Inlägg

Inlägg som Vasadu har skrivit i forumet
Av Vasadu
Skrivet av BananPappa:

Hej,

Dags för ny dator, min förra har nu 10 år på nacken så kände att jag behöver en uppdatering!

Jag är ute efter ett bygge runt 25k och tittar på grafikkort för runt 12-13k.

Sökt runt en del här i forumet och ser att i princip alla rekommenderar AMD grafikkort, tex:
- RX 7900 XTX (Hellhound)
- RX 7900 XT
- osv

Min fråga är nu hur dessa kort är rent ljudmässigt, det är viktigt för mig att datorn är så tyst som möjligt, och vad jag förstått så kan dessa kort låta BRA mycket mer än Nvidias super-kort?

Gör jag bättre i att gå på ett 4080 super då?

Samt dessa AMD-kort har även mer VRAM, gör det någon skillnad mellan 16 GB och 24GB?
Som jag förstått det gör det så att man för bättre upplösning när man spelar spel på högre grafik.

Finns det ens spel som kan utnyttja 24GB idag? Är det en bättre framtidssäkring eller klarar man sig bra på 16GB?

Jag spelar allt möjligt, men främst:
- PoE (Samt andra hack'n'slash),
- Dota 2
- CS2/Apex
- Elden Ring (och andra Souls-liknande spel)
- BG3/RPG-spel

Har slängt ihop detta som ett utkast, kom gärna med synpunkter på hur det kan bli bättre samt om ni kan vägleda mig i mina frågor:

https://komponentkoll.se/bygg/mXjSn

Trevlig helg!

Det verkliga svaret är att det troligen inte spelar ingen roll vilket kort du väljer. Du får lite mer prestanda med AMD kortet och lite fler funktioner med nvididia kortet. Ingen av dessa kommer påverka din spelupplevelse nämnvärt i relation till de andra kortet. Lite snabbare RT i vissa spel, men oavsett kort kommer RT sänka din fps ordentligt. Är det värt de för ett spel som ändå ser väldigt snyggt ut? Motsvarande för ett spel där AMD har en fördel, spelar 20 fps extra någon roll? Sannolikt inte.

Ingen av dem är framtidssäkra, båda korten kommer prestera hyfsat bra även om några år. Satsar du på ännu dyrare kort kort från nvidia kanske du kan märka en skillnad mot 7900 XTX, men samtidigt kanske din privatekonomi märker betydligt större skillnad.

De finns inga rätt svar, och om du inte har några specifika önskemål spelar de ingen roll. Båda har fördelar mot de andra.

Av Vasadu
Skrivet av Heliopause:

Jag storhandlade för 158 kronor, det är en ökning med 100% sedan förra året.

Blir så nyfiken vad du fyndade för 79 kr förra året

Av Vasadu
Skrivet av beatbeat:

Jag gjorde nog ett dåligt val sett till värde i slutändan ändå. Fick bli ett 4070ti som jag fick för 10 000 ungefär.

Så ska du inte tänka, 4070ti är ett jättebra grafikkort! Nu har du köpt de, och de kommer fungera jättebra. Mindre bra prissättning gör inte kortet dåligt utan bara dig lite extra fattig. Överpriset på kortet är i värre än ett par lite frikostigare besök på krogen.

Av Vasadu
Skrivet av beatbeat:

Tack för alla svar.

Kanske ska satsa på ett AMD istället då? Jag har alltid haft nvidia och har egentligen ingen erfarenhet eller åsikt om AMD. Varför har så många mer nvidia?

Bra poäng. Frågan är om 4070 kommer vara särskilt attraktivt senare om det inte säljs något vidare idag?

En del av svaret är att AMD kort har varit lite efter Nvidias ett tag, precis som man var lite efter Intel på CPU sidan.

Och precis som folk köper en ny Intel för de köpte en Intelprocessor innan så köper många Nvidia för de gjorde de innan. Precis som du var på väg att göra utan att tänka efter mer än så. Nvidia är även denna generationen lite före vad det gäller topkortet 4090, men under detta så har AMD ett motsvarande kort som i stora drag matchar 4080 och 4070 och så vidare. Och i prisklassen under dessa så finns många produkter från förra generation och nuvarande i form av 4060 ti. Ett bra kort men med ett bedrövligt pris. Så här är AMDs alternativ bättre helt enkelt för Nvidia vill ta minst 1000 kr för motsvarande kort.

I segmentet du tittat är det inte helt solklart vad man ska välja eftersom både Nvidia och AMD ligger väldigt högt i pris. Förra generationsens topkort från AMD (6950 xt) Har däremot varit på kampanj till väldigt bra pris och är i grunden ett väldigt bra kort. Tror många valt de före 4070 även om de finns argument att välja båda korten.

AMD gör bra kort, och Nvidia gör bra kort. Handlar i stora drag bara om vad man får för sina pengar. Så gör en avvägning av hur mycket grafikkort du behöver och kan prioritera i din budget. Själv har jag en 3060 ti som jag köpte för 4800 kr för två sedan. Samma kort var ett helt värdelöst dåligt val under i stort sett hela sin livslängd eftersom det kostade många gånger över 6000 kr.

Så var pragmatiskt i ditt val av kort, väl de kort som erbjudet mest prestanda för pengarna just nu. Och slösa inte för mycket pengar är mitt bästa råd även om de är lockande att köpa en värstingprodukt.

Av Vasadu

Jag skulle absolut hålla mig under 10k för grafikkortet om pengar inte är en lagervara på ditt bankkonto.

Jag gillar teknik och fina prylar... men med lite perspektiv och över 20 år som hårdvarunörd så kan jag säga de dyraste köpen aldrig varit de bästa utan tvärt om. Men får i stor sett samma upplevelse med lite enklare hårdvara. Bästa köpen är högre mellanklass i många fall. Sådant som är i grunden hyfsat kraftfullt men inte dyraste toppmodellen. Utöver detta så är livslängden på hårdvara relativt kort. Om man har intresset kvar kommer man vilja uppgradera inom ett några år i alla fall oavsett vad man väljer. Vad det gäller att köpa något som är i grunden hyfsat kraftfull så talar det emot 4070 begränsade minne för prisklassen, men samtidigt så är 4080 vansinigt dyrt. Möjligen om man absolut vill ha ett Noctua kort eller något sådan kan 4080 kanske motiveras om man har stor intresse och ganska mycket pengar över att slösa. För är extremt mycket pengar för en väldigt liten skillnad i upplevelse. Kanske 6950 XT är ett bättre köp (7300 kr)? Sparar några kr men får mer generell kraft och minne. Men samtidigt så är Nvidias lite bättre på lite extrafunktioner och ray tracing om man tänkt använda de. Använder själv till exempel Nvidia Broadcast vilket jag tycker är jättebra. Men ray tracing är knappast intressant eftersom de dödar prestandan även på ett Nvidia kort. Möjligen om man gillar såna äventyrsspel där man smyger runt i skogar och jungler och sånt att de kan motiveras.

Enda stället där kanske toppklass kan vara motiverat är när det gäller mer "fysiska" saker än kretskort. Skärmar, tangentbord, chassin och nätdelar där man känner av eventuella kvalitetsskillnader i direkt. Vad det gäller chassin och nätdelar och viss mån fläktar och kylare är att du faktiskt kan använda dem och trivas med grejerna mycket länge om du köper precis vad du vill ha.

Av Vasadu
Skrivet av Chromatic:

Det enda bigbox spelet jag ägt typ xD.
<Uppladdad bildlänk>

Ett spel man typ glömt... Men var riktigt kul spel. (Även om de inte blev lika många timmar som långsammare spel (läses civilization ect))

Av Vasadu

Från min bokhylla just nu.... (PC)

Och insidan av lådan... 2 x floppy och de är bra om du har en 386a eller bättre och 4 Mb ram... Och med detta hade man otaliga timmar underhållning... I vart fall med en dator på 33mzh... För då tog det en stund att spara ihop pengar till nästa stadsdel även på Cheetah 🐆 mode.

Och som kuriosa... spelet kostade 499 kr 1994, hade man köpt Apple aktier då istället hade de varit värda 300 000 kr idag. (Men hade förstås inte gått, eftersom det var så mycket avgifter och krävde telefonsamtal till banken mm på den tiden... och troligen hade de krävt att man var myndig och sånt också för att få göra bankaffärer. Så jag ångrar inget! )

Av Vasadu
Skrivet av abki:

Vitvaror kan hålla många år.
Min kyl och frys är nu 32 år gamla och fungerar ännu, Electrolux. Byggdes för 32 år sen med alla vitvaror av Electrolux.
Däremot var Electrolux problematisk med pumpar så tvättmaskin, diskmaskin har fått bytas ut samt luftpump i torkskåpet.
Spisen och mikrovågsugnen går fortfarande i original.

En del verktyg brukar behövas för trädgården som spade för jord och ev grus samt planteringsspade och sekatör. Skottkärra men enklare modell brukar räcka om inte någon har stort intresse för trädgård. Omplanteringar lär du ha någon gång nästan varje sommar om du har en normaltomt. Själv har jag även spett och korp men det skaffas vid behov.
För ändringar inne och ute, lev ett tag och känn efter hur ni vill ha det och försök att starta en diskussion om hur ni vill ha det.

En robotklippare kan vara användbar om tomten är någorlunda jämn. Man spar mycket tid sen och får en snygg gräsmatta.

Har ganska bra erfarenheter av Electrolux också. Men tror de är så att alla tillverkare gör måndagsprodukter ibland också.

Vad det gäller verktyg så är det snarare så jag måste jobba förebyggande så jag inte köper fler verktyg än jag faktisk använder, för jag tycker det är ganska rolig med verktyg.

Har precis registerat mig på bygga hus forum. MASSOR information men kanske inte just om de man funderar på. Lite som sweclockers ibland är, där de finns 100 trådar om triviala grejer och 1 intressant =). Men för mig har denna hustråden varit mycket spännande läsning. Tack för du bidrar

Av Vasadu
Skrivet av ErikLtz:

...en otrolig massa proffsråd, intressant men Du kan börja i andra änden också: se Björn Skifs Drömkåken och hoppas att det inte är Du. Ta inte vatten över huvudet, utöver renovering är det rätt trevligt att bo och leva och inte bara "kämpa" med huset.

Jag köpte hus på landet för drygt 25 år sedan. Var ganska välskött så har INTE behövt göra så mycket. Oljepanna bytt till bergvärme genom firma. Lagt om en av fyra taksidor genom firma, sen fixat delar av en taksida runt ett takfönster själv. Byggt altan genom firma. Ersatt bryggan i sjön själv. Bytt vedeldad bastukamin själv. Gjort ett fönster i en bastuvägg själv. Satt in stora fönster i vägg bredvid altandörr själv. Lagt enkelt klick-in-golv på betonggolvet i källarens snickarstuga. Bytt rutten nederdel i en taksida. Bytt kyl/frys 2 ggr, diskmaskin 2 ggr (Bosch enklare serier på rea), bytt köksfläkt 2 ggr, bytt inbyggd ugn. Blir en del på 25 år.

Visst skulle jag vilja bygga nytt kök, men när en bänkskiva var rutten och kaklet bokstavligen föll ner från väggen bakom bytte jag just där till ny bänksiva från Jem o Fix och satte en enkel målad träskiva bakom med nån hårdträlist mellan "tills vidare". Annars skulle man kunna lägga 400 lax enbart på köket. Och ett par hundra till på badrummet.

Ingen verkar nämnt gräset? Några puckar:
+ glöm nedgrävda bevattningssystem om Du saknar egen sjö eller damm då de flesta kommuner ändå förbjuder bevattning så snart det skulle behövas
+ åkgräsklippare finns som traktor eller midjestyrd, de senare är smidiga om det är mycket buskar och träd att runda, hydrostatdrivning "skall det vara"
+ bäst är dock klipprobot som Husqvarna Automower, har den uppkopplade 450X sedan 2016 och det spar tid och är verkligen bra för gräsmattan också, särskilt bra om man är borta ibland
+ med 10 000 kvadrat tomt kan Du säkert lägga en hög med trädgårdsavfall i ett hörn så sparas många turer till tippen med den där vagnen som det skrivits om (jag har ingen vagn men lånar av kompis ibland men inte för trädgårdsavfall)

Vad gäller verktyg håller jag med om skruvdragare som viktigt verktyg, sen ville jag inte lägga flera tusen på en riktigt bra och sen "tappa i sjön" så vart en tidigare Biltema-modell som funkat förvånansvärt bra - orkade tom. borra 4 st 100mm hål med SDS-borr "som inte passar" (!) genom 90mm lättbetong men det var "elakt" (överhettningsskyddet slog ifrån flera gånger).

Skall Du bygga något med trä (reglar, plank, golv, trall), skaffa en bra kap som Bosch GCM 80 på stativ GTA 2500 eller liknande - ger rakare exaktare snitt än "alla handklingor tillsammans".

Wish U luck - och se Drömkåken

HAHA. Har sett filmen (var visserligen länge sedan).

Lite för att slippa motsvarande problem jag skapat tråden så jag ska kunna reda ut så mycket som möjlighet på någolunda bra sätt. Tack för bra tips!

Av Vasadu
Skrivet av aragon:

sälj och bygg nytt skojar typ, när vi räknade på sista huset vi renoverade skilde det inte mycket mellan nybygge och renovering
räknar du in tiden man lägger på renoveringen blv det klart billigare om man byggde nytt.

ska du renovera ett gammalt hus så skulle jag göra enligt följande innan jag gör någon annan renovation (så som jag gjorde på dom 2 hus vi köpte innan vi byggde nytt)
1: kolla elsystem och vattenledningar/avlopp innan du gör något annat (inte kul att riva golv/väggar i efterhand)
2: kolla tak isolering och ventilation
3: dra fram tomrör i varje golv och vägg ni renoverar, sätt gärna "media" luckor, finns i tex gips så det smälter in i väggen
dra större rör mellan luckor (50mm körde vi på) från luckorna grenar man sedan ut till olika ställen och detta används sedan för
styrning av hus,Media,övervakning osv

4: väva och måla i stället för tapet om ni har barn
5: styrning av av lampor,uttag,sensorer mm, knx eller z-wave ( närmast alla andra kör 2.4ghz)
6: nätverk, dra fiber till media luckor och i dessa har man sedan poe switch som grenar ut till ap/kameror,uttag osv (koppar kräver inte mycket för att strula särskilt på 10Gigabit) för ap och router gillar jag unifi.
7: kameror: dahua eller deras budget märke imou, sätt en dahua Ai nvr så slipper du falsklarm och kan göra roliga saker baserat på vem som kommer hem. (dahua och imou är helt kompatibla och går blanda som man vill)
8: belysning i golv sockel och under trappsteg, är sjukt nice på kvällen och natten när man inte vill ha lampor som lyser i ögonen.
9: ska elsystemet bytas, sätt extra djupa dosor, finns ställbara, detta gör man för att kunna sätta vilka moduler man vill ha bakom uttag osv. surt att köpa tex heltune high load och behöva en förhöjnings ram för det ska få plats.
10: vitvaror jag gillar siemens då dom dels håller bra men också är lätta att få tag i delar till och smidiga att byta på.
11: belysning: ska ni ha spottar så sätt gu10, jo jag vet att många gillar färdiga led armaturer men gu10 är väldigt smidiga och man kan byta led källa utan att byta hela armaturen som kan utgått efter ett antal år + att man slipper strul med trafo och lågvoltskabel. (sur som sjutton att man inte satte det i badrummet med)

12: passa på att bygga platsbyggda garderober och förvarning när ni renoverar, melamine är billigt och lätt att jobba med MEN får man en skada är det inte lätt att rätta till, bygger man i trä eller mdf kan man alltid slipa och måla. vi kör melamine på ställen där det inte gör något om det skulle bli en skada tex tvättrum/garderob och server rum

13: sätt träskiva eller träpanel bakom gipset när ni renoverar, är väldigt mycket smidigare när man fäster upp saker om man har något att fästa i.

14: sätter ni in bergvärme? sätt in frikyla, sur som sjutton över att vi bara satte det i vardagsrummen men inte i sovrummen
skulle jag göra det idag hade jag satt versioner man fäller in i tak i sovrummen och vardagsrummen

15:ska ni ha bevattning system i trädgården, förbered slang när ni renoverar väggen så ni inte gör hål i plasten i efterhand.

16: ska ni ha halvmånefönster, förbered i väggen för en upp eller neddrag bar lucka (är ett helskotta att lösa skydd mot solen i efterhand på ett snyggt sätt på denna modell av fönster. personligen skulle jag gjort lösningen på utsidan för att slippa få in värmen helt.

17:taklist: ska ni ha lister i tak, skugglist som man drar med en svart spritpenna på gör att man inte ser ojämnheterna i taket.

18: har ni barn och ska byta fönster, kör aluminium fönster med säkerhetsglas, väldigt nice när ungarna för för sig att dra golfboll med drivern rakt i i rutan och det bara studsar utan att lämna ett märke + att man får ett väldigt bra inbrottsskydd.
kostanden skilde några hundralappar mot trä och vanligt glas när vi satte in det.

19: sätt el brunnar i trädgården, dvs man får som ett lock i gräsmattan/uppfart där man kan plugga in sladden till olika verktyg
20: belysning man lägger i mark kommer vara oanvändbart när du väl behöver det dvs vinter och snö, sätt ett par ledamaturer i nock även om du fäller in lampor i mark. (sätt filter framför så håller dom om du ska styra dom med relä eller rörelsevakt)

21: övergångar mellan rum och olika golv, använd inte nivåskillnadslist i metall om ni har planer på robotdammsugare, sätt tröskelplatta i tex ek i stället.

22: glöm inte sätta ett gäng uttag i bänk höjd i kök, ofta man sätter endast 1 eller 2 uttag när man skulle behöva 4-8st

23: lägg locktight på skruvarna till handtagen på badrum och köksskåp/lådor. skruvarna lossnar ofta och drar sönder gängorna i handtagen om man inte gör det.

24: på uttag i trädgård och eventuellt förråd, sätt 13amp i stället för 10amp, du kan då köra 1.5mm2 kabel men ändå köra dom flesta 1fas maskiner som kraftiga högtryckstvättar, kompressor, osv

hmm tror det var allt jag kan komma på just nu.

Tack för många bra tips bra praktiska tips. Tänkte jag skulle kunna uppdatera första posten så kunde sammanställa tipsen där. Men finns tydligen någon tidsbegränsningar för ändringar.

Av Vasadu
Skrivet av Trevlig:
Skrivet av SellahiR:

Mina största tips utan att ha läst alla andra.

Om ni måste renovera så är det inte svårt att göra det själv, krävs el ellet våtrum så bör ni anställa en certifierad entreprenör som gör jobbet. Men 90% av allt man kan behöva renovera hemma skulle jag säga att man kan göra skitfint själv med ett vattenpass, skruv, skruvdragare, såg och ett stänk målarfärg.

Renovera för sjuttsingen ett objekt i taget. Skitjobbigt att gå från ett renoveringsrum till ett annat, skönt att bara kunna stänga dörren och inte tänka mer på det ibland.

Tänk också på att oavsett objekt så tar det mer tid än vad ni tror. Uppskattar ni 1 dag så räkna med 3. Uppskattar ni 1 vecka så räkna med minst 2 veckor.

Har ni toddlers, fixa barnvakt. Om ni inte ska riva tapet först. Toddlers ÄLSKAR att riva tapet.

Skrivet av FX9:

OVK är obligatorisk med jämna mellanrum. Tror det är var 10e år.
Energideklaration måste göras minst var 10e år.

Finns skorsten: sotare måste kolla (varje år?)

Se till att ha koll på kommande större långtids-renoveringar:

Ommålning
Byte av takpannor (50 år på cementpannor)
Dränering minst var 30e år om det finns källare
Finns säkert fler

Skrivet av aragon:

* Var överens med din partner när det gäller renoveringsprojekt: Nja det vette sjutton, tänker på alla gånger frugan sagt nej och jag gjort det ändå, när det är klart har hon varit skit nöjd.

* Undvik ismaskin på frysskåp - kan lätt gå sönder: beror nog snarare på märke, skulle aldrig köpa skåp utan ismaskin, (kört det över 15 år utan problem)

* Plejd är bra varumärke för fast installerad styrning av allt elektriskt: Nej men elektriker gillar dom, ska du styra ett helt hus välja annan teknik som inte störs ut så lätt.

Skrivet av Sebbe_a:

Väldigt bra råd i tråden.

Som flera skriver så tar det längre tid än man tror, övriga livet fortlöper ju även om man har 1000 grejer att göra i sitt hus. Det hade säkert gått undan om man enbart fått fokusera på det, men det går ju inte.

Fru blir sjuk, barn blir sjuka , egentid , vårda förhållande , träffa familj/vänner , högtider , vilodagar - Helt plötsligt har det gått 6 månader och flesta helgerna försvann för annat.

Gör det så bra som möjligt för er själva så ni kan leva drägligt under renoveringen , då slipper man stressen det kan ge.

Det är lätt att vara supertaggad i början men med tiden så kan det dala och sedan gå upp och ner. Med det sagt så är det fantastiskt de dagar man är taggad.

Skrivet av FX9:

Anlita nån till de större sakerna så de blir klara i tid!
Badrum: tog mindre än två veckor för oss från att jag började riva ut till första duschen
Men kräver att man hittar en bra firma som har tid...
Mycket bra tips! Obligatoriska saker först (som bergvärme om det behövs) Samt om man vet att det finns mögel, så måste det åtgärdsas PRONTO.

Beroende på ålder och erfarenhet så vet man vad man vill ha och kan ev. börja renovera vissa saker för man VET att man vill göra det. Men däremot kan man då få ta i beaktande att man kan få lov att pausa medans man fixar nått mer brådskande därimellan

Jag och frugan bråkade nyligen om ett hus här i byn...byggt 1969, ej renoverat sen dess...I stort sett sund stomme men...oj oj mycket jobb. Jag la där in ett veto att inte köpa för att slippa skillsmässa...skulle i praktiken på kort tid behöva göra följande:

1. bergvärme
2. fiber
3. Ny toalett på bottenvåningen
4.möjligt fuktproblem i ett av rummen i källaren - så renovera innan vi kan använda det
5. renovera befintligt badrum

Längre sikt: Alla ytskikt
Utbyggnad eller bli VÄLDIGT kreativa med hur vi utnyttjar rummen...

Skrivet av Mindfighter:

Se till att ha ismaskin i frysen, lätt den absolut bästa livskvalitet-höjare jag äger, kommer aldrig mer köpa en frys utan ismaskin. Perfekt sätt att svalka sig i sommarvärmen (=billigare än AC) och isvatten är fantastiskt gott året om!

Skrivet av BadNewsBrod:

Mitt bästa tips, Sälj!! 😅

Skrivet av Trigger:

OVK är inte obligatoriskt återkommande på enbostadshus men bygger man om så är ska man se till att ha med ventilation i tankarna.

Energideklaration är giltig tio år men inte varit något krav med ny annat än vid försäljning på en vanlig villa (enda gången du har nytta av en sådan). Vad jag vet så finns det ingen som jagar in den om man säger så…. Visst är det bra att man försökt göra något med detta men egentligen är det bara en dyr pappersprodukt i dagsläget. Äger man större fastigheter med flera bostäder i så är saken en annan.

Skrivet av Mullvaden83:

Dränering hur?
Runt husgrunden?
Om man har dräneringssystem då?
Alltså grunden är omringad av grus eller vad det nu är o det finns massa rör o grejer som går till dagvattnet?

Måste säga jag är jätteglad för alla tips och diskussioner i tråden. Känns väldigt skönt att få dela tankeprocessen med er!

Uppskattar också de något motstridiga råden vad det gäller fönster till exempel. Handlar om att väga för och nackdelar vad jag förstår... Men just i vårt fall så har ca 2/3 (av någon outgrundlig anledning) av fönstren bytts 2021 till Trarydfönster med 3 glas, så sannolikt kommer vi bara byta resten till samma märke och modell, om vi inte har väldigt starka skäl att undvika dessa.

Vad det gäller verktyg så uppskattar jag alla tips! Men är lite av en verktygssamlare redan så har grunderna och lite till. Cirkelsåg, sticksåg, bordssåg, multiverktyg, kap och girsåg med ställning. Samt skruvdragare och borrhammare. Har även en hyfsad verktygslåda men tänger från knipex och wiha, hammare och måttband från Hultafors och sånt där. Har enklare laser-pass och lasermätare från Clas Ohlsson. Lite av ett intresse detta med verktyg även om jag inte är någon expert. Men tycker min mediokra snickarförmåga blir ganska okej med rätt verktyg eftersom då är många saker blir ganska lätta med rätt verktyg. Men fortsätt gärna prata verktyg! Jag läser med glädje och kanske är till nytta för någon annan om det är ett verktyg jag redan har i samlingen.

Gillar också råd om både ventilation OVK och att vara eftertänksam med värmesystemet och analysera vad som finns. I huset vi har precis köp har OVK gjorts inför köpet av säljaren. -G -Oljepanna... Så analysen för just vårat hus är ganska färdig. Fördelen är förstås det är vattenburen värme draget, men självklart blir det något nytt. OVK behöver göras men vi ska absolut överväga vad vi behöver i form av ventilation. Till exempel en värmepump med möjlighet till kyla kommer nog vara något vi tänker på även om vi kanske inte installerar detta direkt. OVK i flerbostadshus måste göras var 6e år vid självdrag och var 3dje år med mekaniskt frånluft eller FTX. Har inte flyttat in eller fått några offerter på värmesystem men just nu tänker jag Nibe 2120 20kw med en VVM500 på insidan samt en vattenmantlad kamin för kalla dagar med högt elpris. Men suger åt mig alla tips som en svamp.

Gällande ismaskin så vill jag verkligen ha en ismaskin och en automatisk kolsyremaskin där jag bara behöver trycka på en knapp... Men kanske ska lösa detta separat från frysen, eller kanske ha två frysar? Får tänka på detta.

Jag tror det är väldigt viktigt att tänka efter vad man faktiskt vill göra och ta en sak i taget. Men för oss har vi köpt ett hus som en äldre man bott i hela sitt liv. På inget sätt ett dåligt hus, men vissa saker som köket vill vi ha ett helt annat. Så kommer bygga ett helt nytt som är dubbelt så stort (35 m2). De är också därför vi inte kommer flytta in för detta är klart eller i vart fall funktionellt. Så lite speciellt situation för oss även om jag tycker det är väldigt sunda tips. Vi måste ta i vart fall några saker direkt.

Sen är det väldigt läskigt att skaffa entreprenörer eftersom det är så svårt att veta vem som är bra, och för mig är det viktigt de blir bra gjort och inte något jävla fuskbygge som är snett och vint och inte sitter fast ordentligt. Men självklart måste ta in hjälp med framför allt EL och VVS vilket vi kommer ha en hel del att fixa innan vi flyttar in. Har ingen direkt erfarenhet av hantverkare i området (Lund). Vet en snickare som är bra, men han är bokad så inte tillgänglig.

Stort tack till alla bidrag och fortsätt gärna med mer. Kommer läsa vidare här och fortsätta skriva mina listor och putsa på våra planer så vi har så bra möjligheter som möjligt att få det så bra som möjligt. Är ödmjuk inför uppgiften, men hoppas de ska bli riktigt bra.

Av Vasadu
Skrivet av flukke:

Köp inte ett släp om du bor någorlunda centralt.
Beroende på var du bor finns tex Freetrailer, kostar 0-79:- att hyra ett släp och då kan du välja på gallersläp och olika typer av täckta släp.

Du kan hyra ett släp 10+ gånger per år och fortfarande inte ha kommit upp i ens priset på besiktningen.

Har lagt till en disclamer att köp av släp beror lite på omständigheter... För övrigt vill man gärna ha en sån fluke strömmätare... men eftersom jag bara önskar ibland jag var elektriker så får jag nog stå över =). Har en sån penna i vart fall så man kan hålla fingrarna bort från sådant som har fas på.

Av Vasadu
Skrivet av Json_81:

Tänk igenom noga hur mycket ett släp kommer användas.
Det tar plats, det ska besiktas, det ska bytas däck och det kostar en inte oansenlig summa i inköp.

Pratar vi en gård på landet, absolut, men för en vanlig villa i ett område lär det vara svårt att räkna hem och förhoppningsvis byter ni inte möbler osv var och varannan vecka

Viktig poäng. Just i vårt fall med stor tomt, gott om plats och anstående totalrenovering så är det nog ett lätt beslut. Men absolut inte självklart för alla med hus kan jag hålla med om. Ska skriva till detta i listan högst upp aatt de beror lite på också.

Av Vasadu
Skrivet av CrispVanDahl:

Det kan jag helt och hållet hålla med om. Vi hade ett riktpris jag tog sikte på men då situationen är vad den är så förändras priser löpande, det blir påtagligt när vi behöver flera månaders framförhållning.

Kan förstå svårigheten med långsiktigt planering och sammarbeten med återförsäljare. Men detta är inte en ursäkt för att ge ett ganska dåligt råd på datorns dyraste komponent. Att rekommendera ett 3060 för 5000 kr är aldrig okej. Bör minst få ett 3060 ti för 5000 kr, och vill nvidia inte sälja 3060 ti för det priset erbjuder AMD snäppet bättre till och med under 5000 kr. Så bör finnas med som ett tydligt tillägg i artikeln och bygget så länge detta är en möjliget.

Av Vasadu
Skrivet av grizzly666:

Tid det tar att renovera hus är liknande hur lång tid det tar att renovera en bil!
Dvs ta den tid ni tror och multiplicera med 4 så hamnar ni iallafall närmare den rätta tidpunkten, och det gäller ofta även för ganska erfarna personer.
Är det första gången så bör det nog multipliceras med 6-8 istället.

Och just tiden det FAKTISKT tar att renovera hus är troligen en av dom största anledningarna i väldigt många spruckna förhållanden där hus renovering har funnits med i bilden!

Smart dörrlås är nog det sista JAG skulle installera i ett hus.
Och då enbart efter att jag verkligen forskat runt om dom och hittat ett som redan sagts INTE kräver internet för att öppnas/låsas vilket många troligen gör.
Även sett att just det jag valt har testats av oberoende säkerhets personer (security audit) och då gärna fler än en.
För söker man runt lite så hittar man många exempel där smarta dörrlås enkelt hackats med saker som kostar några få dollar.
Ett exempel är ju amazons dörrlås som dom sålde/säljer? så att amazon kan lämna paketen inomhus, dessa var/är? ju väldigt lätta o hacka.

En annan sak är att dom ska ju även helst fungera i kyla.
Och är rätt säker på att jag läst om att nåt/några lås kan fungera dåligt i kyla och inga av dom hade nån som helst indikation på att låskolven faktiskt var i låst läge, skulle faktiskt gissa att dom flesta saknar detta.
En del kan nog ha en indikation om "låst" men är det låskolven som styr detta heller bara mjukvaran? Dvs kan låskolven vara fryst i öppet läge men indikerar låst ändå?

Är dock ej säkert på om det var smarta lås heller kodlås utan smarta funktioner jag såg ang kyla!
Men dom använder sig ju om liknande/samma mekaniska funktion i alla fall så är nog ej dumt o forska lite å i vilket fall som helst.

Jag har tänkt lite ett smart lås som detta kanske. Där har man en låscylinder som backup. Men inte läst på så mycket. Men tänker det är smidigt att kunna skippa nycklar helt, eller hålla det till ett minimum.

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/smarta-hem/smarta-las/...

Men har inte läst på så mycket utan verkade som en bra lösning till rimlig kostnad. Men kanske inte det viktigaste att göra först som du säger.

Av Vasadu
Skrivet av cheddar_bob5:

Jag har i princip gjort samma resa och hade jag gjort om den hade jag börjat utifrån och in och inte tvärtom. Jag hade dessutom - på riktigt - funderat ett varv till på om det här är något NI vill och inte bara du. Hjälps åt, ta tid för varandra och glöm inte bort förhållandet.

- Börja med fönster, dörrar, tak, fasad, solpaneler, dränering
- Se sedan över stammar, avlopp, brunnar, ventilation, värmesystem, elledningar och planering av allt detta
- Ta därefter hand om de stora sakerna som badrum, tvättstuga och kök och sist övriga rum - men ta med dessa i planeringen.

I mitt fall började vi med köket som är centralt och ligger ovanför pannrummet. Detta var klokt då värmesystem och vatten kommer därifrån och alla ledningar till övriga rum kommer på något sätt behöva passera därigenom. Det betyder att vi redan från början - dag ett som nya husägare - behövde fundera på vilka rör som skulle gå in till nya badrummet (som inte är påbörjat sju år senare efter skilsmässa och att renoveringsbudgeten tog slut). Det gick bra, men här borde vi tagit det lugnt och funderar flera varv till.

Jag skulle investera i ett par saker som ett släp, en pressmaskin för rör och PEX (nej det är inte raketforskning), maskinserie (bra skruvdragare, sticksåg minst) 18v av bra märke (inte Ryobi, ta hellre Makita för ngn hundralapp mer), en sänksåg och skena, slipgiraff, teleskopstege och en Fein/multiverktyg och bygglampa.

Sedan jag flyttade in har jag gjort följande saker:
- golvvärme på entréplan
- gått från 1-rör till 2-rörsystem i källaren
- inrett källaren
- dränerat
- bytt all el i alla rum
- bytt garageport
- installerat elbilsladdare
- nytt kök
- renoverat alla rum (ny el, sänkt tak m spotlights, isolerat, lagt golvvärme, målat mm)
- ny elcentral
- dragit ethernetkablar till alla rum
- integrerat högtalare i väggar och tak
- och en jävla massa mer
- …

Nej jag är inte hantverkare men har bra kontakter och YouTube. 99% har jag gjort själv, exfrun inkluderad i 1%. Har en massa tankar men det kan vi ta över PM om du är intresserad.

Du verkar ha gjort en grundligg genomgång av ditt hus. Tror också de sista du skriver om om ex-frun är viktigt. Min fru ville egentligen inte renovera, och vi var överens om detta. Men vi är båda överens om att läget/förutsättningarna på just detta huset får gå före "kravet" på att hitta ett hus som var mer färdigt att flytta in i. Vi ska ha dubbelt boende i 6-12 månader så vi hinner få i ordning innan vi flyttar in och bor i kaoset. Har du några tips eller perspektiv så här i efterhand för att få sammarbetet att fungera med ens partner. Intresserade av vad du tänker både vad det gäller det praktiska men kanske lärdomar och sammarbetet kanske är ännu vikitigare. Vad det gäller mer detaljer måste de nog bli lite längre fram, men just nu precis vid kontraktskrivning tror jag en grundläggande checklista är en bra början.

Och gällande verktyg så är jag lite av en verktygssamlare, och förvara dessa är lite "halva grejen" för mig med att bo i hus. Har kommit på att en relativt modest hemmafixare lyckas mycket bättre med bra grejer så det blir lätt att såga rakt till exemepl. Hikoki 18/36v och några andra verktyg med sladd har jag. Även köpt samma skruvdragare till min fru så vi har var sin.

Av Vasadu
Skrivet av grizzly666:

En sak att verkligen tänka på särskilt när du inte är säker på om du har fiber heller inte är behöver dom "smarta" sakerna internet för att vara nåt annat än en dörrstop?
Tyvärr så är svaret på den frågan i dom flesta fall JA!

Tex om du vill kunna ändra värmen utan internet så behöver du smarta saker som inte kräver internet.
Och då faller det mesta bort tyvärr.
Du kan titta på tex linux tech tips som har försökt bygga ett smart hem som inte kräver internet, vilket har tagit väldigt lång tid (flera år) för det finns knappt nånting att köpa då.

Har för mig att jag läste 2-3 år sedan om nån som hade ganska instabilt internet som hade köpt nån smart termostat och ett par smarta termometrar och tack vare att termometern behövde gå över internet och sen skickas till termostaten så användes sista läsvärdet av termometern när internet inte funkade.
Vilket inte gav speciellt stabil temp i huset.

Har själv sex smarta saker i mitt hem.
En philips hue hub/ström brytare/rörelse sensor och tre lampor.
Hubben behöver internet för att kunna ändra nånting alls i förutom lampor av/på och efter det så har den inte varit ikopplad på flera år nu.
Men misstänker att det är orsaken till att den måste startas om (dra ur/i ström) ungefär var tredje vecka då den blir olidligt slö med att tända släcka.
Tror att minnet i den blir helt enkelt fullt då den inte har möjlighet att ladda upp all skit den sparat och då blir den slö som fan.

Har en lampa på skithuset med rörelse sensor som är neddimmad till nästan max=perfekt när man vaknar o behöver pissa utan att bli totalt bländad, och sen gå o sova igen.
Sen en lampa vid sängen o en vid datorn båda tänds/släcks med vanlig strömbrytare på kabel, men har dom då dom går att dimma och ger bar ljus (plus att det var tre lampor med i hue paketet).

Har inga planer på att skaffa nåt mer osmart skit på minst 10 år och troligen 20år.
IDIOT=I Don't IOT!

Har sett Linus tech tips, och särskilt i veckan alla hans smarta prylar störde ut 5 ghz wifi och hans smarta högtalare så det blev störningar... Så "smart" vill jag inte ha det, men typ ett smart dörrlås vill jag nog ha och även tända och släcka lampor känns rimligt att fixa när man fixa så mycket annat. Har du några bra tips eller starta upp trådar på formumet du känner till. Detta är typiskt en sån sak det finns miljoner saker att läsa på, men är svårt att hitta de bra och enkla lösningarna.

Vad det gäller fiber så är jag inte helt säker på att det är indraget av tidigare ägaren, men tror de. Om det inte finns redan är jag nästan säker att det går att ordna. Inte så långt från civilsationen trots huset är lite utanför.

Av Vasadu

Verkligen många bra tips så här långt, och dessutom en liknande tråd! (sökte faktiskt på forumet innan, men kanske med fel sökord). Kommer läsa ALLA och försöka sammanställa en lista över alla tips.

Av Vasadu

Sweclockers bästa tips till ny husägare!

* Köp en skruvdragare från bra tillvekare. Behöver alla husägare.
* Vill du ha fler verktyg kan du köpa fler av samma märke och goda kvalite.
* Var överens med din partner när det gäller renoveringsprojekt
* Udvik ismaskin på frysskåp - kan lätt gå sönder
* Undik Samsung, dålig kvalite på plastdetaljer / Köp samsung 10 års garanti
* Köp släpvagn om du har plats och har renoveringsbehov. Om inte är de billiga att hyra vid behov.
* Glöm inte budget för trädgårdsgrejer som gräsklippare m.m.
* Köp test på råd och rön
* Plejd är bra varumärke för fast installerad styrning av allt elektriskt

Hej Sweclockers!

Jag och min fru har precis skrivit på för att köpa ett hus. Har tidigare bott i lägenhet. Så finns en hel del frågor som jag tror säkert många på Sweclockers kan bidra med tips på. Det finns så mycket som dessutom har egna forumtrådar här på forumet, som nätverk, smarta hem, smarta lås och styrning av elförbrukning. Och säkert ännu mer bra information som är kopplat till vara husägare. Men tänker mig mer övergripande och kanske länk till de bästa trådarna hur man börjar och gör rätt från början. Är intresserad att lära mig, men är så mycket så kan inte grotta ner mig i alla detaljer i alla dessa ämnen. Så vill ha er hjälp att hitta rätt.

Kommer behöva börja från början med allt i stort sett. Krävs renoveringar så värmesystem/värmepump och vitvaror kommer köpas nya. Så vilket är bästa köpet på diskmaskinsmarknaden just nu? Även hur gör man så man får ett fungerande smart hem där allt ifrån lampor till värme och vitvaror samverkar utan att det blir för krångligt. Hur ordnar man med smart styrning så man sparar pengar på elräkningar och hur ska man tänka när man bygger ett nytt nätverk och alla annat man måste tänka på. Allt tips ni har att ge mottages varmt. <3.

Förstår vissa frågor kräver lite kunskaper om huset för att ge bra råd. Huset är i Skåne som är 19.5 x 8.5 meter i tegel med puts. Vinden sannolikt kommer inredas inom ett par år för att få fler sovrum. Nästa 10 000 m2 tomt och det finns en lada på några 100m2 på tomten för kallförvaring m.m. Men eventuellt behövs viss uppvärming? (vet inte). Ligger på slätten och vad jag förstår är det ganska långt till berget enligt SGI. Fiber finns sannolikt, men inte helt säker (men går till 99% chans att att gräva i så fall) Det är förutsättningar kanske får uppdatera detta med ytterligare information om jag glömt något viktigt. Stor tack på förhand!

Av Vasadu

Lian Li PC60

Var föregångare på så många sätt. Design, luftflöde anpassningsbar insida, aluminium/låg vikt... och detta var snart 20 år sedan. Sedan dess har de inte hänt så mycket mer än att man monterat ditt 120 mm istället för dåtidens 80mm vad det gäller fläktstorlek.

https://www.webhallen.com/se/product/40293-Lian-Li-PC60-Silve...