Utbyggnaden av infrastruktur för nästa generations mobila nätverk 5G är full gång. Samtidigt som det råder stenhård konkurrens om att få en del av marknaden går allt fler länder ut och varnar om mobiljätten Huawei, vars utrustning befaras kunna användas av kinesiska staten för att spionera på andra länder.

Bland länderna märks USA, vars handelskrig med Kina eskalerade under år 2018, men också flera av dess allierade. Bland länderna som hittills förbjudit Huaweis telekomutrustning är Australien och Nya Zeeland, medan länder som Kanada, Tyskland, Sverige och Norge överväger att gå samma väg.

Huawei å sin sida har konsekvent slagit ifrån sig anklagelserna och sagt att vare sig dess telekomutrustning eller telefoner har förinstallerade bakdörrar på order av kinesiska staten. Istället menar dess grundare att bolaget hamnat i kläm till följd av handelskonflikten mellan USA och Kina.

I ett mejl till anställda varnar Huaweis grundare och VD Ren Zhengfei att bolaget som en direkt konsekvens av omvärldens åtgärder går sämre tider tillmötes. Beskedet kommer efter vad Zhengfei beskriver som en 30 år lång framgångssaga som fram till nu resulterat i ständig expansion.

Vidare talar Zhengfei om att Huawei expanderat på ett "destruktivt sätt" och att de nu måste se över effektiviteten hos sina dotterbolag världen över. Samtidigt varnas vilka han beskriver som "mediokra anställda" för att de kan komma att sägas upp under de kommande månaderna.

Vid sidan om Huaweis telekomutrustning väcks allt större farhågor kring bolagets mobiltelefoner, som på senare år blivit populära i bland annat Sverige. I USA bannlystes nyligen användningen av Huaweis telefoner för myndighetsanställda, detta efter en kompromiss där flera politiker helt ville bannlysa Huaweis produkter.

En del i historien är att finanschefen Meng Wanzhou, även dotter till Zhengfei, sitter i husarrest i Kanada och riskerar utlämnas till USA. Detta efter anklagelser om att hon varit delaktig i att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran. USA väntas lämna in en förfrågan om utlämning inom kort, rapporterar CNBC.

Omsättningen för 2018 väntas passera 100 miljarder USD, just tack vare Huaweis telekomutrustning och försäljning av mobiltelefoner. Detta kan jämföras med året innan då bolagets omsättning landade på drygt 92,5 miljarder USD.

Källa: The Financial Times (betalvägg) via Business Insider.

Läs mer: