Det har hunnit gå sex år sedan Antec lanserade den första Performance P180, en datorlåda som på många sätt och vis varit stilbildande i Miditower-klassen. Sedan dess har modellen uppdaterats i omgångar, dock fortfarande med en och samma grundstomme.

Nu har Antec äntligen gjort slag i saken och konstruerat en helt ny uppföljare till den en gång så populära P180. Nya Performance P280 omformar klassikern till en modern design som bland annat anpassas för långa grafikkort och många komponenter.

antec_p280_0011_Layer 1.jpg
antec_p280_0009_Layer 3.jpg
antec_p280_0008_Layer 4.jpg
antec_p280_0007_Layer 5.jpg
antec_p280_0006_Layer 6.jpg
antec_p280_0005_Layer 7.jpg
antec_p280_0004_Layer 8.jpg
antec_p280_0002_Layer 10.jpg
antec_p280_0001_Layer 11.jpg
antec_p280_0000_Layer 12.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

XL-ATX, ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

231 x 526 x 562 mm

Vikt

10,2 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

8 st. (6 st. delade med 3,5")

Fläktplatser

7 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm

Platser för expansionskort

9 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

Antec P280 är en del i företagets Performance One-serie och tar plats som en renodlad uppföljare till långkörarna i P18x-serien. Utseendemässigt har företaget försökt behålla det rena utseendet från föregångarna, där fronten täcks av en enorm lucka i det klassiska "gun metal grey"-temat. Luckan är byggd i tre lager där själva plastkonstruktionen täcks av en aluminiumplatta och insidan täcks av en skumgummimatta för ljuddämpning.

Bakom luckan återfinns tre expansionsplatser för 5.25"-enheter. Under dessa finns ett avtagbart luftfilter som lätt går att ta bort och rengöra. Detta filter täcker i sin tur två platser för 120 millimeters-fläktar. Avståndet mellan luftintaget och själva luckan är väl tilltaget och bör inte blockera luftflödet nämnvärt. Längst upp på chassits front återfinns även 2 st. USB 3.0-portar (intern koppling), 2 st. USB 2.0-portar samt in och utgångar för ljud.

Väl på insidan av P280 är det inte mycket som är sig likt från föregångarna. Borta är den utpräglade kammardesignen till fördel för ett mycket mer öppet och rymligare inre. Sidopanelerna är denna gång tillverkade i stål med en skiva av polykarbonat klistrad på insidan för ökat motstånd mot resonans och vibrationer. Nätaggregatet monteras precis som tidigare i chassits botten och luftintaget till detta täcks av ett lättåtkomligt luftfilter som går att rengöra.

Antec har satsat riktigt hårt när det kommer till kabeldragning i P280. Tillsammans med mängder av genomdragningshål för kablar har hela 3 centimeter tilldelats på moderkortsplåtens baksida där ormboet från nätaggregatet kan skuffas undan. Företaget har även skurit ut ett rekordstort hål i moderkortsplåten för den som vill installera processorkylare även när moderkortet är på plats.

På ventilationsfronten skickar Antec med 3 st. 120 millimeters-fläktar, där en sitter monterad i bakkant och de resterande i chassits topp. Fläktstyrningen till dessa är monterade i chassits bakkant där hastigheten kan regleras i två steg. Övriga fläktplatser återfinns i modellens framdel, där ytterligare fyra 120 millimeters-fläktar kan monteras.

Sist men inte minst kommer vi till lagringsmöjligheterna och där finns det plats för 6 st. 3,5"-enheter där varje vagga använder sig av silikonbussningar för vibrationsdämpning. I vaggorna kan även 2,5"-enheter monteras och som grädde på moset finns det ytterligare två seperata platser för exempelvis SSD.

Testresultat och sammanfattning

Att montera in komponenter i Antecs P280 är något som alla borde uppleva då det bokstavligen är en absolut fröjd. Till skillnad från sina föregångare finns här otroligt mycket öppen plats och det känns aldrig riktigt trångt på insidan. Både moderkort och grafikkort glider på plats utan några som helst problem och passformen känns verkligen helt perfekt. Även monteringen för hårddiskar och SSD-enheter upplevdes väldigt gedigen och effektiv mot vibrationer.

Ett område som många chassin faller på är utan tvekan när det kommer till kabeldragning och här sätter verkligen P280 ribban för hur det ska se ut. Antec har inte sparat in på antal hål för genomdragning som finns tillgängliga och med rekordstort utrymme på moderkortsplåtens baksida är det en bagatell att göra en professionell kabeldragning i detta chassi.

Vi är även väldigt imponerade över byggkvalitén på P280. Antec har länge varit i bräschen när det kommer till just gedigna konstruktioner med hög finish och P280 är inget undantag. Detta tillsammans med ett välisolerat inre och relativt tysta fläktar gör chassit till attraktiv kandidat även för mer kräsna användare.

Det enda vi egentligen kan klaga på är Antecs beslut att ännu en gång placera styrningen till fläktarna i chassits bakkant. Vi hade hellre sett en mer universell lösning där styrningen satt monterad i fronten samt fungerade ihop med andra fläktar än bara Antecs egna.

Sammanfattningsvis kan vi dock konstatera att Antec efter de senaste årens dvala äntligen är tillbaka i matchen igen. P280 är ett ypperligt chassi med oerhört genomtänkt design och byggkvalité av toppklass. Modellen är kanske inte särskilt revolutionerande men den gör åtminstone allt rätt från början, något vi inte kan säga om dess föregångare. För cirka 1 200 kr är chassit en perfekt bas i ett högpresterande bygge och vi kan inget annat än rekommendera Antec P280.

Fördelar:

  • Rymligt och genomtänkt innandöme

  • Mycket hög byggkvalitet

  • Tyst

Nackdelar:

  • Svåråtkomlig fläktkontroller som endast fungerar med medföljande fläkt