Inlägg

Inlägg som Halogen har skrivit i forumet
Av Halogen

Jag är med i Göteborgs Universitets medborgarpanel och får enkäter via mail att svara på typ en gång i kvartalet. De enkäterna avslutas med två frågor som lyder ungefär "Enkäten tog lång tid att svara på" och "Frågorna var relevanta för mig" där respondenten ger sitt svar genom att dra en slider från 0 till 100. Detta för att få en feedback om utformningen på enkäten. Kanske kan vara något för Swec också, även om jag tror att det är mer värdefullt med sådan feedback om man skickar ut enkäter mer regelbundet.

Av Halogen
Skrivet av ajn:

Någon som vet vilken årsmodell BMW i3 började med varningsljudet i låga hastigheter?

Är sjukt enerverande, känns som att köra runt med aktiv tinnitus hela tiden.

Hade en hyrbil innan vi plockade ut vår leasade i3s i höstas, hyrbilen hade inte ljudet, kan ha varit en 2018 eller 2019 modell tror jag.

Tycker i övrigt det är en ganska trevlig bil, som jag långsiktigt kunde tänka mig att ha som andra bil (har den som enda bil nu), så funderar därför på att köpa en begagnad bil när vår nuvarande leasing går ut framåt vintern. Den grundutrustade modellen som vi nappade på leasingerbjudandet är tyvärr också lite fattig, så om vi köper en bil ska det definitivt vara med backkamera och adaptivfarthållare, och årsmodell innan de införde tinnitusljudet.

Eehh vi ska hämta vår i3s på måndag, den jag provkörde lät inget i låga hastigheter (som jag minns iaf) men du menar alltså att er i3 piper?

Av Halogen

I solved Semantle #22 in 55 guesses. My first guess had a similarity of 9.31. My first word in the top 1000 was at guess #39. My penultimate guess had a similarity of 21.19 (16/1000). https://semantle.novalis.org/

Herregud vilket fantastiskt spel. Och samtidigt otroligt frustrerande.

Av Halogen
Skrivet av stoffe-2k:

Tycker inte det handlar om att puzzla utan att använda den resurs man redan har...

Jo, jag läste nog lite för fort och missade ordet lastbalansering i ditt första inlägg. Det som händer är väl i princip bara att man ev förlänger tiden det tar att ladda sin bil. Vilket kanske inte är ett problem alls beroende på hur man använder sitt fordon.

Av Halogen
Skrivet av stoffe-2k:

Det här med lastbalansering och effekt/kapacitet? killtidningar och funderingar... rätta mig!

bakgrund.
- nuvarande huvudsäkring 3 x 16A ~ borde ge en max kapacitet på 11Kw
- inga storslukare igång under natten vilket borde innebära att merparten av dessa 11Kw är tillgängliga för laddning.(?)

Låt oss säga att man har 8-10Kw ledigt under natten 8-12timmar, det bör ju räcka för att fylla de flesta av dagens batteri...

Varför bör man då uppgradera till 3 x 20A (vilket tillför en ökad månadskostnad) (de flesta elektriker och el-bolag rekommenderar detta)

Kanske för att din uträkning bygger på att storförbrukare är avstängda på natten, och många har kanske värmegolv, någon elradiator och handdukstork etc igång även under den tiden. Då finns inga 11kW tillgängliga längre. Men visst, man kan ju puzzla med förbrukningen om man tycker det är värt det.

Av Halogen
Skrivet av hasenfrasen:

Även en vanlig gathoj faller inte pladask på sidan om man råkar köra på en grusväg. Däckvalet är väl det mest avgörande för stabilitet på föredraget vägunderlag.

Visst är det så, men jag tycker ändå att man bör ändå tänka över hur man kommer att använda sitt fordon, alla cyklar har ju ett mer eller mindre uttalat användningsområde. Man kan köra jorden runt på en R1:a om man vill men det säger väl mer om föraren än om R1:ans offroadegenskaper.

Skrivet av hasenfrasen:

Många av Sveriges grusvägar är tyvärr låsta med vägbommar.

Ja, det blir bättre ju längre upp i landet man kommer men här nere i västergötland är det mesta bommat tyvärr.

Av Halogen
Skrivet av Cerb:

Husqvarna Norden 901 kanske faller i smaken då, eftersom det är en 890 Adventure R med ett face man kan kolla flera gånger på?
(kostar iofs en del)

Jag var faktiskt iväg och klämde på den för ett par veckor sedan! Snyggare än 890:n visserligen men inte jättesnygg heller tycker jag. Upplevde den som väldigt bred, bred sadel och bred över tanken. Och ja, den är ny och därmed dyr. Ska ändå åka tillbaka och provköra när det blir varmare tänkte jag.

Av Halogen
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Planen är att kunna köra grus / småvägar även om det primärt skulle bli asfalt.

Listan att provköra för nuvarande är:

* BMW 1200 GS
* BMW 800/850 GS
*Triumph Tiger 1200
* Honda Africa Twin
* Suzuki V-Strom 1000
* KTM 890 Adventure
*KTM 1190
*Kawasaki Versys 1000
*Yamaha super tenere?

Ok. Fundera lite på hur mycket grusåka det kommer bli, det kan få betydelse för vilka hojar som är intressanta. Som exempel, 890 Adventure är en jättekapabel offroadhoj med rätt däck medans Versys 1000 är mer eller mindre en tourer med gatdäck och hög ruta. Resten av hojarna faller någonstans inom det spektrumet.

Jag funderar själv på att byta ut den lilla Honda CRF250L som jag köpte förra året mot något större, men jag kollar främst på mellanklassare med offroadfokus typ Tenere 700. 890 Adventure hade varit ett alternativ om den inte kostade apa och var så himla ful (subjektiv åsikt givetvis).

Av Halogen
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Nu är man hojlös! Blir spännande att se vad det blir för nytt till sommaren även om det lutar mot BMW 1200 GS så vet jag inte.
Har ni några tips (på billigare) hojar som gör liknande BMWn? Tänker jag plus eventuellt sambo och packning ut på vägarna dvs.

Kommer du köra grus någonting eller enbart asfalt? Finns bättre asfaltstourers än GS menar jag.

Av Halogen
Skrivet av Oegat:

Jag undrar också det. På pizzakartongerna från "Pizzabakeren", en kedja här i Norge, står det bland annat "Nybakte bunner hver dag" och "Ekte ost". Oklart vilka av deras ev. konkurrenter som bakar på gårdagens pizzabottnar med falsk ost.

Pizzaost (på pizzerior dvs) är nästan inte att betrakta som ost egentligen så det är kanske det de anspelar på.

Av Halogen

Håller tummarna för en expansion.

Av Halogen
Skrivet av anon134512:

Ja, det hade varit det mest ekonomiska. De brukar dock ha batterihyra. Anledningen till att jag egentligen inte kollat på så billigt för att jag anser mig ha råd med mer och att nedgraderingen från nuvarande bil är för stor

Stämmer, men det är mer än en "hyra" för batteriet utan även en form av försäkring förstod jag det som. Dvs händer något med batteriet så fixar Renault det åt dig, vilket inte känns som en helt galen idé.

Av Halogen
Skrivet av anon134512:

Dieselpriset ökar stadigt och jag måste börja pendla igen då högskolan återgår till på plats undervisning. Jag har nu kommit till brytningspunkten där det vore billigare att skaffa en mindre elbil på grund av detta enligt mina uträkningar. Jag är vanligtvis inte mycket för leasing men tror mig hittat ett erbjudande som kanske inte är så dumt. Har ni någon input? Kör mestadels landsväg 5 mil totalt om dagen 5 dagar i veckan. Några gånger per år 30 mil resor.

3884 kr /mån 2000mil per år inklusive försäkring. Vinterhjulen är 299 kr i månaden inkluderat i dessa (kanske är mer värt att köpa dessa? Blir 10 764 kr över hela löptiden)

https://carplus.se/bil/nya-opel-mokka-e-gs-line/

Opel Mokka-e GSLine E 136 Automat M2022

Alternativt köpa en beggad Zoe kanske? Nej, den är inte mycket att hänga i granen egentilgen men man kan hitta en på blocket för under 100k.

Av Halogen
Skrivet av filipcombat:

Trevlig tråd som man inte sett förens nu

Själv kör jag Z900 MY20 samt en RC8R MY11

Vill bara flika in att RC8R är en av de coolaste hojarna som byggts och du får aldrig sälja den. Tack för ordet.

Av Halogen
Skrivet av doctor_N:

Den där franska lösningen var väldigt fransk! Men elegant ändå, tror aldrig jag sett den förut.

Eller Mercedes enkelblad. Väldigt tysk och överingenjörad lösning, jag gillar't.

Av Halogen
Skrivet av Sinery:

Fel fråga, det ska vara "terapeutiska" våglängder.
Max effekt inte relevant.

Vad är skillnaden på terapeutisk IR och vanlig IR då?

Av Halogen
Skrivet av Hulle:

Varför övergavs elbilarna med räckviddsförlängare i form av en liten bensinmotor med fast varvtal som inte var kopplad till hjulen utan endast till generatorn?

Alltså istället för den typ av laddhybrider som ändå är rätt poppis idag?

/hulle.

Förutom det som redan nämnts så hade BMW problem med just REx-motorn, det ser ut som en bra idé på pappret men i praktiken så orsakade den en hel del problem. Som hjälpmotor så visste man att den skulle användas ganska sällan, vilket innebar att man designade den med en trycksatt bensintank för att förlänga bensinens hållbarhet i tanken. Detta blev grunden till mängder med olika problem, tappar bensintanken trycket så tänds en varningslampa och bilen tillåter inte att man öppnar tankluckan t ex.

Av Halogen

Vet ni, den där skiten kan ni behålla.

Av Halogen

Det är ju gigantiskt... NR200p är redan stort för klassen så jag fattar inte riktigt vem den tilltänkta kunden är för detta chassi. Någon som råkar ha en mITX-bräda men som egentligen inte tycker om SFF kanske.

Av Halogen

Och nu guld till Sara Hector i storslalomen. Stort!