Inlägg

Inlägg som CGD har skrivit i forumet
Av CGD

Jag hittade Asus appen och följde den och då gick det bra. Men länken som Asus hänvisade till gjorde bara att jag kom till Asus sida men inte till routern. Men det fungerade nu med appen. Jag kan fortfarande inte få till ett konto till Asus, men det behövs ju egentligen inte. Jag har ett gammalt konto hos Asus, men det fungerade inte. Kanske för gammalt och oanvänt. Jag hittade en nätadress, inte samma som MP636 föreslog, utan 192.168.50.1 och med den kom jag in i routern även på bordsdatorn.
Men stort tack till alla som engagerat sig.

Av CGD

Lyckas inte instalera min nya router

Jag har köpt en Asus RT-AX58U router, men jag kan inte installera den. Som ni märker kommer jag ju ut på nätet med min tråd uppkopplade dator men det trådlösa går ju inte.
Det går helt enkelt inte att logga in i routern.
Försöker jag göra ett konto hos Asus så går inte det heller, Jag kommer till den blå knappen "Sign up now". Den är klart blå men inget händer när jag trycker på den.
Lika dant med första början med routern Jag går till http://www.asus.com och kommer där jag ska skriva in nätnamn och lösen och sedan gå vidare. Där ska jag fylla i namn för routern och lösenord två gånger men på den blå rutan är det bara en snurrande väntecirkel och inget mer händer.
Vad är det som gör att det blir stopp överallt?

Av CGD

Jag har alla familjens gamla mobiler i en låda, men det vill jag inte. Men var slänger man mobiler? finns det företag som vill återvinna alla exotisk metall. Jag lästa att Boliden får mer guld från gamla mobiler än vad de gräver upp i sina gruvor!

Av CGD

Tack för olika förslag.
Jag vet inte hur de kopplat, om det är 2,4 eller 5 GHz.
Det är en Samsung 65 QN95B TV. De hade lite problem med ljudet på den. Det verkade som det var något som "skramlade" vid låga toner. Enligt Internet ett inte helt ovanligt problem. De löste det genom att ändra på ljudet.
Jag får titta lite mer och höra vad de själva vill nästa gång jag kan komma på besök.

Av CGD

Lång LAN kabel

Dottern och hennes sambo har ett hus med två våningar. Fiber kommer in till en router på andra våningen i ena änden av huset. Det har fugerat fram till nu. Nu har de köpt en stor 4K TV som står på första våningen i andra änden av huset och det är problem med att tal och bild inte vill hänga ihop. En inköpt repeter har inte hjälpt.
Jag föreslår att vi ska dra en kabel från routern ner till en switch där TV står. Då kan både TV, Cromecast 4K och repetern kopplas in i switchen. Låter det bra?

Av CGD

Förslag på en inte så dyr router

Hej och God Jul till alla som läser detta.

Jag har Telenor bredband via ett LAN uttag hemma i min lägenhet. Det ska vara på 250 GB/s. Eftersom jag en tid hade IP telefoni har jag en av Telenors routrar. Men jag vill nu ha en egen router, en som Telenor inte kan gå in och ändra i så som de tydligen kan om man har deras egen router.
Eftersom barnen nu har egna boende är jag nu ensamboende och tror inte jag behöver en så speciellt sofistikerad router. Den ska med tråd kopplas upp till mina två datorer som sällan är igång samtidigt samt TV och Blu Ray spelaren. Trådlöst till min Cromcast, mobil och min bärbara dator. Oftast är bara en sak igång samtidigt.
Just nu använder jag min gamla D-link 615 router som klarar som mest 100 GB/s. Fungerar helt okej med allt, men jag vill ha en som klarar den fart som mitt bredband har. Om jag önskar och betalar mer ska det klara 1000 GB/s.

Så kan ni ge mig några förslag på en passande router gärna med ett USB uttag.

Av CGD

Tack. Det är ju nästan desamma som inget.

Av CGD

Hur Stor hårddisk

Jag tänker på att köpa en Asus RT-AX58U Trådlös router AX3000 nu på Black Week. Den har ju en USB port som jag tänkte använda till att ansluta en hårddisk, men hur stor kan den vara. Jag hittar inget som anger detta men har ändå fått ett intryck att det finns begränsningar. Exempelvis skulle jag kunna koppla in en box med två diskar?

Den här routern finns hos Kjell & Company för 1249 Kr. Har någon förslag på annan router, kanske med två USB portar.
Jag har inget speciellt spelbehov så routern ska kopplas upp, med kabel till två datorer, en TV, en blu-ray spelare och en förstärkare samt trädlöst till en dator, en Chromecast och en mobil.

Av CGD

Ja du FX9 jag förstod faktiskt det.
Jag hade tänkt att du och andra skulle förstå att jag undrar om han kunde nämna några modeller. Jag var i databutiken och frågade men de kunde inte svara, de visste om USB uttaget på de routrar de sålde skulle acceptera mer en en inkopplad sak. Jag vill ju gärna hitta en router som samtidigt håller priset nere. Mest för att en NAS kostar mer.
Vad gäller USB låda för flera hårddiskar har jag bara sett en modell och där angavs inte om alla diskar gick i serie eller var parallella.

Av CGD

Filmkamera tror jag är rätt kul att ha.

Av CGD

Kan du utveckla dit svar lite mer?

Av CGD

Router med USB

Om jag köper en router med USB 3 port (eller bättre) kan jag då koppla en USB 3 låda som innehåller fyra hårddiskar och komma åt dem var för sig?

Av CGD

Jag har en äldre Sony Xperia XA2 mobil med USB C laddning. Men Sony skriver att jag måste använda just deras laddare. Nu har jag köpt en Samsung Galaxy Tab S7. Den har ju också USB C laddning och även där uppmanas jag att endast använda den medföljande laddaren. Det här stämmer ju inte med vad EU säger att alla laddare ska passa alla apparater!
Samsung laddaren har nog mer kraft för om jag laddar Tab S7 med mobilen laddare så går det mycket långsammare. Men vad händer då om jag laddar mobilen med Tab S7s laddare? Klarar mobilen av det?
Men var inte EUs ide att alla apparater skulle säljas utan laddare s att alla fick köpa en laddare som då skulle passa till alla.

När det gäller Apple så hoppas jag att EU förbjuder att deras mobiler får säljas inom EU såvida de inte sätter in en USB C port i sina saker. Det är inte så att jag tycker det ena är bättre än det andra men alla måste ju ha samma system om det ska vara någon ide. Eller vad tycker ni? Meningen är ju att det ska bli mindre skräp. Dessutom vad ska man göra av alla gamla mobiler? Just nu har nog tio olika i en låda här hemma, och en hel drös olika laddare med olika kontakter. Borde inte alla mobiler samlas in så att det gick att ta tillvara all sällsynt metall i dem?

Av CGD

Ja, jag tycker också att kabel är ett bättre alternativ men om man nu inte vill ha det. Har ni några förslag på helt trådlöst från Telias accesspunkt?

Av CGD

Nätverk i en villa

Hej alla kunniga.
Dottern ska flytta till en villa och vill ha hjälp med Internet och det vill jag med. Hur ska jag bäst lösa det?
Villan har två våningar där Telia fiber kommer in på övervåningen. Hon och sambon har två Cromecast till var sin TV och sedan vill de trådlöst till sina datorer och sina mobiler. Nuvarande ägaren använder sig utav elnätet.

Av CGD

Kan jag verkligen ändra vilket BIOS som ska vara igång medans datorn går? Jag har däremot prövat att köra bägge BIOS parallellt och då gjort en BIOS uppdatering. Men det fungerade inte.

Av CGD

BIOS kopiering

Jag har Gigabyte moderkort Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK.
BIOS 1 fungerar inte längre men BIOS 2 gör det. Kan jag kopiera över BIOS 2 till BIOS 1 så att bägge BIOS fungerar igen?

Av CGD

Nej jag hade framtill att två diskar sluta fungera inte gjort någon ändring alls. Men senare efter att jag försök reda vad som var fel fick jag problem med BIOS och registret. Jag har nu bara en skivenhet inkopplad och den var det konstigt problem med. När jag startade datorn var den inte med men om jag startade datorn med en startbar skiva så startade datorn med skivan. Men så såg jag att det i enhetshanteraren stod att det var registerfel. Det gick inte att göra en systemåterställning men jag har flera kopior utav hela systemet (Windows plus program) så jag la in den senaste och då fungerade skivenheten igen. Men jag hade tidigare också inte kunnat starta datorn alls. Fel i BIOS. Men det finns en BIOS kopia på moderkortet som jag kunde skifta till och då startade datorn igen.
Så nu fungerar datorn som vanligt förutom då SATA port 4 och 5.
Här kan jag också passa på att fråga hur jag gör med BIOS. Nu använder jag ju en kopia eller BIOS 2. Hur gör jag för att få över BIOS 2 till BIOS 1 igen?

Av CGD

Efter att ha testat alla portar vet jag att det är port 4 och 5 som bara slutade fungera. Nej jag har inga RAID av någon sort bara SSD, hårddiskar och två optiska skivenheter. Det är ju ingen som helst åverkan på dessa kontakter. Jag menar man sätter i alla kablar sedan sitter ju de där utan att någon rör dem. Och ändå kan de bara gå sönder så där plötsligt. Och varför just 4 och 5 samtidigt. Hänger de ihop på något sätt?

Av CGD

Hårddiskproblem

Jag har ett Gigabyte GA-Z79X-UD5H-BK moderkort. Det har en SATA kontakt med uttag 0-5 och en mindre SATA kontakt med uttag 6-7.Plötsligt igår slutade uttag 3 och fem att fungera. (De sitter rakt ovanför varandra).
Det jag skriver nu låter lite dumt, men kan enbart två uttag sluta att fungera. (De har ju gjort det) Kan jag göra något åt det eller är det bara till att köpa en lös SATA enhet?
Köpa nytt moder kort hade ju också varit en väg att gå men jag tror det blir svårt att hitta ett likadant kort. Det måste ju ha åtta SATA portar och kunna ta emot min CPU. En Intel Core i7-4790K.