Ibland får man otur och telefonen hamnar i plurret. Att doppa telefonen i okokt ris har varit ett populärt sätt att torka en telefon då riset suger upp vätskan. Nu avråder Apple Iphone-användare från att använda metoden eftersom det kan skada telefonerna.

Det framgår i ett dokument Apple lagt ut med råd ifall din telefon får en "vätskevarning". Telefonen notifierar dig ifall du kopplar in en Lightning- eller USB-C-kabel medan vätska är i porten. Dokumentet gäller för telefoner nyare än Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR.

Placera inte din Iphone i en påse ris. Om du gör det kan små rispartiklar skada din Iphone. – Apple.

Detta är inte det enda klassiska knepet Apple är emot. Iphonetillverkaren avråder även bomullspinnar och pappershanddukar från att användas för att torka porten. Apple avråder också Iphone-användare från att använda "externa värmekällor" som en hårtork för att blåsa bort vätskor från telefonerna.

Iphonetillverkaren rekommenderar att du i stället varsamt slår telefonen mot din hand med anslutningsporten riktad nedåt och att sedan låta telefonen torka i 30 minuter. Ifall du fortfarande får en vätskevarning ska du låta den torka i upp till 24 timmar.

Hur får du bort vätskor ur din telefon?