Ray tracing

Med sina 28 Ray Accelerator-kärnor är det uppenbart att Radeon RX 6600 inte kommer att vara ett monster när det kommer till ray tracing. Den enda produkt på marknaden som har färre hårdvaruresurser när det kommer till ray tracing är i dagsläget RNDA 2-baserade systemkretsen i Microsofts spelkonsol Xbox Series S.

I 3DMarks tester lägger sig RX 6600 inte oväntat sist i skaran. Storebror RX 6600 XT presterar 13 procent bättre medan RTX 3060 har ett övertag på över 26 procent i Port Royale. I Raytracing Feature Test ökar skillnaderna till över 17 procent långsammare än RX 6600 XT och RTX 3060 levererar hela 123 procent bättre prestanda.

I ray tracing-tunga Control lyckas inte ens ett Radeon RX 6700 XT eller Geforce RTX 3060 leverera godkänd prestanda i 1080p. Med andra ord är Radeon RX 6600 helt chanslöst. I Metro Exodus hamnar vi precis på gränsen för vad som känns acceptabelt. I Call Of Dutys förenklade implementation av ray tracing, som endast används för skuggor, ser vi att det absolut fortfarande finns scenarion där det faktiskt går att utnyttja kortets Ray Accelerators med godkända prestandaresultat.

Problem i Battlefield V

Vanligtvis brukar vi även ha med Battlefield V i ray tracing-delen, men precis som med Radeon RX 6600 XT är det något som inte stämmer. Det märktes tydligt på prestandasiffrorna som hamnade långt över vad som var väntat. Av den anledningen har redaktionen valt att skippa Battlefield V med ray tracing för detta test, men ska ändå snabbt gå igenom våra fynd.

BF_RT_Broken.png

Bilden ovan visar problemen rätt tydligt där framför allt vattenpölen inte ger några reflektioner alls. Utöver det har alla skuggor försvunnit. Det syns inget under bilen på höger sida eller något vid foten av pelaren strax framför.

I övrigt märks andra märkligheter, som vita detaljer på stridsvagnen som inte borde vara där. Vi finner det ganska anmärkningsvärt att AMD fortfarande inte lyckats lösa dessa problem som upptäcktes för över två månader sedan.