Efter år av många konkurrerande alternativ för vad en smart telefon bör vara, har branschen tydligt enats om att rätblock med maximal skärmyta är bästa receptet. På operativsystemsidan är endast Android och IOS vid liv, där det senare är exklusivt för Iphone. Förra sommaren blåste något av en frisk fläkt över telefonmarknaden, när nystartade Nothing stegade in på telefonmarknaden och presenterade Phone 1 – med sting av Iphone-estetik, upphottad med transparens och ljusshow.

Bakom Nothing står svenske Carl Pei, som var med och grundade Oneplus. Vid starten för Oneplus var mottot att prispressa flaggskeppstelefonerna, men Phone 1 lägger istället vikten på utstickande design i mellanklassen. I en intervju med Forbes beskriver Pei att företaget genom detta siktar på att göra telefonerna spännande igen, och att det är något som lockar många köpare. Nothing påstår nämligen att Phone 1 den Android-telefon som lockar flest användare att byta från Iphone – tre till fyra gånger över den genomsnittliga Android-luren.

Pei menar att Apples övertag mot Android-marknaden hela tiden växer och att särskilt unga telefonspekulanter inte kittlas av de många Android-alternativen. En tydlig design och transparenta inslag är enligt Pei något som just nu går hem i allmänhet och hos unga köpare i synnerhet, där tydligt gensvar synts både i media och från kunder. Ytterligare ett kvitto är att många konkurrerande företag också börjat satsa på liknande aspekter.

Phone 2 lanseras i juli

Phone 1 var Nothings första telefon och det hör inte till ovanligheterna att nytillkomna aktörer snabbt kör i diket. Att sjösätta en telefon är inte den enklaste uppgiften, men uppföljande Phone 2 är på ingång och med förbättringar på flera fronter. Bättre underleverantörer, förfinade processer och vässad konstruktion finns på agendan. 80 procent prestandalyft mot föregångaren utlovas, trots lite äldre Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, med understöd av ett stort batteri på 4 700 mAh.

Lanseringen av Phone 2 sker någon gång i juli och detta globalt, till skillnad från den mer begränsade Phone 1-lanseringen – som i dagsläget sålts i runt 750 000 exemplar. Svenskt pris och exakt lanseringsdatum är ännu oklart, men den äldre systemkretsen antyder att Nothing återigen satsar på en aningen smalare prislapp.