Huawei spår sämre tider till följd av hot om nationell säkerhet

Huawei spår sämre tider till följd av hot om nationell säkerhet

Förbud mot Huaweis telekomutrustning och tilltagande skepsis mot bolaget gör att VD:n i ett internt mejl varnar om sämre tider och att "mediokra anställda" kommer sägas upp.

Utbyggnaden av infrastruktur för nästa generations mobila nätverk 5G är full gång. Samtidigt som det råder stenhård konkurrens om att få en del av marknaden går allt fler länder ut och varnar om mobiljätten Huawei, vars utrustning befaras kunna användas av kinesiska staten för att spionera på andra länder.

Bland länderna märks USA, vars handelskrig med Kina eskalerade under år 2018, men också flera av dess allierade. Bland länderna som hittills förbjudit Huaweis telekomutrustning är Australien och Nya Zeeland, medan länder som Kanada, Tyskland, Sverige och Norge överväger att gå samma väg.

Huawei å sin sida har konsekvent slagit ifrån sig anklagelserna och sagt att vare sig dess telekomutrustning eller telefoner har förinstallerade bakdörrar på order av kinesiska staten. Istället menar dess grundare att bolaget hamnat i kläm till följd av handelskonflikten mellan USA och Kina.

Huawei-Ren-Zhengfei.jpg

I ett mejl till anställda varnar Huaweis grundare och VD Ren Zhengfei att bolaget som en direkt konsekvens av omvärldens åtgärder går sämre tider tillmötes. Beskedet kommer efter vad Zhengfei beskriver som en 30 år lång framgångssaga som fram till nu resulterat i ständig expansion.

Vidare talar Zhengfei om att Huawei expanderat på ett "destruktivt sätt" och att de nu måste se över effektiviteten hos sina dotterbolag världen över. Samtidigt varnas vilka han beskriver som "mediokra anställda" för att de kan komma att sägas upp under de kommande månaderna.

Vid sidan om Huaweis telekomutrustning väcks allt större farhågor kring bolagets mobiltelefoner, som på senare år blivit populära i bland annat Sverige. I USA bannlystes nyligen användningen av Huaweis telefoner för myndighetsanställda, detta efter en kompromiss där flera politiker helt ville bannlysa Huaweis produkter.

En del i historien är att finanschefen Meng Wanzhou, även dotter till Zhengfei, sitter i husarrest i Kanada och riskerar utlämnas till USA. Detta efter anklagelser om att hon varit delaktig i att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran. USA väntas lämna in en förfrågan om utlämning inom kort, rapporterar CNBC.

Omsättningen för 2018 väntas passera 100 miljarder USD, just tack vare Huaweis telekomutrustning och försäljning av mobiltelefoner. Detta kan jämföras med året innan då bolagets omsättning landade på drygt 92,5 miljarder USD.

Källa: The Financial Times (betalvägg) via Business Insider.

Läs mer:

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

47

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer