Inlägg

Inlägg som JohanOeberg har skrivit i forumet
Av JohanOeberg
Skrivet av DenOkunnige:

I have no idea what i am doing...

Jag uppskattar din ärlighet!

Jag har egentligen inget rakt svar som är säkert.

Men, för att brainstorma lite:

Om nätagget ENDAST leverear 12A på i 12v så är ju effekten av det 144 W. Således bör det finnas 466 W kvar som kan tas ut i andra spänningar. Jag tycker det låter orimligt.

Sen så borde det väl inte vara några bekymmer om man paralellkopplar flera "linor" så länge de kan leverera samma ström, eller? Tänker att OM det är så att du kan hitta 2 st "linor" i 12v, 12 A samt 3 st i 12v, 6 A och paralellkopplar dem så kommer ju varje "lina" belastas med 8 A och det är väl icke önskvärt.

Med det sagt så vet jag heller inte säkert :=)

Lycka till!

Av JohanOeberg

Så, nu har jag moddat en EPS12V 8pin hona -> hane till:

EPS12V 8pin hona -> 6 pin PCI-express hane.

Det var ett jädrans meck att få ur pinsen, men när man väl fått in tekniken så går det lättare. Jag använde två häftapparats "häft" som jag tryckte ner på varsin sida.

Resultatet blev fint men det är två kablar som inte används. Dessa har jag isolerat varförsig med eltejp.

Jag undrar nu: Gör det något att två (en COM och en +12v) av EPSens åtta kablar inte används? Eller måste fördelningen vara jämn på alla kontakter/pins?

/Johan

Av JohanOeberg
Skrivet av MulleEng:

På den här bilden (översta) så finns de kablarna som du ska ha till ditt nätagg.
De två röda som är överst är till grafikkortet, den ena (till vänster) är en 6+2-pin och den andra en vanlig 6-pin.
De kablarna som sitter fast i nätagget som inte är modulära är dels 24-pinnaren till moderkortet och även 8 och 4-pinnaren till processorn. (Som kan ses på undre bilden).
Du ska således ha två stycken kablar som du kan använda till ett grafikkort som kräver 6-pins kontakt.
Det är inte så att du köpt nätaggregatet begagnat så du inte fick med de kablarna?
http://www.overclockersclub.com/vimages/ocz_mxs_pro_600w/pg2_...

http://www.overclockersclub.com/vimages/ocz_mxs_pro_600w/pg2_...

Jag uppskattar verkligen din(a) ansträngning(ar) Mulle!

Det stämmer mycket bra. Jag har samtliga av de där modulära kablarna. Saken är den att min låda (Fractal Design Node 304), mitt nätagg och graffikkort inte lirade så bra med utrymmena som jag tänkt; Jag är bombsäker på att jag läst att mitt nätagg var 150 mm "djupt" och att jag då skulle fått plats med de modulära kablarna. Nu var verkligheten inte sådan då nätagget var 160 mm... :@ Så de !röda! modulära kablarna får tyvär inte plats.

Och jag använder i dagsläget en modulär 2xMolex 4-pin -> 6-pin pci-express-kabel. Men mitt mål är att ha så lite kablar som möjligt. Jag ska modda chassit för att öka luftlödet till grafikkortet och då är den kabeln ivägen.

Så, det är därför jag är lite envis med att skapa en kabel-adapter från EPSen till Pcien...

Av JohanOeberg
Skrivet av Deathdancer:

Här har du en bra kandidat för moddning: http://www.inet.se/produkt/8906181/grafikkort-6-pin-till-8-pi...

Jag skulle personligen låta kontakterna på 8-pin vara, och egentligen bara klippa EATX och PCIe 8pin en bit innan kontakterna, för att sedan bara skala, löda och isolera. Blir kanske inte lika snyggt, men då finns det mindre chans att man gör fel

Tack för tipset!

Men det känns som om jag vill hålla kontakterna så "orörda" som möjligt; just varför jag lockas av att köpa 8pin hona och göra det 100% återställbart.

Av JohanOeberg
Skrivet av Deathdancer:

Hej igen!

Det du tänkt göra är möjligt, förutsatt att vissa parametrar stämmer.

1. Att EATX 8-pin hämtar 12v från samma lina som PCIe - Annars kan det vara så att grafikkortet överbelastar linan.
2. Att du vet hur man extraherar kablar ur sina kontaktdosor, och har tillräckligt med tålamod för att det inte slå sönder sakerna när det inte går som du vill

Sedan är det väldigt bra om du dokumenterar ordentligt medans du gör det hela. Börja med att skissa upp ett kopplingsschema och ta kort på kontakterna, för att kunna gå tillbaka vid ev. förvirring. Märkning av de extraherade kablarna är väldigt viktigt. Sedan gör du bäst i att kolla och kopiera hur en 6pin-8-pin är uppbyggd, och reservera motsvarande mängd 12v-ledare(gula) och nollor(svarta) från din EATX-kontakt.

För att se om din 12v-lina kommer hålla är det enklast att kolla på nätagget om du har fler än en 12v-lina, och hur många Ampere den är rekommenderad till.

Börja med förarbetet och gör din hemläxa ordentligt så kommer det antagligen inte vara någon fara

Ok. Jag gjorde ett försök att få ut ett iaf en pinne med hjälp av nålar. dock sitter det som berget. Det sammantaget med att det blir lika mycket (eller i alla fall hälften) så besvärligt igen om/när jag skulle behöva återställa kontakterna gör att jag hellre betalar och gör min egen kabel-adapter. Alltså alternativ nr 2. Om man inte tappar mycket prestanda på det, men det är antar jag man inte gör?

Vad gäller 12v lina så är jag lite osäker där. Nätagget är en ModXStream Pro 600W.

Manualen:

http://www.ocztechnology.com/ocz-500w-700w-modxstream-pro-pow...

Näst sista sidan beskriver electrical specification som säger att det finns två +12VDC "linor" som kan leverera 25A och en -12V lina som mäktar med 0,3A . Den informationen tillsammans med sista sidan som visar att EATX-kontakten har 4 st +12VDC gör att jag kan anta att det är safe?

Den enda andra 12V som jag använder i systemet är 24pins Main Power Connector.

/Johan

Av JohanOeberg
Skrivet av Deathdancer:

Den kontakten du pratar om är en EATX 12v som är menad för moderkortet. Den delar inte samma layout som PCI 6+2, och därför ska du inte ens försöka använda den till grafikkortet.

EATX 12v:
http://www.kjell.com/resources/sv-se/fraga_kjell/hur-funkar-d...

PCI-E 6+2:
http://i.stack.imgur.com/jgXsd.jpg

Denna bild visar mer tydligt hur de skiljer sig åt:
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTU36SCbZLNZcWUH0DNJX...

OM du skulle lyckas med konststycket att få i en EATX 8-pin i ditt grafikkort skulle det endast leda till tårar och ljusbågar. Kortslutning skulle vara ett faktum, och du skulle må lite sämre än innan

Lycka till!

Jag passar på att svara dig och MrJensa samtidigt. Först: Tack för väldigt bra svar! Det stämmer: Det är en EATX12v kontakt. Varför den inte går att placera så 2 poler är "utanför" kontakten. Tyvär.

Jag har läst och nätagget ska leverera 12V DC x 4 och 4x COM (Jag tolkar det som jord?). Så; jag har två alernativ:

1. Försöka få ur samtliga "pins" ur EATX-kontakten och sen göra det samma ur en av de modulära kablar så jag får en 6 pins pci-e kontakt, sen sätta på den (korrekt) på kablarna som satt i EATX-kontakten och sen isolera de två kvarvarande (1st 12v DC och en COM). Det är det billigaste alternativet.

2. Köpa 1 st EATX hona, 1 st PCI-e hane samt korrekta hon och hane pins, montera de senare på 6 st kablar och sen på med kontakterna. Det är det enklaste alternativet (varför enklaste? Jag försökte få loss de en kabel men de är sleevade så det var väldigt svårt att dra i en enskilld kabel, så jag gissar att det är lättare att trycka in än dra ut )

Vad tror ni? Är det öht görbart? Är de elektriska egenskaperna hos en EATX-kontakt giltiga för en pci-express?

Tackar igen!

/Johan

PS: Den enda butik jag hittat som säljer lösa kontakter är aquatuning.se (tysk butik). Vet ni någon mer?

Av JohanOeberg

Pci-express: 8-pin (hona) till 6-pin (hane), finns en sådan?

Hej.

Jag har köpt ett semimodulärt nätagg som har en 8-pin (ej 6+2) kontakt som jag gärna vill nyttja till mitt grafikkort. Problemet är att grafikkortet kräver 6-pin. Så, efter att ha letat ett tag så undrar jag om någon vet om en sådan adapter finns? och var man hittar den? Alternativt en sida med kontakter som jag kan köpa och själv lösa problemet.

Alltså: Söker en kabel med 8-pin pci-express hona till 6-pin pci-express hane.

Tack på förhand!

Av JohanOeberg

Jag kör ett 660 med 3570 och kommer upp i max 200 fps i 1080p ULTRA med Fraps... Så klart killen snackar sanning!

(Sen att han kanske tittar in i en vägg eller nått liknande, det har ju inte med saken att göra....)

Av JohanOeberg
Skrivet av Roger W:

En annan liten grej: visst sitter utblåset från nätagget en bit ifrån själva sidopanelen? Nu när det är ganska mycket undertryck i burken, finns det kanske risk för att utblåset för nätagget sugs in i burken och tillbaks till raddarna? Ingen jätteskillnad, men blir kanske nån grad svalare om man kunde bygga en "duct" som verkligen leder utblåset från nätagget så det ligger dikt an mot sidopanelen. (nått gummiliknande kanske?)

Riktigt bra fråga och observation! Har själv funderat kring det när det är undertryck i burken.

Hur mycket kostade vattenkylningsutrustningen?

/J

Av JohanOeberg
Skrivet av Reyintaz:

Är inte alla dessa kylare av samma design? Dvs inte mycket som skiljer dem åt.

Mnjea, utöver de som länkats redan så har vi den "vanliga" referensmodellen med radialsfläkt, likt denna:

http://s3.pji.nu/product/standard/800/1072597.jpg

Och sen har vi ju liknande men med vanlig fläkt:

http://s3.pji.nu/product/standard/800/1107572.jpg

Jag gissar på att den senare har ett kylmoment på vardera sida om fläkten vilket betyder att den borde kasta ut halva värmen i burken... :/

Av JohanOeberg

Tack alla för input och för tipsen!

Ber också om ursäkt för bumpningen, hade ingen aning att det fanns en sådan regel (borde läst trådreglerna, igen)

Av JohanOeberg

Bästa kortet för värmetransport ur burken + tyst för max 3000 kr?

Hej.

Jag går i tankar att köpa en mini-itx-burk (tittar spec. på Fractal Design Node 304) och installera hyfsade komponenter för spel. Då riktigt små burkar mer eller mindre == dålig ventilation så önskar jag förebygga värmeslag genom att välja ett grafikkort som blåser ur så mycket av luften ut genom ventilationshålen som möjligt. Samtidigt så vill jag ha ett så tyst system som möjligt, varför jag tror referenskylare går bort då jag läst att de väsnas mest. Det tråkiga är att jag också läst att referenskylare är de som transporterar bort luft bäst... Ett klassiskt dilemma har uppstått.

Jag undrar därför om någon kan tipsa om ett bra grafikkort som:

>Transporterar bort luft från datachassit, alltså ut genom dubbelslottens ventilationshål, som möjligt.
>Som samtidigt är så tyst som möjligt.
>Och som levererar prestanda som minst GTX 550 (eller motsvarande AMD-produkt)

Tack på förhand

/Johan

Av JohanOeberg

Jag funderar på att skaffa en Node 304 och bygga ett litet kit. Jag tänkte också köpa ljudisoleringsplattor och fästa på väl valda platser i chassit. Vad tror ni om det?

Detta kanske blir lite OffTopic:

Jag misstänker att, utöver värmeisolering så kommer luftflödet bli något lidande. Så därför spanar jag efter ett bra grafikort (minst GTX 550 eller motsvarande AMD) som skjuter ut luften genom dess ventilationshål. Vet att referenskylare är duktigt på sådant men de brukar låta mycket, right?

Så, vilket grafikkort passar bäst till ett Node 304 i det hänseendet att den ger minst varm luft i chassit?

Av JohanOeberg

Kunde inte motstå denna gobit. CDON.COM har den för 4990 kr!!! Sure, det är Acers Massproduktions Laptop som känns lite halvtaskig i kvalité. Sitter just nu på mors 5750G med i5-2410m med i övrigt samma specs. Inget att jubla över, byggmässigt eller övrigt.

Men ni vet ju hur det är: Impulse shopping - The mens way of dealing with a great bargin!

/J

Av JohanOeberg
Skrivet av dammskog:

Min laptop har blivit stulen, finns det något sätt att spåra den på?

och vad ska jag köpa för ny modell för försäkringspengarna om jag vill ha en likvärdig?

Aj då. Så jävla illa att folk inte kan skilja på mitt och ditt! Vad gäller spårning så är jag mycket tveksam då jag antar att tjuven blåser rent hddn. För några vecor sen hade inet en kampanj där de sålde 3830TG för 4999, jukt bra pris! Bäst/mest prisvärd just nu är nog Asus U46SV serie för 5790 på CDON, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=990035.

Skickades från m.sweclockers.com

Av JohanOeberg

Bra rescension.

Har du reflekterat något över batteritiden? Hur står den sig för vardagligt användande/surfande?

/J

Av JohanOeberg
Skrivet av hasenfrasen:

För mig i den branschen är en vattenskada en total avskrivning - inte ens värt att titta på. Behöver du ett moderkort, kika på ebay.

<edit>Vad jag menar är att oxidation under BGA_kretsar är väldigt svårt atyt fixa. </edit>

Ok. Tack för din input!

Då jag är lite insatt i kretskort ('stillverkning). Så: oxidation av en bga-krets, om det nu har blivit något vatten på en sådan? är lika med trasig dator?

Bör man ta kontakt med moderkortstillverkaren och fråga vilken komponent som sitter på just den platsen?

/J

Av JohanOeberg

Vattenskada > Exploderad komponent, vilken / går att laga?

Hej.

Long story short: Vattenkaraff vältes över dator av katt i laptop. Hade batteri ikopplat. stod blöt allt ifrån några minuter till 8h (under natten).

Torkat 24h i element och hårfön. Öppnade upp datorn och upptäckte följande:

http://xn--berg-4qa.com/pc1.JPG

Efter rengöring så ser det ut som denna:

http://xn--berg-4qa.com/pc2.JPG

Så. Jag tänker att det är EC102 som exploderat och lämnat spår samt att kanske R251 ser lite utbränd ut.

Jag kopplade i strömsladden och provade starta laptopen. Den gick igån som vanligt. Dock blinkade "power-on"knappen och "glödlamp"-dioden samtidigt med 1/1 period. Efter att jag stängde av datorn så kopplade jag in batteriet också. då blinkade endast batteri-dioden orange, datorn gick ej att starta. Drog ur batteriet och försökte starta. Batteri-dioden blinkade fortfarande. Sen första starten har den ej gått igång igen...

Vad tror ni, är det lagningsbart? Isåfall. vilken komponent tror ni det är som exploderat?

Datormodell: Acer TimelineX 3820TG.

Tack på förhand.

/Kille som gärna vill ha kvar sin dator...

Av JohanOeberg
Skrivet av Gorian:

JohanOeberg: Så länge ingen el gick genom datorn medan den var blöt så ska den inte ta skada. Vatten i sig är ju inte farligt så länge det inte kortsluter någonting.

Så låt datorn ligga i, säg 48h, så bör det vara säkert att koppla in den sen igen.

(notera att jag tog 48h ur huvudet, men tycker att vatten borde dunsta på den tiden)

//Gorian

Batteriet satt i. Antar att det ligger lite spänning på även om datorn är avstängd.

Jag har jobbat med kretskortstillverkning. Så jag plockade isär åbäket och kollade.

Det är en komponent som verkar ha exploderat på moderkortet. Jag tog lite t-röd och rengjorde, kretsplatsen på moderkortet är märkt med ec102. Någon som vet vilken typ av komponent det är?

Datorn va torr och fin. Jag den har stått med avfuktare under natten. Jag satte tillbaka allt och satte i strömkontakten. Drog igång datorn som startade. Funkade finfint. Dock blinkade på "huvud"knappen samt "ljus"/glödlamp-dioden samtidigt. Stängde av datorn och satt i bateriet (fortfarande med strömsladd i). Då började batteri-dioden blinkade orange med samma. Datorn gick inte att starta. Drog ur batteriet, datorn gick inte att starta, batteridioden blinkade. Nu vill den inte starta ö h t.

Hoppas jag inte va för tidigt ute...

Av JohanOeberg

I morse när jag klev upp såg jag att den kvarglömda karaffen med vatten låg ner med öppningen riktad mot laptopen som ställts på vardagsrumsbordet. Mina farhågor besannades när jag tog upp datorn och öppnade locket. Plaskblött. Djävla katthelvetesjävlar. Nära på att min flickvän inte hade några katter längre :@

Så, nu undrar jag om: Någon vet var man får tag i en ServiceManual för 3020TGn?

Hur man ska lösa detta problem på bästa sätt? In med den i ugnen? packetera i plastpåse med massa ris?

Jag har tagit bort batteriet, serviceluckan, tangentbordet, ssdn, och minnesmodulerna. Datork kan ha legat blöt i så läge som 8h.

Fan fan fan fan fan