Sedan IBM lanserade den första Thinkpad-datorn för nästan femton år sedan har modellerna haft en stor skara trogna användare, framförallt bland open source-nördar men även vanliga användare. 2005 tog Lenovo över tillverkningen men Thinkpadfamiljen datorer är fortfarande populära, framförallt X-serien med små portabla modeller. Det är den här serien som fått en ny modell och från och med nu kan man beställa Thinkpad X300 från Lenovos butiker.

Precis som Apples dator Macbook Air är X300 en ultraportabel laptop med 13,3-tums skärm. Macbook Air är klurigt designad så den tunnaste punkten på datorn är enbart 0,4 centimeter tjock. X300 kan inte skryta om samma smalhet men är istället genomtjock istället för rundad, där den tunnaste punkten är strax under 1,9 centimeter. Detta är samma tjocklek som Macbook Air som på den tjockaste punkten också är 1,9 centimeter.

Skärmen som Thinkad X300 är utrustad med stödjer upplösningen 1440x900 WXGA och datorn använder Intels grafikkort GMA 3100. X300 har även processor från Intel, en mobil Core 2 Duo SL7100 på 1,2 GHz. Samtliga X300-modeller har även Intelnätverkskort både för Wifi och vanlig Ethernet.

Lenovo listar flera stycken X300-modeller på sin hemsida och specifikationer mellan dessa varierar något. Alla modeller har inbyggt kamera i skärmen, och har dessutom 64 gigabyte solid state-hårddisk. Minnesmängden varierar mellan 1 till 4 gigabyte och vissa modeller har även inbyggd DVD-brännare.

När det gäller batteritiden så anger Lenovo en batteritid på minst 3 timmar med trecell-batteri fast med sexcellbatteri kan man få upp till 10 timmar längd. Detta påverkar dock datorns vikt och den totala vikten på en X300 kan variera mellan 1,3 till 1,8 kg beroende på utrustning och batterier. Detta är en battertid som är mycket högre än Macbook Airs fem timmar, men då har Apples dator en kraftfullare processor.

När det gäller anslutningar så har Lenovo inte sparat på krutet. Trots att ultraportabelhet är i fokus har Thinkpad X300 ändå tre stycken USB-portar, något som Macbook Air inte kan erbjuda på grund av sin rundade design. Precis som Macbook Air har X300 har även mikrofon- och hörlursutgång.

Priset på datorn varierar mellan 2900 dollar för en extrautrustad modell ner till ungefär 2400 dollar för en X300 utan DVD-brännare och med trecellsbatteri och enbart 1 gigabyte minne. Datorerna finns i skrivande stund bara i ett fåtal svenska butiker, men priserna beräknas börja på en bit över 20 000 kronor.

Källa: Lenovo.