Sammanfattning

Surface Pro 3 är den första riktigt lyckade modellen i satsningen Surface och det är därför inte konstigt att Microsoft valt att efterlikna den med Surface 3, som ersätter forna modellerna Surface RT och 2 med ARM-baserade Windows RT. Denna gång handlar dock inte om någon halvmesyr, utan fullskaliga Windows 8.1.

Microsoft Surface 3-19.jpg

Precis som Surface Pro 3 är hela bygget i magnesium med kvalitet i toppklass. Det här kommer till priset relativt hög vikt på 622 gram, som i viss mån kompenseras av genomtänkt viktfördelning. Ett avkall är att ryggstödet har endast fyra lägen, som Microsoft öppet erkänner är en kostnadsbesparing.

Den största skillnaden är skärmen på 10,8 tum istället för 12 tum, men har utöver det liknande egenskaper. Upplösningen 1 920 x 1 280 pixlar ger bildförhållandet 3:2, för en större effektiv arbetsyta på höjden, och samma skarpa punkttäthet som för mer påkostade Surface Pro 3.

Tangentbordet Surface 3 Type Cover är även den ingen större nyhet mot tidigare och bjuder även här på en bra skrivkänsla. Pekplattan är dock mindre och medan den får jobbet gjort gör storleken det svårt att utföra gester. Tangentbordet kostar dessutom hela 1 429 kronor, detta utöver surfplattans redan höga pris.

Minst lika intressant som det utvändiga är det som sitter inuti. Surface 3 är först med Intels plattform Cherry Trail och Atom X7-8700, vars prestanda helt klart är ett steg i rätt riktning från föregångarna i Atom Z3000-serien. Det som erbjuds bleknar dock jämfört mot Intels märkbart snabbare Core-processorer.

Å andra sidan innebär plattformsvalet både bra batteritid och termiska egenskaper. Vid lättare användning är 8–10 timmar lätt att uppnå och vid tyngre belastning är det här den svalaste surfplattorna vi stött på hittills. På det stora hela är det lätt att lovorda Surface 3, men det finns en stor baksida.

Priset för basmodellen med 2 GB primärminne och 64 GB lagring är 5 690 kronor och med tangentbord kliver det över 7 000 kronor. Oavsett hur bra Surface 3 är handlar det om väldigt mycket pengar för en Intel Atom-produkt och priset borde ligga åtminstone en tusenlapp lägre. Den som kan tänka sig betala kommer dock inte bli missnöjd med vad Microsoft Surface 3 har att erbjuda.

Goda egenskaper och genomtänkt design gör Microsoft Surface 3 till ett bra val bland hybriddatorer.

Fördelar:

  • Batteritiden

  • Relativt ljusstark skärm

  • N-Trig-digitizer och Onenote-integration

  • Utomordentlig byggkvalitet

  • Office 365 Personal ingår

  • Fri från bloatware

Nackdelar:

  • Priset

  • Tangentbord ingår inte vid köp

  • Förhållandevis tung som surfplatta

  • Instegsvarianten har endast 2 GB primärminne

Pris vid publicering: 6 790 kronor i det testade utförandet, 5 690 kronor med 2 GB primärminne och 64 GB lagring. Tangentbord kostar 1 429 kronor extra.