Hårdvarutillverkaren Colorful i samarbete med Nvidia slår idag upp portarna för världens första grafikkortsmuseum. Det är döpt till The GPU History Museum och ligger i Shenzhen, Kina, och är fyllt till brädden med grafikkort av alla dess slag.

Huvudattraktionen är en utställning om grafikkortets historia och hur tekniken utvecklats, med start under 1980-talet fram till år 2021. Besökare har möjlighet att kika på flera av de produkter som utgjort viktiga milstolpar genom åren, inklusive 3Dfx:s Voodoo-modeller och Nvidias första Geforce-krets, Geforce 256.

COLORFUL-GPU-MUSEUM-1_vcz-768x512.jpg
COLORFUL-GPU-MUSEUM-11_vcz-768x512.jpg
COLORFUL-GPU-MUSEUM-7_vcz-768x512.jpg
COLORFUL-GPU-MUSEUM-8_vcz-768x512.jpg

I en första smygtitt visas rader på rader med grafikkort hängandes längs med väggarna och i montrar. Strålkastaren skiner lite extra på Colorful, med en sektion dedikerad till företagets historia, men på bilderna skymtas exemplar från flera olika tillverkare. Utställningen ska bland annat innehålla sällsynta modeller som ATI:s Rage Fury Maxx, även känt som "Dawn Goddess".

Utöver grafikkort har museet en utställning dedikerad Kinas e-sporthistoria, en avancerad racing-simulator och en påkostad avdelning för virtuell verklighet (VR) där besökare kan prova på VR-spel. The GPU History Museum har inte öppnat för allmänheten ännu, men snart kan besökare registrera sig för att få ta en första titt.

Skulle du vilja besöka ett hårdvarumuseum? Vad skulle du helst vilja se?