpt spel? Lite orättvist tkr jag!

När skall folk lära sig? Battlefield har varit ofärdigt vid launch sen och inkl Battlefield Bad Company 2. (Shotguns med slugs någon? som hade mer kraft och träffsäkerhet än snipers på mid till longrange).

"Alphan och Betan" varit i princip vad du får vid launch, där kvaliten och allt runt blivit sämre sen dess för varje nytt spel de lanserat. Hade man tur så lyckades EA patcha spelet till spelbart tills de gick offline och började jobba på nästa iteration. (Tufft nu för Battlefront 2 spelare med 1hp buggen där man inte kan döda varandra....)

Köp inte grisen i säcken och ge fan i preorders, låt reviewers bli brända de får endå betalt för det.

Skrivet av Knotvillage:

Att göra ett spel utan Campaign borde vara straffbart. Det såg jag först när jag köpte det. Tog det som en självklarhet så det var 450kr rakt ner i soporna.

Campaign är absolut inget krav, men ett färdigt spel ja. Kunde lika bra lansera alla BF som early access eller alpha snarare än färdigt spel men så länge folk betalar 1500:- för att agera alpha testare i 2 år så lär inte industrin ändra sig.

Av Commander
Skrivet av DrSwizz:

Lite OT, men personligen tycker jag att EU kunde införa en skatt mot datainsamling; Ju mera data Google m.fl. ju mera data de samlar in utöver vad som är absolut nödvändigt för att en websida, webshop m.m. ska fungera, desto högre skatt. Då kanske äntligen Google skärper till sig och slutar upp med dumheter som FLOC, Topic APIs m.m.

Är på samma nivå som att införa länkskatt... Sen vad händer med NSA och company?

Av Commander
Skrivet av Novdid:

Nej, funkar i fönster också numera.

Hur blir det när man har 2 program som vill ha freesync i fönster? Den väljer bara en av de antar jag?

Av Commander
Skrivet av Durkadur:

Har man FreeSync finns det ingen anledningen att ha det påslaget. Men i annat fall är det väl bättre än V-Sync? Har aldrig använt det själv eftersom jag hoppade på FreeSync ganska omgående.

Hur är det med Fresync nu, den kräver explicit full screen va?

Av Commander
Skrivet av BlueDevil:

Eller hur. Jag köpte mitt HD5970 för runt 5k. Och då fick jag TVÅ GPUer

de kostade väl runt 6-7k ? Hade också ett dock som med all Crossfire / SLI mer problem än vad det är värt.

Av Commander
Skrivet av Cerd Moyen:

Prestandan förmodligen, men 5-6 åriga rx 570 / rx 470 ligger rätt nära och har DirectX 12.

Det funkar för privatpersoner som är villiga att köpa beg kort men blir ju svårt att få tag på ett nytt 570 470 numera.
Så jag fattar att kortet finns även med 4GB det jag inte fattar är att de valde köra på PCIe4.0 om det är nu så att man sparar så lite (inte kollat upp det själv)

För skulle det vara PCIe 3.0 stöd så funkar detta som ett budgetkort för folk som har äldre datorer och behöver nytt.

Enda jag kan se här är för OEM som säljer en billig budgetdator med PCIe4.0. Kanske AMD som valde att slänga ut den till privat och eftermarknaden för att de hade överskott av dessa... ?

Vi kommer inte nå tidigare prestanda/pris som vi haft tidigare så länge tillverkningen kostar som den gör. Alla tillverkare är fullbokade, TSMC satsar 40 miljarder nu på att rusta upp nya fabriker Intel gör samma sak men detta kommer inte ge något förän om 3+ år. Förutsatt att behovet ligger också på samma nivå som nu. Ökar behovet lär detta fortsätta tyvärr speciellt när vi ligger i IoT åldern där allt från brödrostar och kläder till elskotrar och volvo skall ha chip.

Av Commander

Muy bien snyggt, dock fy** något jag aldrig skulle vilja pilla med för att byta ut något. Händerna skulle sluta som Edward Scissorhands.

Av Commander
Skrivet av Stefflo:

Batterier måste säkerligen ändå köpas original och även om de kommer bli billigare framöver så kommer kostnaden vara saftig. Folk gnäller när de ska byta kamrem på sin bil för 10-15000kr men att byta ett batteri kan kosta hur mycket som helst.
Andrahandsvärdet på elbilar efter 10-15 år kommer nog inte vara så bra är jag rädd.

Kamrem kostar dock pga att jobbet tar tid att göra och att man oftast byter flera komponenter i samma veva även om man ibland inte behöver göra det. (Kom undan sj med byte för 3000:- då jag köpte delarna själv och hade verkstad utanför Sverige) medans OEM ville ha 15000:- varav arbetskraft låg på 12000:- om jag minns rätt.

Man skulle kunna göra mer en plug and play för att kunna byta så lätt som möjligt. Skulle kunna finnas företag som renoverar batterier när de väl börjar bli dåliga för att konkurrera mot OEM. Så länge man gör Apple fasoner och limmar batterier lär det kosta

Var väl någon artikel (bara läst rubriken) där de lyckats regenerera batterier dock så låter det lite väl som en clickbait.

Av Commander
Skrivet av Stefflo:

Jo men enligt Tesla så ska batterierna hålla längre än vad bilen gör så det ska inte vara några problem. Har vi inte hört det om telefoner också förresten
Mycket av batterierna kan också återanvändas men givetvis inte allt så nytt råmaterial måste också hela tiden grävas upp av barnarbetare i Kenya eller där i krokarna.

Någonstans finns ett maxtak om hur mycket "hållbar energi" man kan plocka ut, lite som kineserna som dricker mer champagne än vad som ens tillverkas

Skrivet av RaXha:

Batterier pratas det ofta mycket om i dessa diskussioner och hur ofta de behöver bytas och hur dyrt det är, men i verkligheten håller batterierna länge. Jag har t.ex. läst om en Tesla Model S som bytte batteri (PÅ GARANTI!) först efter 29 000 mil, hur mycket pengar har man spenderat på service efter den sträckan på en vanlig förbränningsbil? De flesta bilar jag ägt har varit mer eller mindre slutkörda och har behövt repareras var och varannan dag efter att ha gått så långt. Denna tesla har nu gått 150 000 mil och har under den tiden haft tre batterier installerade (varav ett av dom lånades ut av Tesla under några månader när det första felsöktes). Är detta normen för batterierna? Troligen inte, men att hela tiden höra tjat om hur dåligt det är med batterier blir rätt tröttsamt. Är det bättre att elda olja? Knappast.

Sen kan man ju diskutera huruvida det är rimligt att man måste byta ut hela batteripaketet istället för att det repareras vid fel/slitage, men detta är något jag hoppas kommer lösa sig själv med tiden. Jag tror inte att det lönar sig ekonomiskt för tillverkarna i längden att byta ut trasiga batterier mot helt nya på garanti, istället för att få igång ett system med renoverade batteripaket som kan användas i ett cirkulärt system, och därför tror jag den biten kommer lösa sig förr eller senare.

Var väl någon som sprängde sin Tesla då ett byte skulle hamna runt 200,000:- + Och det är väl här som problemet kommer, ett dåligt batteri är i liknande mån som en sprängd motor på en ICE, skillnaden är att oftast kan du köpa en beg motor för en bråkdel och byta ut den och inte lägga ut över 50% av bilens värde på arbetet och materialet.

Med dagens tekniktakt där allt fler tillverkare låser ner vad man kan göra så tror jag rörelser som right to repair kommer hjälpa till. Med detta sagt så måste också kraven att kunna laga dessa och förhoppningsvis fler 3e parts verkstäder med just kunskap att laga dessa kunna pressa priset något.

Men även nya bilar (ICE) har sämmre hållbarhet än tidigare.....det var bättre för.....

Av Commander
Skrivet av Madcat:

Har nu bara en Canon ipf8400 storformatsskrivare men har haft flera samtidigt av olika modeller innan (bulkig hobby), och kan säg att det är/var ett gissel med deras chip där dom begränsar användning av patroner mellan modeller där allt som skiljer är chippet och några skåror på patronen så att du inte skall kunna flytta/nyttja "fel" skrivares patron.
Vilket gör att om man vill behålla garantin på maskinerna så måste man ha olika uppsättningar bläckpatroner a 3000:- per patron vilket blir en slant då det är upp till 12st färger för varje modell. Men knepet ovan är rätt känt bland dom som har flera modeller under samma tak.

Så bra att dom går ut med hur man enkelt tar sig förbi detta för gemene man.

Snyggast lösning är att fixa en "fake" patron som sedan suger bläck från en annan behållare som du kan ha några liter i. Lätt värt det om du skriver ut mycket.

Skrivet av johnny:

Jag jobbar i branchen och kan säga att med de 5 märken jag jobbat så har pirat toner/bläck skapat mer problem än de löst, tror du inte att vi som återförsäljare gärna vill sälja billiga toner/bläck för att ge ett bättre pris än våra konkurenter? Det är klart att det fungerar bra ett tag men samtalet kommer till supporten mycket tidigare än om man kört original som är framforskat för just den skrivaren man använder. Toner eller bläck är inget man producerar för att fungera i alla maskiner då det för toner är hastighet och värme som är den stora nyckeln för att lyckas och när det gäller bläck så är det till och mer komplicerat om man inte vill byta skrivarhuvud med jämna mellanrum. Pirat fungerar men ör inte tillförlitligt i längden tyvärr

Då räcker det att den frågar en gång eller att man kan stänga av det i inställningarna.
Löjligt att försöka vinna över konsumenter genom att nagga till sig de och irritera kunden till döds. Lite som om Windows skulle göra en popup varje gång du öppnar en sida i en annan webbläsare än edge.

Sen varierar problemet med pirat toners från tillverkare till tillverkare som med allt annat i livet som man kan köpa. De skrivare jag haft har jag köpt väldigt fåtal orginal patroner och de har kört på utan större problem, snarare blev de uppgraderade till nya pga funktionalitet. Hela skrivarbranchen är som en kartell i dagsläget. Bara saker som att låsa ner scannern när den har slut på bläck eller planned obsolescence genom att dumpa bläck i en svamp och sedan visa ett felmeddelande när svampen är fylld för att tvinga kunden att köpa en ny skrivare. Eftersom att krama ut svampen och tömma behållaren kostar för mycket.....

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Vilket också är lite löjligt: det är inte sällan knappt någon skillnad mellan att betala för ny toner och att betala för en helt ny skrivare, vilket naturligt resulterar i ett otroligt slöseri.

Ny skrivare brukar aldrig ha en full toner dock så du får fler utskrifter med en ny toner vs en ny skrivare med test toner. (dock kanske skiljer det sig från tillverkare till tillverkare och skrivare.

Av Commander
Skrivet av hellmix:

Problemet med patenten också är att skyddar du den inte så kan du förlorar den också. Tror det va disney(?)

Som för något år sen blev tvungna att hota att stämma en person som gjorde lite intrång på deras revir men disney själva tyckte att det inte gjorde något. Men de va tvungna att ta till rättsligåtgärder för att inte riskera förlorar patenten.

Så patenten i dagens läge är rena juridikträsktet.

Trademark som någon nämnde tidigare. Men Disney är kända för att trycka på det. Varje gång Musen är på väg att gå ut så har de lyckas lobba och förlänga hur länge ett trademark kan gälla.
https://lucentem.com/2018/12/05/disney-vs-the-public-domain-h...

Skrivet av andreas_dock:

Klassikt Google -move ?
Bara stäng ner en produkt.

Https://www.killedbygoogle.com

Även om Google är kända att döda produkter, så är ju detta något helt annat.

Skrivet av Barilla08:

Alla oberoende tester säger att de låter riktigt bra. Men det är poppis att hata Sonos av folk som aldrig ägt en. Jag tycker att de är billiga för vad man får. Allt i form av förpackning till installation och inställningar och användande är det bästa jag varit med om från något teknikföretag.

Vad är det för grundfunktion som inte är bra?

Oberoende tester... ja testar man pest eller kolera så lär de vinna men soundbars eller nu på senare tv högtalare eller mobiltelefoner med Atmos är ju skrattretande. Ljudkvalite på samma nivå som projektorer som kommer med sina 10w högtalare.

Gott att du är nöjd med dina högtalare, men allt är relativt mot vad man jämför. En mopped är bra bättre än att promenera flera mil om dagen också sätt till bekvämlighet.

Av Commander
Skrivet av Yatagarasu:

Ah, använde du Magpie eller någon annan lösning för det då?

Anekdotiskt verkar det lovande baserat på det du säger i alla fall, klagar personligen inte på att kunna skala upp mer spel där DLSS inte finns för lite mer FPS – Vill bara inte tumma för mycket på kvalitén

Wine/Proton toggle. Så går aktivera på alla spel och tweka om man så vill.

Körde med default inställningar så inte testat med olika skärpor etc.

Har för mig att de la till stödet runt juni och funkar för alla spel som kör på dxvk (Direct3D 9+ spel) då FSR läggs på som ett vulkan layer om jag minns rätt.

Forza Horizon med denna lösning. (Tyvärr är videon nerskalad)