Inlägg

Inlägg som plainSailing har skrivit i forumet
Av plainSailing

Tangentbordet?

Jag tycker UH552 ser väldigt prisvärd och trevlig ut men samtidigt är jag ganska kräsen när det gäller tangentbord. Det verkar vara den svaga punkten på den här datorn.

Jag har en HP elitebook som är ett par år gammal på jobbet med ett fullstort tangentbord. Kvaliteten på tangenterna är under all kritik, lösa, sladdriga och plastiga (har blivit mycket bättre på senare år) men de sitter på “rätta” ställena och det är viktigt. Måttet mellan vänsterkanten på tangent A till höger på tangent Ä är 20,6 cm. Det ger en behaglig fullfingersättning för mig.

Min sambo har en Sony vaio netbook som jag tror har 95% tangentbord. Tangentkvaliteten är Mac standard, dvs super fina att trycka på men storleken är lite för liten och det gör att man trycker fel hela tiden. Här är måttet mellan vänstersidan på A till högersidan på Ä 19,9 cm.

7 mm på hela bredden gör en väldigt stor skillnad på skrivbarheten. Storlek och sepparering mellan tangenterna är inte så viktigit bara centrumavståndet är det “rätta” enligt mig.

Någon som har Fujitsu datorn och har lust att mäta tangentbordet? För att jag ska slå till måste det ligga nära 20,6 cm annars blir jag bara besviken.

Av plainSailing

Det här med Chromebooks...

Har av och till det senaste året surfat information om Chromebooks. Känner att det kanske skulle kunna vara ett bra komplement till min Nexus 7:a. Större skärm, tangenbord och en webläsare som klarar "dator-anpassade" websidor bättre än vad en surfplatta gör.

Problemet är att jag inte riktigt förstår hur man har tänkte det här med lagring. Google drive och Dropbox känns inte så konstigt men hur är det tänkt att man ska använda den inbyggda hårdisken som finns i vissa modeller? Acer har någon med 300 Gb disk t.ex.?

En annan rellaterad fråga blir då hur skulle jag kunna komma åt att läsa och editera dokument, excel ark, bilder, filmer osv. som jag sparar på min FreeNAS? Jag använder Google drive idag för vissa saker men det finns andra typer av data som jag inte vill anförtro åt det publika molnet.

Någon som har en Chromebook och lyckats göra något mer än skriver mail, kör youtube och skriver med Google Docs? Installera någon form av linux-dist känns uteslutet för då är man tillbaka till en bärbar med ett OS att administrera och för dålig prestanda och då köper jag nog heldre en ultrabook.

Av plainSailing

Ricktigt snyggt!

Har gått lite i samma tankar och nu blir man sugen. Har du någon motivering till varför det blev AMD llano framför t.ex. Sandy Bridge i3? Strömförbrukningssifror skulle också vara intressant att se.

Skickades från m.sweclockers.com

Av plainSailing

Videoredigering och filserver

Känner att det börjar bli dags att uppgradera datorn och filservern. Idag har jag två separata datorer som börjar bli gamla. Tanken är att slå ihop dessa till en med låg strömförbrukning som kan stå på 24/7.

Ubuntu Linux gäller som OS.

Kraven, önskemålen är som följer.
Filserver:
- Samba till två bärbara
- LAMP för enkla infosidor som används av familjen
- Strömsnål, 24/7 drift
- Mythtv backend för inspelning av 2 parallella program

Desktop användning:
- Websurfing
- Inga grafiktunga spel
- Videoredigering för hemma bruk, HD film (kdenlive)

Velar lite mellan llano x4 och en Sandy Bridge.

SB är strömsnål men A75 styrkretsen känns modernare med 6 sata III och usb3 till en billig peng. Bra filserver egenskaper.

SB snabbare (i videoencoding benchmark) men llano har fler kärnor per krona och högre minnesfrekvenser. Vad ska man prioritera för videoredigering? Klocka, kärnor, minnesfrekvens, grafikprestanda? Någon som har lite idéer och kunskap?

Bulldozer, Phenom, am3+ eller diskret grafik känns inte aktuellt om man ska få ner strömförbrukningen.

Behöver bara moderkort, minne och processor. Det övriga tar jag från filservern.

Känns inte som om det är så stor idé att sätta en budget för bygget. I min värld tror jag att de två oförenliga kraven, strömsnål och redigeringsprestanda kommer se till att det inte drar iväg hejdlöst. Men ca 5kkr känns ändå som en rimlig gräns.

Vad tror den samlades visheten på forumet?

Av plainSailing

Jag sökte även hjälp på Mythbuntus IRC kanal och fick reda på vad mitt problem berodde på.

Det hade med deinterlacing att göra. När man kör ATI/AMD grafik funkar det tydligen inte alltid att köra default interlacern bob2x. Om man byter till t.ex. Interlaced2x istället och låter TV:n sköta deinterlacingen så blir det bara en bild.

Jag förstår aldeles för lite av hur interlacing fungerar men bob2x verkar visa hela bilden med halva antalet linjer om vartannat. På något sätt klarar inte min zacate av att hantera det här och TV blir förvirrad och visar båda bilderna samtidigt ovanför varandra.

http://www.mythtv.org/wiki/Deinterlacing

Ett tips för andra som kanske stöter på samma skumma problem.

Av plainSailing

MythTV och usb dvb-t problem

Har satt upp en HTPC med AMD Fusion kortet ASRock E350M1 och är nöjd med prestandan så här långt. Jag har även installerat en USB DVB-T dongel som jag hade liggande. Den har funkat utan problem på andra datorer där jag kört Mythbuntu men nu får jag ett mycket skummt problem.

När jag tittar på tv får jag alltid "dubbel" bild. Samma kanal visas i ihoptryckt i övre och under halvan av skärmen samtidigt. Alla "on-screen" menyer och annan info från Mythtv blir också dubblerad, en i övre och en i undre halvan.

När jag ser på DVD eller DVD rippad till disk beter det sig som man förväntar sig, dvs. en kopia av bilden över hela TV:n.

Har svårt att tro att det har med hårdvaran att göra utan gissar att det är någon inställning någonstas som inte är ställd som jag vill ha den men förstår inte vad det skulle kunna vara. Googel verkar inte heller kunna hjälpa mig här. Någon som har råkat ut för det här och har några tips?

Kör förövrigt Mythbuntu 11.04 med Catalyst drivrutinerna som Ubuntu installerar åt en om man ber om icke-fri mjukvara.

Av plainSailing

Jag har också sneglat på i3-2100T eftersom den verkar dra mindre stöm än en Atom i idle. Vilket en hemma server gör större delen av tiden, men samtidigt ger den 3-5 gånger bättre prestanda, en oslagbar kombination.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2100t.ht...

Den borde kunna göra det du vill.

Saknar bara ett bra, strömsnålt moderkort att kombinera det med. Några idéer?

Av plainSailing

Jag har också gått i samma tankar vad gäller server. Funderar dock på detta Fusion kort: http://www.webhallen.com/hardvara/129255-asus_e35m1-m_pro-amd...

Fler möjligheter om man vill ha en extra diskkontroller och/eller nätverkskort.

Frågan är bara om man får tillräckligt med "server kraft" eftersom man till stor del betalar för grafikprestanda som inte används i en typisk hemma server.

Av plainSailing

Gjorde ett litet experiment och körde Linux från en annan disk och monterade partitionerna på min nuvarande WD Caviar Green som ren lagring. Då ökade load cycle count långsamt och i en takt som jag skulle bedömma som normal utan att öka timeout tiden med WDIDLE.

Blev därför ytterligaren en WD Green disk på 1Tb. Borde komma på posten i morgon från Inet.se.

Tack för en bra diskusion.

Av plainSailing

Tack jookeer. Fel av mig. Har läst så mycket om WD Green den senaste tiden att man lätt rör ihop det när man inte tänker efter.

Börjar så smått bli övertygad att stanna med ett beprövat kort och köpa WD Caviar Green igen. Men ska läsa på lite mer om Samsung först innan jag bestämmer mig.

Av plainSailing
Skrivet av MultiMan:

Vilket "problem" menar du? De nervösa sifferbitare som ser ett värde i SMART och tror att disken ska dö? ...
... Jag har inte heller läst någonstans om någon som har kunnat härleda en diskdöd till för hög load cycle count. Har du sett det, länka gärna.

Den garanterade gränsen för vanliga diskar är 300 000 och för Enterprise-diskarna (som har samma mekanism) är 600 000. Jag har som sagt inte sett någon som gått över dessa värden, disken dött och de kunnat visa att det var orsaken. Snarare ligger WD Green väldigt lågt i felstatistiken enligt de få rapporter man kan hitta.

Jo, jag tänker på "sifferproblemet" men du har rätt i att jag inte hittat något enda fall där man pratar om konkreta problem med disken på grund av snabbt ökande load cycle count. Det är också så att jag hittar ganska få rapporter om felande diskar från WD över lag. Därför vill jag gärna satsa på WD om man inte kan misstänka att slitna armar eller liknande är en tickande bomb som kommer slå ut diskar på löpande band så fort tiden är inne.

Jag är medveten om att 300 000 load cycles är beräknad "Mean Time to Failure" inte "Time to Failure" så det är inte så att jag är rädd att disken ska dö den dag den passerar 300 000 men man kan inte borste ifrån att den närmarsig och kommer passera den gränsen långt innan jag anser att den är redo för skroten.

Skrivet av jookeer:

Jag kör många WD GP och satt upp vilointervallet (LLC) från 8 s till 300 s, vilket rekommenderas från användare över hela världen, Googla!
...
Som lagringsdisk skall du inte jämföra WD GP med F3 utan med F4.

Vad jag har läst funkar inte WDIDLE på Caviar Green som är tillverkade efter hösten 2009, men funkar på GP diskar som jag tolkar som Enterprice diskar som ex. R4-GP. Är det så att jag är fel ute här?

Jag har väldigt dålig koll på vad som skiljer F3 och F4 från samung åt. Som jag förstår det så ersätts F1 serien av F3 och F2 skapades för ecoGreen diskar. Jag tog bara den disk som verkade vara mest populär i 1TB storlek och det brukar betyda att den inte är helt dålig i alla fall.

Av plainSailing

Någon som har erfarenehet av Spinpoint F3?

Kör en Ubuntu server hemma för lagring och behöver utöka lagringskapaciteten. De två viktigaste kriterierna är att disken är sval och har låg ljudvolym. Prestandan borde vara tillräcklig vilken disk jag än väljer.

Har kört WD Caviar Green i en annan Linux maskin sedan ett år tillbaka som system och lagringsdisk. Har varit väldigt nöjd då den håller sig sval och är i det närmaste ljudlös.

Tänkte köpa en sån till men nu vet jag inte om jag vågar. Hittade just en massa artiklar om Load Cyckle problemet och ser att jag har det på min disk. Är redan uppe i 115000 efter ett år i en dator som inte gått särskilt mycket.

Tittade i stället på Samsung Spinpoint F3 som verkar vara populär. Men eftersom det är en ”vanlig” disk med högre rotationshastighet och utan specifika strömsparfunktioner undrar jag om någon har erfarenhet av disken och kan jämföra den med en WD Caviar Green. Hur är det med värme, ljud och vibrationer? Har även läst om en del DOA problem, några erfarenheter där?

Av plainSailing

Ser bra ut. Vore kul att se lite strömförbrukningssiffror då jag funderar i liknande banor.

Av plainSailing

Ansluta extern antenn på N-standard AP

Jag skulle vilja dela ADSL med en granne i fritidsboendet utomlands via WLAN. Grannens WLAN räcker till balkongen, ca 30 meter genom flera stenmurar och väggar men inte in i huset. Funderar därför på att sätta upp en enkel och billig repeater med utomhusantenn för att lösa problemet.

Hittade denna: TP-LINK TL-WA901ND. Okännt märke för mig men den verkar göra jobbet och jag har inte hittat något negativt skrivet om den.

Kompletera med en utomhus Yagi antenn som stöder N-standarden.

Frågan blir då vad som händer om jag byter ut en av antennerna på access punkten mot en utomhus antenn? Jag vill ha WLAN inne och samtidigt kopplas mot grannen. Kommer det att fungera eller får AP:n spel rent radiomässigt när de tre antennerna inte är lika dana? Någon som vet eller har erfarenhet?