Under 1990-talet var bolaget 3dfx högaktuellt på grafikkortsmarknaden, där många entusiaster bestyckade sina datorbyggen med företagets grafikkort. Mot slutet av årtiondet fick dock bolaget svårt att konkurrera med Nvidia, inte minst då bolagets satsning på den då aktuella Rampage-serien aldrig riktigt blev verklighet.

Väldigt lite finns kvar från företaget, då marknaden idag domineras av Nvidia och AMD. Men i ett försök att minnas 3dfx och dess betydelse för grafikmarknaden hålls en kampanj på Kickstarter för att publicera en bok om bolagets historia. Nu har DSOGaming fått ta sig en smygtitt via författaren Martin Gamero Prieto.

Prieto har nämligen fått tillgång till två Rampage-prototyper direkt från 3dfx utvecklingslabb, via kollegan Oscar Barea, där smygtitten innehåller både bilder och speltester. På menyn står Unreal Tournament, 3DMark 2001 och Max Payne, vilka kan köras på de gamla korten genom en specialgjord drivrutin.

Nämnvärt är att det kräver en särskild adapter då grafikkortens färgrendering innehåller fel, men i övrigt ger de en spelbar bildfrekvens i åtminstone Unreal Tournament. En av huvudattraktionerna med 3dfx grafikkort var bolagets eget grafikgränssnitt Glide, vilket gav en påtaglig prestandaökning i spel kontra Microsofts Direct3D, något som kan ses tydligt på bilderna.

Orsaken var att 3dfx brutit ned OpenGL till de mest nödvändiga beståndsdelarna, så att grafikgränssnittet kunde integreras direkt i grafikkortens kisel. Därav kunde anrop göras direkt till grafikhårdvaran, vilket resulterade i högre prestanda. 3dfx Rampage lyckas med Glide aktiverat uppnå cirka 29 FPS i Unreal Tournament, att jämföra med 7 FPS om DirectX används.

I 3DMark 2001 gäller istället totalt 458 poäng, och bilderna skvallrar om att det rör sig om ett bildspel av rang med enbart 2 FPS. Huruvida det beror på hårdvaran eller tveksamt optimerade drivrutiner är svårt att sia om, då produkterna aldrig nådde marknaden eller färdigställdes helt. Boken The Legacy of 3dfx som behandlar bolagets historia finns på Kickstarter nu, och har hittills nått 63 procent av målet.

Läs mer om 3dfx: