Det senaste året har turerna kring Microsofts förvärv av speljätten Activision Blizzard varit många. Activision Blizzards starka position på spelmarknaden är föremål för utredning från konkurrensmyndigheter världen över, där den 730 miljarder stora affären nu granskas av amerikanska Federal Trade Comission (FTC). I samband med detta slår Microsoft fast att de är förlorare på spelkonsolsfronten.

Bland andra The Verge djupdyker i dokumentationen som hör till den granskande processen. Microsoft understryker där att de sedan lanseringen av första Xbox år 2001 konsekvent hamnar på tredje plats, bakom Sony och Nintendo. Företaget menar att konkurrenterna har alla möjligheter att bevara hierarkin även i framtiden, bland annat genom att använda exklusiva speltitlar.

consolewars1.jpg

"Konsolkriget är förlorat", konstaterar Microsoft. Bildkälla: FTC via The Verge

consolewars2.jpg

I de ofullständiga meningarna kan "twice" eller annan enkel multipel föras in. Bildkälla: FTC via The Verge

I samma veva talar Microsoft om Xbox-konsolernas ställning sett till försäljning och andel användare, där bolagets utbud stod för 16 procent av marknaden år 2021. Totalt menar Microsoft att 21 procent av konsolspelarna använder en Xbox-modell. Motsvarande siffror för Sony och Nintendo är bortplockade från dokumentationen, men jämförande formuleringar mot dominerande Sony antyder att den japanska rivalen har åtminstone dubbelt så stor marknadsandel.

Att Microsoft presenterar siffror och argument som framställer företagets plats på marknaden för spelkonsoler som underlägsen är aningen förvånande ur exempelvis ett marknadsföringsperspektiv. Upplägget är däremot helt i linje med företagets stora intresse i att möjliggöra Activision Blizzard-förvärvet, eftersom en mycket stark position på konsolmarknaden ger extra incitament för konkurrensmyndigheter att dra i nödbromsen.

Läs mer om Activision Blizzard-affären: