Testpilot: Qnap TS-453D – funktionsrik NAS med 2,5 Gbps Ethernet

Denna artikel är skriven av en testpilot och arrangeras på uppdrag av Qnap.
Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.

Testpilot: Qnap TS-453D – funktionsrik NAS med 2,5 Gbps Ethernet

Testpiloten Björn Endre tar sig an Qnap TS-453D, en NAS-enhet med två 2,5 Gbps Ethernet, HDMI 2.0-utgång och utbyggnadsmöjlighet.

Virtualisering, backup och media

Personligen är jag intresserad av tre saker: virtualisering, säkerhetskopiering och mediekonsumtion.

Virtualisering

Qnap erbjuder flera sätt att virtualisera miljöer – Container Station och Virtualization Station.

Container Station hanterar olika typer av behållare.

AI.PNG
IoT.PNG

Två av dessa är jag inte direkt erfaren av – AI-behållare och IoT-behållare. Om jag förstått dokumentation rätt är IoT-behållare tänkt att låta dig sätta upp ett privat IoT-moln och kompletteras nu även med QIoT-suite.

virt1.PNG

Jag är mer hemma med både Docker- och LXC-behållare. Just nu sitter jag mycket och jobbar med docker-behållare på jobbet och kör Docker Desktop på min Surface Laptop 3. Jag drog snabbt igång en PHP-utvecklingsmiljö som jag hämtade ner från DockerHub men du kan självklart skapa din egen behållare och ladda upp den.

Virtualization Station låter dig istället skapa hela virtuella maskiner. Du kan antingen välja en av de få som Qnap tillhandahåller (tre AWS-maskiner och pfSense), skapa din egen eller importera en.

virt2.PNG
virt3.PNG

Qnap låter dig hämta hem en Virtuell maskin från Microsoft så att du kan skapa en Windows-maskin att testa på (Windows 10 + Edge). Efter att jag testade att hämta hem en sådan från Microsoft försökte starta den fick jag veta att jag hade för lite minne. Det hade självklart varit bättre att veta innan jag började nerladdningen.

Backup

Det finns massor sätt att göra säkerhetskopior till och på Qnap TS-453D.

backup.jpg

Som standard hittar du lite olika varianter inklusive RSync och Time Machine.

backup_apps.PNG

I övrigt finns det massor av applikationer för att jobba med säkerhetskopiering. Flera mjukvaror låter dig ansluta till molntjänster och se till att du har säkerhetskopior av filerna från dessa tjänster hos dig. Det innebär att du alltid kan få åtkomst till filerna, även om någon tjänst stängs ned eller har problem. Via OwnCloud kan du även sätta upp ditt eget moln.

En ny applikation, Boxafe, släpptes i dagarna och låter det lilla företaget som använder G Suite eller Microsoft 365 ta backup på sina konton. Detta gäller utgåvorna G Suite Basic, G Suite Business och G Suite Enterprise respektive Microsoft 365 Business, Microsoft 365 Enterprise, Microsoft 365 Education och Exchange Online.

Det innebär att det går att se till att filer även finns lokalt utöver i molnet, och att till exempel raderad e-post kan kommas åt längre än vad som är möjligt hos Microsoft och Google.

Mediekonsumtion

Qnap erbjuder flera applikationer för att servera media till andra enheter. Du kan till exempel ladda ner Plex direkt via mjukvarubutiken. Problemet är att det är version 1.16 medan den senaste för Qnap är 1.19. Den kan du däremot inte uppdatera direkt i Plex utan det måste göras manuellt.

Jag testade att lägga upp lite testfiler i Plex och det fungerade perfekt att strömma till både Ipad, Iphone, min TV och andra enheter. Processorn i Qnap TS-453D är så pas bra att om det behövs kodas om i realtid tycks det inte vara något problem.

multimediaconsole.PNG

Multimedia Console är ett program som ska hjälpa till att indexera (och i vissa fall koda om) filer från flera olika program. Det är främst Qnaps egna program som stöds inklusive Videostation, Cinema28, Photostation och Musicstation.

omkodning.PNG

NAS:en stödjer GPU-accelererad omkodning men innan det blir tillgängligt måste du ladda ner ett codec-pack från mjukvarubutiken. Lite udda tycker jag.

Hybrid Desk Station är appen som hanterar det som visas via HDMI.

hybrid.PNG

Det finns inte jättemånga applikationer som kan användas via TV/skärm. Jag saknar till exempel en Plex-klient som skulle varit utmärkt för detta ändamål. Det lustiga är att denna fanns när jag testade TS-251B. Med tanke på att den funkade dåligt då är det kanske inte konstigt att den inte finns längre. Jag saknar också Youtube-appen som fanns tidigare.

Jag anslöt en mus och började testa runt lite. Tyvärr finns här en hel del konstigheter. Ibland dyker det upp ett stort skärm-tangentbord som låter dig logga in via din användare (om och om igen tyvärr) men ibland får du bara upp en inloggningsruta utan ett skärmtangentbord. Video Station (Local) startade men visade direkt ett felmeddelande att den inte har åtkomst till en viss mapp. HD Player kräver istället att du startar Video Station i NAS-läget men klarar sedan utan problem att spela upp de filmer och videoklipp jag testar.

Som jag nämnde i början tror jag dock inte att det främsta användningsområdet för HDMI-utgången är att låta NAS:en fungera som mediaspelare. Qnap skickar med två olika klienter för övervakningskameror och det är där jag tror att den glänser då du kan kombinera NAS:en med en skärm och få en bra övervakningslösning.

Skicka en rättelse
I samarbete med Phanteks
14

Testpilot: Phanteks Eclipse P500A – chassi med fokus på högt luftflöde

Missa inte testpiloten Pontus "WaspCustoms" Magnussons test av Phanteks extremt perforerade chassi Eclipse P500A. Läs mer

2

Pixelns uppfinnare har gått ur tiden

I slutet av 50-talet digitaliserade datavetaren Russell Kirsch det första fotografiet. Vid 91 års ålder har nu Kirsch avlidit. Läs mer

78

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

29

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

92

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

38

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

73

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

156

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

32

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer