Microsoft har i många år gjort grundforskning kring kvantdatorer, och har lagt flera år på utvecklingen av en lovande teknik kallad topologiska kvantbitar. Förra året gjordes ett genombrott i utvecklingen som Microsoft hade hoppats skulle komma, och det har lett till att utvecklingen mot kvantdatorer som kan utföra miljontals kvantberäkningar per sekund har snabbats upp rejält, skriver Tech Crunch.

Krysta Svore, chef för Microsoft kvantdatorutveckling, säger till sajten att företaget nu räknar med att bygga en superkvantdator inom tio år och räknar utvecklingen i år istället för årtionden. Hon definierar superkvantdator som en kvantdator som kan utföra minst en miljon kvantoperationer per sekund under stabila förhållanden.

Vägen är fortfarande lång och Krysta Svore säger att hela kvantdatorbranschen fortfarande är kvar i det fysiska kvantbitsstadiet, där nästa stora steg är att kombinera flera fysiska kvantbitar till fungerande logiska, programmerbara, kvantbitar.

Andra företag i branschen som IBM, Ionq och Google använder andra typer av kvantbitar men har liknande ambitiösa mål. IBM meddelade så sent som i slutat av maj att de har satt som mål att ta fram en kvantdator med 100 000 kvantbitar inom tio år. Google har satt en miljon kvantbitar innan 2030, men felkorrigeringar tar upp majoriteten av dessa och lämnar runt 10 000 för beräkningar. Ionq hoppas ha en kvantdator med 1 024 logiska kvantbitar som var och en består av 13 fysiska kvantbitar färdig redan 2028.