Slutsats och sammanfattning

Trots varierande kylare och mängder av mer eller mindre relevanta innovationer är många grafikkort ganska lika. De har ungefär samma storlek, låter mellan tummen och pekfingret lika mycket och bygger på liknande designgrunder.

Det är därför kul att ibland sätta tänderna i mer specialiserade modeller, i det här fallet nischade mot kompakta ITX-system. Just nisch är nämligen precis vad det handlar om – antalet chassin som inte sväljer större grafikkort är mycket få, vilket gör att modellerna riktar sig till en specifik grupp entusiaster.

gtx_760_itx-12.jpg

Med det i bakhuvudet är det tydligt att tillverkarna valt olika vägar mot målet. Asus har satt ljudnivån i fokus, där prestandan ligger på samma nivå som eller till och med lite under referensmodellen. Företaget har dessutom medvetet begränsat strömförsörjningen för att hålla temperaturerna i schack.

MSI å andra sidan blickar mer mot entusiaster. Företaget levererar högre frekvenser och mer överklockning, dock på bekostnad av framför allt ljudnivå. Den tickande fläkten är också ett frågetecken då lösningen hörs även vid vila.

Vilken väg som passar i det redan nischade urvalet blir helt enkelt mycket upp till var och en. Finsmakare på ljudfronten bör snegla på Asus, samtidigt som prestandajägarna nog mår bäst med MSI. Smaken är som baken – delad.

Asus Geforce GTX 760 DirectCU Mini

gtx_760_itx-6.jpg

Asus satsar på att hålla temperaturerna i schack vid lämplig ljudnivå, något som företaget hoppas ska passa krympta skrivbordsdatorer. Resultatet är bra, och kylaren är för storleken utmärkt.

Nackdelen blir prestanda på i bästa fall referensnivå, samt små möjligheter till överklockning. För användare med koll på sina krympta ITX-byggen är det en bra väg att gå, men i ett större chassi gör sig andra modeller bättre.

Asus GTX 760 DC Mini kostar några hundralappar mer än referensmodellen, vilket för användare på jakt efter just ett litet kort kan vara överkomligt. Det gäller dock att vara medveten om begränsningarna.

Asus GTX 760 DC Mini ger bra prestanda till låg ljudnivå i kompakt format.

Fördelar:

  • Låg ljudnivå i klassen

  • Kompakta yttermått

Nackdelar:

  • Begränsad prestanda

  • Begränsad överklockning

Cirkapris vid publicering: 2 400 kronor
Lägsta pris:

MSI Geforce GTX 760 Gaming ITX

gtx_760_itx-5.jpg

MSI flirtar med prestandajägare, trots krympta yttermått. Modellen klarar av godkänd överklockning och ger generellt högre frekvenser, något som speglas i resultattabellerna.

Nackdelen är att ljudnivån är markant högre än Asus variant, vilket kan vara problematiskt för ett system tänkt att ha på skrivbordet. Situationen förbättras inte av fläktens tickande, något som mycket väl kan vara smolk i glädjebägaren för känsliga.

Sammantaget handlar det om ett bra kort med mycket ITX-prestanda för pengarna, men det går inte att bortse ifrån de ljudmässiga bristerna. Ljudkräsna med datorn nära örat bör kika på en annan modell.

MSI GTX 760 Gaming OTX levererar hög prestanda i kompaktklassen.

Fördelar:

  • Hög prestanda i klassen

  • Bra möjlighet till överklockning

  • Kompakta yttermått

Nackdelar:

  • Förhållandevis hög ljudnivå

  • Tickande fläkt

Cirkapris vid publicering: 2 500 kronor
Lägsta pris: