Skärmen

Den största skillnaden mot Surface Pro 3 är skärmen som klivit ned till 10,8 tum. Upplösningen har följt med och ligger på 1 920 x 1 280 pixlar, vilket resulterar i att punkttätheten landar på mer eller mindre samma nivå.

För att dra en vanlig liknelse många kan relatera till så är antalet pixlar per tum (ppi) i nivå med Apples många Macbook-datorer med "Retina"-skärmar. Det här gör att individuella pixlar för det mesta inte noteras vid normal användning, men kan göra sig påminda vid exempelvis läsning.

Det Microsoft gjort med upplösningen är att ta vanliga Full HD och skjuta till ytterligare 200 pixlar på kortsidan för bildförhållandet 3:2. Detta ger en avsevärt större arbetsyta på höjden jämfört mot annars dominerande 16:9-förhållandet. En annan positiv aspekt är att den är mer behaglig att använda i porträttläge, vilket är att föredra vid surfning och för den som för anteckningar.

För bildskalningen är Surface 3, precis som Surface Pro 3, som standard inställd på 150 procent. Det här ger upphov till viss oskärpa i grafiska gränssnitt som inte anpassats för detta. Att gå ned till 125 procent är därför att rekommendera om möjligt. Även 100 procent, det vill säga ingen skalning, fungerar också men då blir allt också extremt litet.

Skärmpanelen är av IPS-typ och fyller på ett bra sätt rollerna som bärbar dator och surfplatta. Vid vinkling kan vi endast skönja något mörkare toner, men det är inte värre än andra renodlade surfplattor på marknaden. Samtidigt upplevs färgerna rent subjektivt vara bra och korrekta, där kalibrering sannolikt skulle ta skärmen till toppskiktet bland bärbara Windows-enheter.

Ljusstyrkan landar på maximala 410 cd/m2 och är högre än snittet. Det här räcker utan problem för inomhusbruk oavsett situation. Däremot är det inte tillräckligt för en behaglig upplevelse när solen ligger på, där möjligheten att skruva upp reglaget en bit över 500 behövs.

Någonting Microsoft hittills varit förhållandevis duktiga på är möjligheten att dra ned ljusstyrkan och den här trenden förstärks med Surface 3. Nere på endast 4 cd/m2 är går det använda enheten i ett nedsläckt rum utan att det är allt för påfrestande för ögonen eller störa andra.