En datoranvändare vars behov ökar över tid har typiskt två alternativ att välja mellan. Det primära systemet kan uppgraderas med mer potenta komponenter för att täcka flera arbetsuppgifter, eller så kan ett sekundärt system byggas upp som helt tillägnas vissa uppgifter. Teknikprofilen Roman "der8auer" Hartung tänker däremot utanför boxen och lyckas förvandla en Intel NUC 9 "Ghost Canyon" till en dator inuti en annan dator genom att tejpa över dess PCI Express-kontakter.

NUC_der8auer8.jpg

Roman "der8auer" Hartung.

NUC_der8auer2.jpg
NUC_der8auer11.jpg
NUC_der8auer9.jpg
NUC_der8auer10.jpg

Basplattan dit Intel NUC-enheten och grafikkortet ansluts.

Bedriften blir möjlig då Intel NUC 9 är bestyckad med en PCI Express-anslutning, detta för att datorn ska kunna anslutas till andra enheter för utökad funktionalitet. Intel kallar detta koncept för Compute Element, och använder ett PCI Express-liknande gränssnitt för anslutning av olika Compute Element-enheter. Det Roman Hartung listat ut är att Intel NUC-enheten kan luras att startas som ett fristående system monterad på ett annat moderkorts PCI Express-plats, tack vare att denna matar de 3,3 volt som krävs för att systemet ska starta.

Intel NUC-enheten ansluter till en basplatta, som i sin tur ansluter till i det här fallet ett Z490-moderkort. Basplattan är bestyckad med två PCI Express-platser, där Intel NUC används i den ena och ett grafikkort ansluts i den andra. På så sätt kan NUC-enheten sällskapas av ett kraftfullt grafikkort och får därmed kapaciteten att sköta många tyngre uppgifter som därmed avlastas från den huvudsakliga datorn på Z490-moderkortet.

NUC_der8auer5.jpg
NUC_der8auer4.jpg
NUC_der8auer6.jpg
NUC_der8auer3.jpg
NUC_der8auer12.jpg
NUC_der8auer1.jpg

Compute Element är dock inte tänkt att agera fristående datorsystem i en konsumentdator, och kontakterna på dess PCI Express-anslutning är därför utformade för att registrera komponenten för anslutning till systemet (eng. hot plug). Det der8auer gör för att lura denna registrering är att tejpa över de kontaktytor som ansvarar för registreringen. Resultatet blir att kortet matas med 3,3 volt från moderkortet, men startas upp som ett eget system utan att registreras hos moderkortet.

Nästa utmaning som övervinns är att systemet och grafikkortet endast tilldelas åtta PCI Express-kanaler (x8) vardera, och delar alltså på de sexton kanaler (x16) som Z490-moderkortet tilldelar PCI Express-platsen. Genom att tejpa över ansvariga kontakter lyckas han ge grafikkortet full tillgång till den fulla kapaciteten om sexton kanaler. En detalj som däremot inte uppnås i detta första experiment är att nå primärminnets maximala frekvenser.

Genom att modifiera BIOS-inställningarna nås maximalt 2 666 MHz av primärminnets kapacitet om 3 200 MHz. När systemet startas framgångsrikt med alla komponenter fungerande i maximal kapacitet uppnås systemets potential i testsviten Cinebench R20, och ytterligare prestanda nås genom att öka fläktprofilerna till prestandaläget, vilket också kommer med ett rejält påslag i ljudnivå. En fyrbent vän hjälper också till med att kontrollera att fläktarna i bakgrundens kylarlösning fungerar som de ska.

Experimentet avslutas med att der8auer utlovar att utforska hur prestanda kan förbättras ytterligare genom att avlägsna NUC-enhetens kylarlösning och applicera en mer potent sådan som ska ge svängrum till överklockning. Detta avhandlas i ett uppföljande videoavsnitt.

Är den här sortens "dator i en dator"-lösning något som du skulle ha nytta av, eller är det mest ett roligt och nördigt experiment på konceptet "för att det går"?