Inlägg

Inlägg som Halogen har skrivit i forumet
Av Halogen
Skrivet av ZyntaX:

Javisst, stor skillnad på dessa två exempeljobb med samma lön trots att båda jobben har "förmånsbil".

Du missförstår, det är inte samma lön. Läs Triffids inlägg en gång till.

Av Halogen
Skrivet av ZyntaX:

Vet inte om vi missförstår varandra.

Om jag väljer mellan två jobb som har samma lön. Säg 50000kr/mån för enkelhet.
Ena jobbet har tjänstebil där de står för hela leasingkostnaden och du betalar skatt på förmånsvärdet.
Andra jobbet har du även bruttolönavdrag för hela leasingkostnaden.
Vad är det som är irrelevant?

Det första jobbet ger dig 50 000 + leasingkostnaden i månadslön. Det är skillnaden.

Av Halogen
Skrivet av snajk:

Om en elbil löser dina transportbehov nittionio dagar av hundra kanske du ska fokusera på att lösa den hundrade dagen på något sätt, hyrbil, tåg, framförhållning

Det var en seriös diskussion om just det här som gjorde att jag och frun i slutändan nappade på BMW's deal på en i3s, en modell som jag från början räknat bort eftersom den dels var för liten och dels hade för kort räckvidd. Den kommer ändå lösa 99% av alla transportbehov i vardagen och merkostnaden för att ha en "stor bil" gick helt enkelt inte att motivera i slutändan.

Av Halogen
Skrivet av glemmy:

Nu är detta ingen bild från ett hus, men kanske finns någon i tråden som har lust att svara.

Vad är er gissning på ålder på badrummet?
https://process.fasad.eu/rimage.php?url=https://images03.fasad.eu/449/400338/1548017/highres/15520433.jpg
T.ex. handfat och blandare samt rörgenomföringarna i duschen får mig att tro att badrummet är 90-tal.
Mäklaren vet inte just nu.

Kaklet ser nyare ut än så tycker jag.

Av Halogen
Skrivet av Neon:

Jag kör en del Sous vide, även om kolstol pannan ger en fin yta så tar det i regel för lång tid, så pass lång tid att köttet nästan blir well done?

Första tanken är att höja värmen men redan på 6an stänker smör och olja ganska rejält och det blir en del som sätter sig i pannan, att köra på 7-8 känns otänkbart? Dessutom är man rädd att pannan ska slå sig.

Så hur löser ni detta? Är det kanske gasolbrännare som gäller här?

Är det biffar typ entrecote i skivor du menar här? I så fall: Du steker på för låg värme. Nötkött ska gå varmt och kort tid i pannan för att bli bra. Kolstålet kommer inte slå sig, det behöver du inte oroa dig för.

Av Halogen
Skrivet av Baxtex:

Har en charge amps Halo. Tycker själva laddkontakten är rätt b ärligt talat, inget handtag. Appen är väldigt basic men fungerar. Gillar att kabeln är lång och själva laddare är i aluminium så den känns rejäl. Vattentät också men jag satte den inne i garaget så det kvittar egentligen. Körde på trefas 11kwh men med appen har jag ställt ner den till 7kwh och laddning på natten. Kör bara ca 4 mil om dagen så det är mer än tillräckligt.

Kändes inte lönt med 22kwh laddare då jag fått öka huvudsäkringen också och bilen kan man laddas med 11.

Om du värmer ditt hus med el/värmepump kanske man bör överväga lastbalansering och eventuellt höja säkringen.

Ja, där sa du nåt. Är det inte jättedyrt att gå upp i huvudsäkring dock?

Skrivet av AyEss:

Hur mycket kör du? Pendlar du varje dag och måste hela tiden ha batteriet fullt eller hur står det till?

För min del så kommer det att bli en 3fas 22kW laddare med lastbalansering. Mest 22kW för att säkra framåt.

Jag kör mest korta sträckor under vardagarna (<5-10 mil) men längre turer under helgen. Egentligen hade jag nog klarat mig på 1fas 3,7kW i nuläget men känns dumt att dumsnåla när de bjuder på 50% av kostnaden och vem vet hur länge det kommer att hålla i sig. Kommer förmodligen att köra mer än vad jag gör nu när jag fått elbilen..

Lite oklart hur mycket bilen kommer gå med tanke på att varken jag eller frun är helt säkra på hur det blir med pendling/jobbresor efter att pandemin är över, men jag tror att vi borde räkna med att behöva den varje dag. Det är i så fall mestadels ganska korta pendlingsresor, <5 mil totalt per dag. Men jag tror också att det är dumsnålt att inte sätta en 22kW box på väggen om man ändå ska göra den investeringen.

Skrivet av jocke92:

Easee är en prisvärd laddbox
Om du behöver dra en ny kabel beror på. Om du har en matning till platsen där kabeln har tillräcklig area kan man lösa det. Annars är det bäst med en ny kabel.

Beror på hur fort man vill ladda. Om man vill ha 11kw, vilken huvudsäkring. Om man har många andra förbrukare. Kan bli aktuellt med lastbalansering. Då behövs även nätverk till laddaren.

I easee ingår 4g-anslutning. Det är bra om du inte har lastbalansering och vill sänka effekten ibland eller vill ladda på olika tider

Easee har jag kollat på, den verkar populär!

Av Halogen

Kan vi prata laddboxar ett slag? Vad är bra, vad ska man ha osv. Jag har en BMW i3 på ingång efter årsskiftet och tänkte sätta en box på garageväggen.

Av Halogen

Om någon är intresserad så har BMW just nu en rätt ok deal på leasingavtal på i3. 12 mån avtal(!), 1000 mil, 2795kr/mån. i3 är ju påväg ut ur produktion och har inte den mest imponerande specen längre (ffa batterikapaciteten) men om man söker en lite mindre elbil att fräsa runt med på stan så..

Av Halogen
Skrivet av myra:

Täcker bara för den när jag runkar annars så brukar den inte vara täckt.

Tack för din ärlighet.

Av Halogen
Skrivet av Albanach:

Köpte Sushi från en av stadens nyöppnade sushiställen där ägaren i lokaltidningen sagt att han sushi var så bra att alla som åt den skulle vilja komma tillbaka. Fick därför upp en liten hype.

Det var rostad lök på makirullarna.

Besviken och lite förolämpad.

Varför? I japan har de rostad lök i/på vissa rätter.

Av Halogen
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Men var tror du pengarna som bilen kostar kommer ifrån? Det är typiskt ett lån som leasingbolaget tar. På detta lån skall det betalas ränta och den betalar du med en del av din leasingavgift.

Det är inte relevant här. Upplägget i leasingavtalet kommer kosta dig samma summa i slutändan oavsett. Du kan välja att betala en högre första månadsavgift och få en lägre månadsavgift därefter, men du kommer ändå att ha haft exakt samma kostnad efter tre år. Du sparar inga pengar åt dig själv genom att att frivilligt betala en högre första månadsavgift.

Av Halogen
Skrivet av improwise:

Många finansbolag som skulle hålla med dig om detta eftersom dom tjänar mer pengar desto högre skuld du har (något förenklat). Sen lär väl knappast 20 000 kr göra någon större skillnad på vare sig det eller månadskostnaden om inte bilen är klart billigare än jag tror.

Fast nu är det ett leasingavtal det handlar om, inte en skuld som det beräknas ränta på. 20 000 kr up front ger exakt 555,55 kr mindre i månadskostnad på ett 36 månaders avtal. De skyfflar bara om kostnaderna för att få månadskostnaden att framstå som lägre än vad den är.

Av Halogen

Köper alltid ny, senaste modellen. Men jag byter å andra sidan kanske var fjärde år eller så.

Av Halogen
Skrivet av Cove:

Har nu vart ute och provkört Ioniq 5 RWD med stora batteriet.

First impressions; Kvalitetsmässigt helt klart ett step up från deras förra elbil (Kona). Kvaliteten i design, inredning och kör egenskaperna var verkligen topnotch. Vad det gäller fartresurser så kändes 217hk versionen mer än tillräcklig, både vid acceleration ifrån stillastående och ifrån 90 och uppåt. (körde i ungefär 40 min, så jag han med både lite stadskörning och landsväg).

Jag provkörde essential i utrustningsnivå, den kändes också tillräcklig, även om det finns en heldel lullull i advanced versionen.

Idag var jag också iväg och provkörde Ioniq 5, en Essential med stora batteriet. Gillar verkligen designen, både utvändigt och invändigt. Kunde varit lite trevligare materialval i inredningen, kändes lite plastig men inte så att det störde tycker jag. Har varit med om värre men inte i en bil för nästan 500k. Jag upplevde den som väldigt rymlig i kupén. Vägegenskaperna var jättebra och helt i linje med vad jag söker. Har inte jättemånga elbilar att jämföra med men jag tyckte att den var helt sjukt tyst när man körde. Bra klipp i motorn. Gillar att man kan ändra regen-inställningarna med paddlarna.

Jag och frun ska fundera över helgen men som det lutar åt nu så tar vi en på privatleasing. Tyvärr jättelång leveranstid, kanske upp mot 10 månader i värsta fall.

Av Halogen

Kanske dumt av er att räkna med att räntan kommer ligga kvar på 0.05% i all evighet, regeringen har precis lagt fram ett förslag om höjning med 0,5-0,6 procenenheter. Det är fortfarande väldigt lågt men inte "gratis pengar".

Av Halogen
Skrivet av Nucky:

Är själv ingen medlem av vare sig fack eller annat kopplat till rörelsen. Dock har jag tidigare arbetat ihop med personer inom den fackliga rörelsen som ändå hade mycket att säga till inom de sektorer jag jobbat på. I ett flertal av dom fallen så undrade man ibland om det var företagen som ägde sina företag eller om facket styrde och ställde som de önskade. De kunde i princip sätta krokben för allt möjligt.

Insikten hos vissa av individerna inom den fackliga rörelsen är annan än samarbetsvilliga utan att kompromissa i en del fall som är till stor nackdel för arbetsgivaren.

Ibland undrade man ifall de ens tänkte längre än vad näsan räckte. Företagen kunde när som helst ta sitt pick och pack och flytta sina verksamheter till lågavlönade länder. Då hade dom kunnat gå runt arbetslösa och gnällt på gruset de lämnade efter sig.

Tar denna undersökning med en nypa eller som ovan sa lastbilsflak med salt.

Fast nu var det ju medlemmar i resp förbund som svarade. Dvs helt vanliga personer på Paradox, inte 133 lokala representanter för fackförbunden.

Av Halogen
Skrivet av serafim:

Jag gillar inte jasminris. Gillar man det kanske man inte tar jobbet med det japanska riset men jag köper japanskt ris på nätet, sånt som man måste skölja ordentligt innan man kokar det. Mycket bättre än de man köper i vanliga butiker.

Antingen Yumenishiki från Lilla Japan,
Akafuji Akitakomachi från Japansk Mat (KATO) eller
Akitakomachi från Teenji (Oriental Shop)

Det finns flera butiker som säljer online men de har antingen en facebooksida (och jag har inte facebook) eller en alldeles för rörig hemsida.

Men man måste gilla ris tillräckligt för att ta sig omaket att skölja det tills vattnet är nästan helt klart innan man kokar det. Jag brukar lägga riset i en degbunke, ha i lite vatten och röra om med en träslev tills vattnet är alldeles vitt och sedan fylla på vatten och röra runt, hälla av vattnet och på med nytt och fortsätta så kanske tre till fyra gånger innan jag har i riset i riskokaren. Då blir riset fortfarande så klibbigt att man kan äta det med pinnar. En del kinesiskt ris har också fungerat bra.

This is the way. Yumenishiki är jättebra, försöker att alltid ha det hemma.

Av Halogen

Allt detta för en skillnad i förbrukning som mäts i enstaka kronor per månad, allvarligt.. Det finns bättre saker att lägga sin tid på broder.

Av Halogen

Även om Samsung hade byggt vitvaror med kvalitet (det gör de inte) så skulle jag aldrig köpa en "smart" produkt av dem eftersom jag inte litar på att Samsung håller mjukvaran i sina uppkopplade produkter uppdaterad under hela produktens livslängd.

Av Halogen
Skrivet av Jejk0b:

Har du intercom? Om ja hur fungerar öronproppar ihop med musik / samtal genom en sån?

Har monterat och varit ute och brassat en timme i helgen. Intercomen funkar faktiskt bättre med propparna i, utan proppar så försvinner mycket av ljudet i vindbruset. Ytterligare en anledning att alltid köra med propparna i.