Slutsats och sammanfattning

AMD AM3 är en stabil plattform och det finns en oändlig mängd möjliga konfigurationer, från billiga Athlon II till de mest påkostade Phenom II X6. Svårast är dock inte att välja processor, där man vanligtvis får vad man betalar för, utan att navigera i moderkortsdjungeln.

Styrkretsar i 800-serien tillsammans med sydbryggan SB850 är det självklara valet för alla som planerar att bygga ett trevligt datorsystem och inte enbart tänka med plånboken. Det finns visserligen andra val, som den äldre 700-serien eller Nvidias övergivna och åldrande Nforce, men dessa saknar i de flesta fall USB 3.0 och SATA 6,0 Gbps, vilket är bra att ha inför framtida uppgraderingar.

Lite smolk i bägaren är att AMD inte har processorer som tävlar i prestandatoppen, vilket gör det dumt att plöja ner allt för mycket pengar i ett datorsystem baserat på AM3. I gengäld är de flesta av AMD:s processorer konkurrenskraftigt prissatta. Överklockare har dessutom goda utsikter med upplåsta Black Edition.

Sist men inte minst vill vi passa på att påminna om att detta är den första delen av en hel artikelserie om dagens moderna plattformar. Nästa man till rakning är Intel LGA 1156.