Inledning

Det är svårt att placera plattformen Skulltrail i någon standardgrupp då den egenligen passar som både arbetstation, server, speldator och överklockningsmaskin. Vi kan utan omsvep säga att denna lösning är mycket speciell och allt för dyr för de allra flesta. Risken är även att den är rätt bra på allt men inte lika bra som de dedikerade lösningarna.

Vill man bygga den ultimata speldatorn räcker det med vanliga system som använder en processor med fyra kärnor. Spelen kan ofta inte utnyttja så pass många kärnor än och det lär dröja innan man kan utnyttja kapaciteten med Skulltrail i spel. Nästa problem är att man måste använda FB-DIMM DDR2-minnen då dessa är dyrare, har högre effektförbrukning och klarar (i regel) sämre minnesinställningar än vanliga DDR2-minnen. Högre bandbredd med Skulltrail-plattformen kan jämna ut eventuella prestandaskillnader.

Den största fördelen med plattformen kanske är överklockningsmöjligheterna ifall de ökade frekvenserna kan ge märkbart bättre prestanda. Utbudet av moderkort med två processorer som är bra på överklockning är liten. Nu pratar vi förstås främst om fördelar i applikationer med stöd för flera kärnor. Kanske är köparen av Skulltrail en person som är i behov av ett system som tillåter tunga flertrådade applikationer och även bra prestanda i krävande spel.