Nearby Share är en Android-funktion som har funnits sedan 2020 och gör det lätt att skicka filer till och ta emot filer från andra Android-användare. Nu utökar Google funktionen till att även gälla Windows, med en öppen betaversion som har gjorts tillgänglig för användare i nästan hela världen.

Regionerna som hittills undantas från betan är EU:s 27 medlemsländer samt Donbass i östra Ukraina. Svenska användare får alltså hålla sig till tåls. Google avslöjar inte varför EU-länderna inte är med i betan.

När programmet är installerat går det att både skicka filer från datorn till Android-enheter i omgivningen och tvärt om. Användare kan ställa in från vilka de vill vara öppna för fildelning: Alla, kontakter, egna enheter eller ingen alls. Filer kan tas emot även när programmet ligger i bakgrunden.

För att skicka en fil från datorn: Dra och släpp i Nearby Shares fönster eller högerklicka och välj Nearby Share. Mellan två enheter inloggade på samma Google-konto skickas filen automatiskt, men mellan olika konton måste mottagaren först godkänna fildelningen. Enheterna måste befinna sig inom cirka fem meter av varandra och båda måste ha Wifi och Bluetooth påslagna.