Microsoft har länge försökt bredda Windows till att även kunna köras på ARM-processorer. De första försöken kom i form av Windows RT som aldrig riktigt tog fart. Det senaste försöket, Windows on ARM, har däremot fått mer vind i seglen och förutom Microsofts egna hybridenhet Surface Pro X har plattformen även fått stöd av Samsung.

Trots att denna satsning är mer gedigen är den inte utan bekymmer. Enheter som kör Windows 10 på ARM-processorer emulerar x86-applikationer, det vill säga mjukvara kompilerad för x86-kompatibla processorer från Intel och AMD. De kan dock i dagsläget endast emulera 32-bitarsapplikationer.

Detta blir en begränsande faktor då både applikationer och drivrutiner för Windows 10 idag i stor utsträckning är 64-bitars, så kallade x64-applikationer. Enligt sajten Neowin som säger sig pratat med ett flertal källor nära Microsoft jobbar mjukvarujätten aktivt på emulering av x64-applikationer.

Den som hade hoppats på att bredda applikationstutbudet för Windows on ARM i närtid lär bli besviken. Enligt Neowins kontakter levereras x64-emulering till testare i Windows Insider-programmet under år 2020, och lanseras skarpt först med Windows 10 21H1 under första halvan av år 2021.

Den som vill vara med i teknikens framkant kan anmäla sig till Windows Insider-programmet för att få omedelbar tillgång till de allra senaste testversionerna av Windows 10-uppdateringar för ARM-processorer.

Läs mer om Windows on ARM: