Under CES 2022 rördes det om ordentligt i grytan för just bildskärmar och TV-apparater. Fram till nyligen var LG Display i praktiken ensam tillverkare för OLED-paneler av större modell, vilket innebar extra uppståndelse när Alienware presenterade en ultarbred skärm på 34 tum med QD-OLED-panel signerad Samsung Display. Modellen heter AW3423DW och utrustas med 3 440 × 1 440 pixlar, 175 Hz och en prislapp kring 15 000 kronor.

Nu har skärmen börjat dyka upp hos både konsumenter och i tester. Fördelen med OLED-tekniken är kontrastförhållande och djupare svärta, något som merparten menar stämmer även för Alienwares AW3423DW, vilken får lovord för både kontrast och färgåtergivning. Det är dock ett test från tyska Heise som sticker ut, där QD-OLED-panelen istället möter en ordentlig dos kritik.

Bunte_Kanten-38453fbcebf9e4d9.jpg

Bildkälla: Heise

Skärmbild 2022-03-19 171058.jpg

Heises recensent inleder med beröm, där kontrast, svärta och uppdateringsfrekvensen på 175 Hz lyfts som positiva sidor. Testet går sedan vidare till skärmens mer problematiska sida – i det här fallet vad som närmast kan beskrivas som färgade kanter eller artefakter i bilden. Problemet märks tydligast med statiska bilder, där framförallt horisontella linjer i grönt och violett går att skönja.

Detta menar recensenten är till följd av hur de gröna, röda och blå subpixlarna är placerade. När Samsung kombinerar OLED med kvantpricksomvandlare är pixlarna inte placerade på rad, utan i en diamantliknande struktur med röda och blå pixlar i botten och de gröna ovanpå, samt svart däremellan. Vid första anblick är det något snarlikt den Pentile-matris som används för Samsungs AMOLED, men de två teknikerna skiljer sig åt.

Detta förklaras skapa ett för stort mellanrum mellan de olikfärgade pixlarna, vilket resulterar i att ljuset blandas fel eller inte alls. Enligt Heise visar varannan rad subpixlar endast grönt, medan andra istället saknar grönt, vilket ger de skarpt färgade kanterna. Effekten ska även vara synlig i spel, där bland annat Horizon: Forbidden West och Cyberpunk 2077 används som exempel.

Hittills ser dock Heise ut att vara de enda som funnit och anmärkt på detta. Andra som tagit sig en närmare titt på Alienware AW3423DW, om än inte lika mikroskopiskt nära, är istället mycket positiva till skärmens egenskaper. Heise förtydligar även att användare upplever olika pixelmatriser olika, varför alla inte nödvändigtvis stör sig på problematiken. Därtill har även andra paneltyper både för- och nackdelar, som bör vägas mot varandra.

Är du spekulant på QD-OLED-produkter, och är färgglada kanter något som kan få dig att invänta alternativa paneler? Berätta i kommentarstråden!