Rörelsen "right to repair" är bred och tampas bland annat med konsumenters rätt att laga sina elektroniska enheter. För närvarande pågår diskussioner på politisk nivå både i EU och USA gällande rätten att ha rimlig tillgång till de komponenter eller ritningar som behövs för att reparera sina enheter.

Ifixits grundare kritiserar Apple och Samsung för svårlagade telefoner

Rörelsen agerar inte endast på politisk nivå utan för även diskussionen direkt med företagen. Nu nås en viktig milstolpe i en ny överenskommelse med Microsoft. Miljöinriktade investerargruppen "As You Sow" presenterade tillsammans med aktieägare en motion (eng. resolution), där de satte press på bolaget att utvärdera vilka fördelar förbättrade reparationsmöjligheter kan få för både klimat och konsument.

I utbyte mot att motionen dras tillbaka går Microsoft med på flera krav. De ska bland annat anlita en tredje part för att utvärdera fördelarna med att ge konsumenter bättre reparationsmöjligheter. Detta inkluderar både dokumentation och reservdelar. Studien ska även undersöka vilken miljöpåverkan det kan få.

Microsoft binder sig även att vidta åtgärder baserat på resultaten. Senast slutet av år 2022 ska reservdelar och dokumentation göras tillgängligt för fler än Microsofts auktoriserade reparationsfirmor. Studien i sin helhet blir inte publik på grund av oro för att känslig information om proprietär teknik avslöjas. Bolaget måste däremot publicera en sammanfattning av resultaten senast i början av maj år 2022.

För närvarande är det svårt att laga flertalet enheter. Vissa av Microsofts surfplattor i Surface-serien har en lucka som möjliggör byte av lagringsenhet, men användare måste vända sig till auktoriserad verkstad för att behålla garanti på enheten. De bärbara datorerna i Surface-serien och konsolerna i Microsofts Xbox Series X/S är betydligt svårare för både konsumenter och reparatörer att laga. Det innebär att användare i vissa fall helt enkelt måste införskaffa en ny enhet om något går sönder.

Källa: Tom's Hardware

Har du tvingats byta ut en enhet för att du saknat delar för att reparera den?