När Apple introducerade Ipad i början av 2010 var det stora försäljningsargumentet en betydligt större skärm än dåtidens mobiltelefoner. Sedan dess har mobiltelefonerna växt i storlek medan allt fler köper mindre surfplattor. Enligt analytikerna på IDC utgör nu modeller på under åtta tum ungefär hälften av surfplattemarknaden.

Nu rapporterar Wall Street Journal att Microsoft har en sjutummare i rockärmen. Microsoft har inga offentliga planer på att skapa en mindre modell och begränsar partnertillverkare till att använda skärmar på minst tio tum. Den mindre surfplattan, som troligtvis kommer att ingå i Surface-serien, kan dock bli aktuell i samband med lanseringen av Windows 8.1 "Blue" i slutet av året.

Källan uppger att en mindre surfplatta inte ingår i Microsofts ursprungliga planering, men att mjukvarujätten insett att de behöver en sådan produkt för att hänga med i den snabbt växande marknaden. En Surface i storleksklassen sju tum skulle bland annat tävla mot framtida versioner av storsäljarna Apple Ipad Mini och Google Nexus 7, som båda väntas uppdateras under året.