Sammanfattning

Det är snart ett år sedan AMD lanserade första grafikkortet med "Big Navi" där Radeon RX 6800 XT och RX 6800 var först ut. Efter det kom fullfjädrade "Big Navi" med RX 6900 XT, som var tänkt att utmana gröna laget Geforce RTX 3090. Med lanseringen av RX 6600 är AMD nu nere på den minsta modellen i RX 6000-serien, vilken givetvis kommer med en lägre teoretisk prislapp än tidigare modeller.

Om man ska hoppa på prestandan direkt så är det ingen kioskvältare och hamnar grafikkortet strax under Radeon RX 5700 i redaktionens prestandaindex. AMD pratar ofta om uppgraderingsvägar för deras kort, men med RX 6600 är det svårt att se en sådan. Det är möjligen om användaren sitter på ett mångårigt gammalt grafikkort.

XFX_6600-6.jpg

Det leder oss obekvämt till nästa känsliga punkt för senaste generationens grafikkort, nämligen priset. Som vanligt finns det ett rekommenderas pris vilket här landar på 3 699 kronor, men dessa har sällan någon koppling till verkligheten. Så är även fallet här då grafikkortet landar på en betydligt högre nivå, vilket gör att det kostar mer än det smakar.

För specifikt XFX Radeon RX 6600 Speedster SWFT 210 är kyllösningen helt klart godkänd, speciellt sett till dess ringa storlek. Både temperatur och ljudnivå grafikkortet på bra nivåer, och det finns också därigenom gott om utrymme för överklockning.

XFX_6600-5.jpg

Sammanfattningsvis är XFX Radeon RX 6600 Speedster SWFT 210 och mer specifikt Radeon RX 6600 i helhet en ljummen lansering. Som väntat hamnar grafikkortet långt ned i tabellen, vilket inte är konstigt då det är tänkt att gå in som en prisvärd produkt för sin prestandaklass. Med facit i hand är det dock för dyrt sett till vad grafikkortet har att erbjuda.

Fördelar

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Vettig kylare

  • Lågt effektuttag

Nackdelar

  • Oklar prisbild

Rekommenderat pris: 3 699 kronor
Lägsta pris vid publicering: 4 490 kronor